Ρεπορτάζ της Κατερίνας Παραδείση

Μαθήματα εξ αποστάσεως για τους υποψηφίους, μαθήματα ανθρωπιάς για όλους εμάς. Εσείς που βιώνετε την πίεση των εξετάσεων, στις οποίες οι κόποι δύο περίπου χρόνων θα κριθούν μέσα σε λίγες ώρες, θεωρείτε αξιοκρατικό αυτό τον τρόπο επιλογής υποψηφίων για την ανώτερη και ανώτατη παιδεία; Γνωρίζουμε ότι η διδακτέα ύλη, τα βιβλία, τα προγράμματα σπουδών, παρά τις βελτιώσεις,  εμπεριέχουν πολλά αναχρονιστικά στοιχεία και μας ωθούν σε στείρα απομνημόνευση και όχι σε κριτικό πνεύμα σύνθεσης. Παράλληλα, οι τεράστιες ανισότητες και η οικονομική κρίση δίνουν διαφορετικές δυνατότητες και ευκαιρίες στους υποψηφίους για την προετοιμασία τους..

Κυρίως γι’ αυτούς τους λόγους η ομάδα του MathAidGreece αποφάσισε να δημιουργήσει ένα site , μέσα απ’ το οποίο θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να λύνουν τις απορίες τους στα μαθηματικά κατεύθυνσης Γ’ Λυκείου ΔΩΡΕΑΝ μέσω τηλεσυνδυασκέψεων (π.χ SKYPE,OOVOO κλπ.). Μαθητές από κάθε γωνιά της Ελλάδας συγκεντρώνονται στη διαδικτυακή τους τάξη σε ημέρες και ώρες που θα διευκολύνουν και τις δύο πλευρές και μέσα σε 2 ώρες περίπου λύνουν ασκήσεις και απορίες μέσω πλατφόρμας τηλεπικοινωνίας. Το μόνο που χρειάζονται οι μαθητές είναι σύνδεση στο Διαδίκτυο και μια ψηφιακή κάμερα. Η επιτυχία των συνομιλιών αυτών έγκειται στην πληθώρα των αποριών. Και απορίες δημιουργούνται μόνο όταν υπάρξει τριβή και προσωπική ενασχόληση με το θέμα.

Το δυναμικό του MathAidGreece αποτελείται από τρεις καταξιωμένους πολιτικούς μηχανικούς του Ε.Μ.Π και λάτρεις των μαθηματικών. Ο συντοπίτης μας, Γιάννης Χαρδαλούπας, κοσμεί το βιογραφικό του με ένα αργυρό μετάλλιο στον πανελλήνιο μαθηματικό διαγωνισμό «Αρχιμήδης» και με την πρώτη θέση στο διαγωνισμό μαθηματικών μεταξύ των σχολών Πολιτικών Μηχανικών Ε.Μ.Π και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών Ε.Μ.Π. Ο Νίκος Μπουντάς μετρά διακρίσεις και μετάλλια σε Εθνικούς Μαθηματικούς Διαγωνισμούς. Ο Θωμάς Κοντσιώτης αποφοίτησε από τη σχολή (Κατεύθυνση Δομοστατικού Μηχανικού) με άριστα και έχει ιδιαίτερη αδυναμία σε τεστ ψυχομετρικού τύπου, όπως το GMAT.

Το πρώτο μάθημα έγινε φέτος, το Σάββατο 2 Νοεμβρίου και μέχρι σήμερα έχουν δηλώσει συμμετοχή πάνω από 30 παιδιά για να παρακολουθήσουν τα μαθήματα, ενώ υπάρχει καταιγισμός προτάσεων από καταρτισμένους ανθρώπους που θέλουν να συμβάλουν στην προσπάθεια αυτή. Το ηλεκτρονικό φροντιστήριο δέχεται καθημερινά επισκέψεις και συγκεντρώνει likes αποδεικνύοντας έτσι ότι οι μαθητές ενδιαφέρονται για πρωτοποριακές ιδέες.

«Οι μαθητές μας καλούνται να έχουν διαβάσει μόνοι τους και να έχουν απορίες. Αν δεν έχουν, τους προμηθεύουμε εμείς με απορίες», τονίζουν. «Εμείς  στην τρίτη Λυκείου είχαμε την τύχη να πηγαίνουμε φροντιστήριο. Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που βιώνουμε, πολλά παιδιά στερούνται αυτό το προνόμιο. Εμείς είμαστε εδώ για να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας, ώστε να βοηθήσουμε όσο μπορούμε τους μαθητές αυτούς», συμπληρώνουν.

Η εφημερίδα μας θέλει να ευχηθεί καλή δύναμη στα παιδιά για την πολύτιμη προσφορά τους!!

Προηγούμενο άρθροΔύο χρόνια Marathon Press!
Επόμενο άρθροΛεμόνι: Το στολίδι των Χριστουγέννων