του Μιλτιάδη Βράτσου

Μία εκπληκτική εμπειρία, που δύσκολα ξεχνιέται, έζησα την Κυριακή 7 Οκτωβρίου  μετέχοντας στο Διεθνή Μαραθώνιο Δρόμο του Σικάγο, μαζί με εννέα ακόμη μαραθωνοδρόμους συναθλητές, μέλη του Αθλητικού Συλλόγου «Τελμησσός» Μαραθώνος, τον Βλάση Καραβασίλη, την Φιλίππα Πουλίδου, τον Γιώργο Σκέντζο, τον Στέλιο Σαφρά, τον Νίκο Βεντούρα, τον Θανάση Παπασημακόπουλο, τον Οσκάν Χουσεϊν, τον Θανάση Τσόπελα, τον Θύμιο Πολύδωρο και 45.000 ακόμη μαραθωνοδρόμους από ολόκληρο τον κόσμο.

 

Ο Μαραθώνιος Δρόμος του Σικάγο, μαζί με τους αντίστοιχους της Βοστόνης, της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Βερολίνου, αποτελούν τη λίστα των σημαντικότερων Μαραθωνίων της Υφηλίου.

Πολλές ημέρες πριν είχαμε πληροφορηθεί τα coral των εκκινήσεών μας, ενώ δύο μέρες πριν τον αγώνα, παραλάβαμε τους αριθμούς συμμετοχής και τα τσιπ της ψηφιακής χρονομέτρησής μας.

Χώρος συγκέντρωσης των αθλητών, απ’ όπου δόθηκε και η εκκίνηση, η οδός Columbus μπροστά από το πανέμορφο Grant Park. Ώρα εκκίνησης 7.30 το πρωί. Για τη θερμοκρασία ας μη μιλήσουμε με ενθουσιασμό. Ήταν περίπου 5ο C με σχετικά δυνατό βοριαδάκι. Οι μεγάλοι αθλητές ισχυρίζονται ότι ήταν θερμοκρασία ιδεώδης για Μαραθώνιο. Η δική μου άποψη είναι ότι κάνουν λάθος, παραβλέποντας τη λειτουργία του ανθρωπίνου σώματος. Αυτά όμως μικρή σημασία έχουν για κάποιον που πρώτη του φορά μετέχει σε μια τόσο μεγάλη διοργάνωση.

Η διαδρομή των 42.195 μέτρων ήταν πανέμορφη, ολόκληρη μέσα στην πόλη του Σικάγου, πολύ κοντά στις όχθες της λίμνης Michigan και κυκλική, αφού δεν περάσαμε ποτέ από το ίδιο σημείο. Απόλυτα επίπεδη, ανάμεσα σε πανύψηλους αλλά όμορφους αισθητικά ουρανοξύστες, ολάνθιστα πάρκα και κήπους, φαρδείς δρόμους με δενδροστοιχίες, σήραγγες και πανέμορφες γέφυρες.

Αυτό όμως για το οποίο αξίζει κάποιος να τρέξει τον Μαραθώνιο του Σικάγο, δεν έχω άποψη για τους άλλους Μαραθώνιους εκτός Ελλάδος, είναι ο κόσμος του. Πολλές εκατοντάδες χιλιάδες κόσμος, ίσως και εκατομμύρια είχαν πλημμυρίσει, σε πολλαπλές σειρές και τις δύο πλευρές της διαδρομής. Άνθρωποι κάθε ηλικίας, κάθε εθνικότητας, κάθε χρώματος, μωρά στα καροτσάκια τους, πλήθος ατόμων με ειδικές ικανότητες, δεν σταμάτησαν να μας επευφημούν, να ζητωκραυγάζουν και να μας εμψυχώνουν «βάζοντας φτερά» στα πόδια μας για να συνεχίσουμε και να τερματίσουμε. Μουσικά συγκροτήματα, αυτοσχέδιες ορχήστρες, τραγουδιστές, τυμπανιστές, μουσικές από μεγάφωνα, όλα μας έδιναν το ρυθμό για να προχωρήσουμε.

Πέραν από τους πολυάριθμους σταθμούς ανεφοδιασμού των αθλητών, με μεγάλη συγκίνηση βλέπαμε σε κάθε μας βήμα, μικρά παιδιά να μας προσφέρουν ευγενικά από

μπισκότα, καραμέλες και σοκολατάκια μέχρι φρούτα και λουκάνικα…   

Στον τερματισμό στο Grant Park, είχαμε την ευτυχία να βρεθούμε και οι δέκα δρομείς του «Τελμησσού», όλοι μας με πολύ καλούς χρόνους, με μένα να σημειώνω, όπως ήταν φυσικό ως πρεσβύτερος, το μεγαλύτερο.

Η V.I.P. διαπίστευσή μας, ως εκπρόσωποι της ιστορικής πόλης του Μαραθώνα, μας έδωσε την ευκαιρία, μετά τον τερματισμό μας, να απολαύσουμε στον ειδικό χώρο πλούσια εδέσματα, ποτά, μουσική, μέχρι και χαλαρωτικό μασάζ…

 

Ποιος ήταν όμως ο λόγος της μαζικής συμμετοχής μας σε ένα τόσο μεγάλο αθλητικό γεγονός με μια δεκαμελή ομάδα αθλητών;

Όπως και το 2011, το Κοινωφελές Ίδρυμα της Ελληνικής Ομογένειας Hellenic Foundation* με έδρα το Σικάγο, προσκάλεσε και εφέτος, Έλληνες μαραθωνοδρόμους μέλη του Αθλητικού Συλλόγου «Τελμησσός» Μαραθώνα να μετάσχουν στο φετινό,  35ο Μαραθώνιο Δρόμο, προκειμένου μέσω οικονομικών βοηθημάτων, χορηγιών κλπ των Ελλήνων της ομογένειας και άλλων φιλανθρωπικών φορέων, να συγκεντρωθούν χρήματα που θα βοηθήσουν το φιλανθρωπικό έργο του Ιδρύματος.

Οι εκπρόσωποι του Ιδρύματος είχαν οργανώσει ένα πλήρες πρόγραμμα φιλοξενίας μας, που εκτός από τις μετακινήσεις μας, τις επισκέψεις μας σε δημόσιους χώρους και καταστήματα, την παρουσία μας σε κάποιες τυπικές δεξιώσεις και γεύματα του Hellenic Foundation, περιελάμβανε ακόμα και τρεις πολύ σημαντικές επισκέψεις.

Επισκεφθήκαμε το Δημόσιο Λύκειο Niles North High School, όπου αφού τρέξαμε και γυμναστήκαμε με τους μαθητές του στις θαυμάσιες αθλητικές εγκαταστάσεις του, μιλήσαμε μαζί τους για την Ελλάδα και για την ιστορία του Μαραθωνίου Δρόμου. Με συγκίνηση διεπίστωσα την παρουσία μεγάλου αριθμού μαθητών από την Ελληνική Ομογένεια, την αγάπη τους για την πατρίδα και τη χαρά τους να συνομιλούν μαζί μας για τις πατρίδες των γονιών και των παππούδων τους.

Επισκεφθήκαμε ακόμα το ιδιωτικό Γηροκομείο στην περιοχή του Wheeling όπου φιλοξενούνται αρκετοί ηλικιωμένοι της Ελληνικής Ομογένειας. Συνομιλήσαμε μαζί τους, είπαμε για τις ιδιαίτερες πατρίδες τους, τραγουδήσαμε και χορέψαμε μαζί τους και αφού ξεναγηθήκαμε στις εξαιρετικές εγκαταστάσεις του Ιδρύματος φύγαμε όλοι μας από εκεί με μια πικρή γεύση στο στόμα. Δυστυχώς τα γηρατειά είναι αμείλικτα. Για όλους μας, είτε μαραθωνοδρόμους είτε καφενόβιους.

Στην επίσκεψή μας στο Ελληνικό Προξενείο του Σικάγο, μας δόθηκε η ευκαιρία για μια εγκάρδια και ουσιαστική συνομιλία με την Πρόξενο και τον Εμπορικό Ακόλουθο για το πώς θα μπορέσουμε να οργανώσουμε την παρουσία της χώρας μας και της πόλης μας, του Μαραθωνίου Δρόμου και των μαραθωνοδρόμων, σε επόμενους Μαραθωνίους Δρόμους του Σικάγο, εκδηλώσεις πολύ σημαντικές στην παγκόσμια κοινότητα. 

Ολοκληρώνοντας, θέλω να ευχαριστήσω το Hellenic Foundation καθώς επίσης τη Χριστίνα και τη Σοφία στο Σικάγο για ό,τι έκαναν για εμάς, την Ελληνική Ομογένεια για τις χορηγίες τους και την αγάπη τους προς την πατρίδα και τον Αντιδήμαρχο Χρήστο Στάμο για την θερμή του υποδοχή στο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Τέλος, δεν θα μπορούσα να παραλείψω τους εννέα συναθλητές μου μαραθωνοδρόμους που συνεχώς μου συμπαραστέκονταν αφού ήμουν και ο μεγαλύτερος ανάμεσά τους.

 

* Το Hellenic Foundation (HF) ιδρύθηκε το 1953 από τον Ορθόδοξο ιερέα Γεώργιο Μαστραντώνη και τη σύμπραξη τοπικών φορέων. Το Ίδρυμα προσφέρει εκπαίδευση, παρέμβαση και στήριξη μέσα από διαλέξεις, Ομάδες Στήριξης, Ψυχοθεραπεία, Διαχείριση Μεμονωμένων Υποθέσεων και Πρόγραμμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ηλικιωμένων. Προσφέρει επίσης συνεχή εκπαίδευση σε ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στον κλάδο ψυχικής υγείας.

Προηγούμενο άρθροΠανελλήνιο πρωτάθλημα beach soccer στο Rusty Cannon
Επόμενο άρθροΚαι με τον Αστυφύλαξ ….και με τον Χωροφύλαξ