Ο πιο φορτισμένος συ­ναισθηματικά Μαραθώνιος Δρό­μος από τους εκατοντάδες που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο σε κάθε γωνιά του πλανήτη, ένας αγώνας που διατηρεί μια ξεχωριστή θέση στη συνείδηση όλων μας, ο Κλασικός Μαραθώνιος Δρόμος της Αθήνας, με Αφετηρία την πόλη του Μαραθώνα, πραγματοποιήθηκε και φέτος στις 10 Νοεμβρίου συμπληρώνοντας 31 χρόνια ιστορίας.

Τιμώντας κάθε χρόνο τη μνήμη του μεγάλου ειρηνιστή, ανθρωπιστή και αθλητή, Γρηγόρη Λαμπράκη, αποτελεί αναμφίβολα ένα γεγονός που ξεπερνάει τη σημασία του αθλητικού δρώμενου, έχοντας αποκτήσει ένα κοινωνικό, ιστορικό και παγκόσμιο χαρακτήρα. Ταυτισμένος με τα ιδεώδη της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της άμιλλας και της προσωπικής υπέρβασης, ο Κλασικός Μαραθώνιος Δρόμος, ο Αυθεντικός Μαραθώνιος, κατέχει μια ξεχωριστή βαρύτητα και διεθνή εμβέλεια, έχοντας λάβει από την IAAF τον χαρακτηρισμό «Gold».

 

Η διαδρομή του Κλασικού Μαραθωνίου Αθηνών είναι αυτή που διένυσε ο ήρωας οπλίτης Φειδιππίδης για να μεταφέρει το μήνυμα της νίκης στη Μάχη του Μαραθώνα στους Αθηναίους, ξεψυχώντας αμέσως μετά.

Μήνυμα καθιέρωσης Ευρωπαϊκής Ημέρας Δημοκρατίας η ημέρα Αφής της Μαραθώνιας Φλόγας

Ένα ιδιαίτερα σημαντικό μήνυμα έστειλε ο Δήμαρχος Μαραθώνος κ. Ιορδάνης Λουίζος στην τελετή έναρξης του 31ου Κλασικού Μαραθωνίου Δρόμου και Αφής της Μαραθώνιας Φλόγας, που πραγματοποιήθηκε στον αρχαιολογικό χώρο του Τύμβου Μαραθωνομάχων.

Συγκεκριμένα ο Δήμαρχος, κατά την ομιλία του, διεμήνυσε την καθιέρωση της ημέρας της Αφής της Μαραθώνιας Φλόγας ως Ευρωπαϊκής Ημέρας για την Δημοκρατία, «με την Μαραθώνια Φλόγα που έκαιγε άσβεστη στα χρόνια του Ηροδότου, να αναδειχθεί σε Ευρωπαϊκό σύμβολο της πολιτισμικής κληρονομιάς, σε εμβληματικό τρόπαιο των ανθρωπίνων αξιών, του πνεύματος και της δημοκρατίας, για να θυμίζει, για να διδάσκει, για να οδηγεί», δημιουργώντας ξεχωριστή αίσθηση όχι μόνο στους εκατοντάδες καλεσμένους στην εκδήλωση αλλά και όσους την παρακολούθησαν ζωντανά το Σάββατο 9 Νοεμβρίου το μεσημέρι από τη Δημόσια Τηλεόραση.
Κατά την φετινή τελετή της Αφής της Μαραθώνιας Φλόγας που διοργάνωσε ο ΣΕΓΑΣ, παραμονή της διεξαγωγής του 31ου Κλασικού Μαραθωνίου, μίλησαν ακόμη ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Γιάννης Ανδριανός, ο Πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ κ. Κώστας Παναγόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ  κ. Πάνος Λειβαδάς και ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Μαραθωνίου Δρόμου (AIMS) Ισπανός κ. Πάκο Μποράο.
Αμέσως μετά τις ομιλίες ακολούθησε η Αφή της Μαραθώνιας Φλόγας, με τον χορό των γυναικών να κάνει την εμφάνισή του υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Νίκου Γκεσούλη και τους ήχους της μουσικής του Γιάννη Ψειμάδα και τη χορογραφία της Ναταλίας Στυλιανού.

Την άφιξη του ημεροδρόμου Λεωνίδα Αργυρόπουλου υπογράμμισαν, με τον δικό τους ξεχωριστό ρυθμό με τα τύμπανά τους, οι μουσικοί του Νίκου Τουλιάτου, παραπέμποντας στον καλπασμό αλόγων. 
Τη Μαραθώνια Φλόγα παρέλαβε η Πρόεδρος του Μαραθωνίου της Βοστώνης κα Τζοάν Φλαμίνιο που την παρέδωσε στον πρώτο λαμπαδηδρόμο κ. Κυριάκο Λαζαρίδη, μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Κλασικού Μαραθωνίου της Αθήνας, για να μεταφερθεί στη συνέχεια με λαμπαδηδρομία, από αθλητές του Αθλητικού Συλλόγου «Τελμησός» και εκπροσώπους της Προεδρικής Φρουράς, στην ιστορική Αφετηρία του Κλασικού Μαραθωνίου όπου οι δύο κορυφαίες Μαραθωνοδρόμοι της χρονιάς, Έντα Κίπλαγκατ και Πρίσκα Γέπτοου, άναψαν τον βωμό.

Πόλος έλξης το περίπτερο του Δήμου Μαραθώνος στην έκθεση Marathon Expo 2013

Λαμπρή ήταν η παρουσία και η προβολή του Δήμου Μαραθώνος στις επετειακές εκδηλώσεις του Κλασικού Μαραθωνίου Αθηνών, με το περίπτερο του Δήμου στην Έκθεση Marathon Expo 2013 στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις Tae Kwon Do στο Παλαιό Φάληρο, να αποτελεί πόλο έλξης σημαντικών πολιτικών και αθλητικών παραγόντων δεχόμενο ιδιαίτερα κολακευτικά σχόλια από τους επώνυμους και ανώνυμους επισκέπτες του.
Ανάμεσα στους επισήμους που επισκέφτηκαν το περίπτερο, ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Γιάννης Ανδριανός, ο Ισπανός Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Μαραθωνίου Δρόμου κ. Paco Borao, ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου κ. Διονύσης Χατζηδάκης, ο τ. Δήμαρχος Μαραθώνος κ. Σπύρος Ζαγάρης, o Πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ κ. Κώστας Παναγόπουλος , o Αντιπρόεδρος κ. Παναγιώτης Δημάκος, ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Κλασικού Μαραθωνίου κ. Ιωάννης Σταματόπουλος, ο δημοσιογράφος κ. Γιάννης Μαμουζέλος μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΓΑΣ, ο κ. Σπύρος Ανδριόπουλος, Διοικητής του Ανώτατου Συμβουλίου Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων και κάτοχος του Πανελληνίου ρεκόρ, πολλοί Παγκόσμιοι Πρωταθλητές, Ολυμπιονίκες και σπουδαίοι δρομείς που έχουν γράψει ιστορία καταρρίπτοντας παγκόσμια ρεκόρ όπως ο Γουίλσον Κίπσανγκ, ο Στέφεν Κίπροτιτς, η Έντνα Κίπλαγκατ, η Πρίσκα Γέπτου και πολλοί άλλοι.
Φέτος το περίπτερο του Δήμου Μαραθώνα, πέρα από τον Σύλλογο Μαραθωνοδρόμων Νέας Μάκρης, Μαραθώνα «ΤΕΛΜΗΣΣΟΣ», φιλοξένησε και όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις και ξενοδοχεία της πόλης, με στόχο την τουριστική αξιοποίηση για την πόλη μας του πολύ σημαντικού γεγονότος του 31ου Κλασικού Μαραθωνίου Αθηνών. 

“Με μεγάλη επιτυχία για ακόμη μια χρονιά, ο αυθεντικός κλασικός Μαραθώνιος Αθηνών έδειξε τις δυνατοτητές μας, το να γινόμαστε ακόμη καλύτεροι και αντάξιοι των άλλων διεθνών Μαραθωνίων δρόμων που διοργανώνονται ανά τον κόσμο. Αυτό οφείλεται στην άρτια διοργάνωση και στην αγάπη σε αυτό που κάνουμε. Βέβαια όταν έχεις και μια βαριά κληρονομιά οφείλεις να την σεβαστείς και να την εξυψώσεις. Το εθνικό μας άθλημα, ο Μαραθώνιος δρόμος, συνδέει την ιστορία με τον αθλητισμό, μεταφέροντας μηνύματα πολύτιμα για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Εμείς από την πλευρά μας οφείλουμε και σαν Έλληνες πολίτες, αλλά και σαν αθλητές αυτού του μοναδικού αθλήματος, και ιδιαίτερα σαν δημότες του ιστορικού μας Δήμου, να συμμετάσχουμε ενεργά στην προσπάθεια ανάδειξης των στοιχείων αυτών. Οι πρωταγωνιστές της μέρας αυτής ήταν οι Μαραθωνοδρόμοι που συμμετείχαν, και ιδιαίτερα οι δικόι μας του συλλόγου μαραθωνοδρόμων ΤΕΛΜΗΣΣΟΣ με την συμμετοχή 130 αθλητών στον Μαραθώνιο στα 5 και 10 χλμ. Το πιο σημαντικό όμως είναι η συμμετοχή του κόσμου, των θεατών, που με την παρουσία τους εμψυχώνουν όλους τους συμμετέχοντες στην προσπάθειά τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην φετινή χρονιά  στην περιοχή της Νέας Μάκρης και ιδιαίτερα στο κέντρο η παρουσία του κόσμου ήταν ιδιαίτερα έντονη, σε σχέση με άλλες περιοχές της Μαραθώνιας διαδρομής. Από την προσωπική μου άποψη και από όλα τα σχόλια που ακούστηκαν από συναθλητές μου, και ιδιαίτερα στον τερματισμό, συνεχάρησαν την περιοχή μας για την συμμετοχή του κόσμου και την εμψύχωση στους αθλητές. Θα ήθελα με την σειρά μου να ευχαριστήσω όλο τον κόσμο που παρεβρέθηκε την ημέρα αυτή και εύχομαι εμείς, σαν δημότες του ιστορικού Δήμου Μαραθώνος, να κάνουμε προσπάθειες αρκετές για την καλύτερη προβολή του Μαραθωνίου δρόμου αλλά και της περιοχής μας, με τον καλύτερο τρόπο.”

Βλάσης Καραβασίλης

Πρόεδρος Συλλόγου

Μαραθωνοδρόμων “Τελμησσός”

Προηγούμενο άρθροΗ λαϊκή αγορά στηρίζει το Κοινωνικό Παντοπωλείο!
Επόμενο άρθροΑνακατασκευάζεται το Δημοτικό Στάδιο Μαραθώνα