Αναξιόπιστη τελικά φάνηκε, για μια ακόμα φορά, η Πολιτεία στην επίλυση του θέματος μεταφοράς των μαθητών. Η λύση που αρχικά δόθηκε στο συγκεκριμένο πρόβλημα μετά την απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών να ανανεώσει για μία ακόμη χρονιά τις περσινές συμβάσεις που είχαν συνάψει οι Περιφέρειες, αφαιρώντας τη σχετική αρμοδιότητα που είχε δώσει στους Δήμους, δείχνει να πέφτει στο κενό. Ούτε 15 μέρες δεν κράτησε το θαύμα. Παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις του Υπουργείου Παιδείας για άμεση επίλυση του θέματος και παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την Περιφέρεια Αττικής αλλά και τις υπόλοιπες Περιφέρειες σε όλη τη χώρα, το πρόβλημα παραμένει και βασανίζει εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές και οικογένειες.
Τι πήγε όμως στραβά;
Παράλληλα με τη διάταξη Νόμου, με την οποία η αρμοδιότητα του σχεδιασμού της μεταφοράς των  μαθητών περιήλθε στις Περιφέρειες, με στόχο υποτίθεται την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη οργάνωση της διαδικασίας, υπήρξε αναγνώριση και υποχρέωση από την Πολιτεία για την άμεση καταβολή των οφειλομένων από το παρελθόν χρημάτων, 21 εκατ.€ προς τους μεταφορείς πριν από την έναρξη του σχολικού έτους.
Κάτι που δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμα. Απ’ ό,τι φαίνεται όμως δεν είναι το μόνο πρόβλημα αφού οι μεταφορείς πέρα από την αρχική μείωση των απολαβών τους κατά 17%, την οποία και δέχθηκαν για τη φετινή χρονιά συμφωνώντας σε αυτό με τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιάννη Σγουρό, διατείνονται ότι σήμερα βρίσκονται αντιμέτωποι με περαιτέρω περικοπή για την αποπληρωμή των οφειλών του 2011, κατά ποσοστό 20%, πλέον των περικοπών που είχαν επιτευχθεί από την Περιφέρεια και είχαν γίνει συμβάσεις.
Πως όμως αντιδρούμε;
Οι Δήμαρχοι της Ανατολικής Αττικής μεταξύ των οποίων και ο Δήμαρχος Μαραθώνα κ. Ιορδάνης Λουίζος, έχοντας πλέον τα χέρια τους δεμένα, μετά την εκρη¬κτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, εκφράζοντας τη δικαιολογημένη οργή και αγανάκτηση των γο¬νέων, των μαθητών αποφάσισαν από κοινού να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις διαμαρτυρόμενοι για την προσπάθεια της Κυβέρνησης να μετακυλήσει το κόστος της εκπαίδευσης και της με¬ταφοράς των μαθητών επιβαρύνοντας οικονομικά τους γονείς, με ψήφισμά τους, παρόμοιο ψήφισμα μάλιστα εξέδωσε ομόφωνα και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μαραθώνα, κάλεσαν όλους τους πολίτες να σταθούν στο πλευρό τους και να συσστρατευθούν στο κοινό αγώνα συμμετέχοντας μαζικά σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας… Έτσι κι έγινε.
Το πρωί της Τρίτης 9 Οκτωβρίου, έξω από το Δημοτικό Μέγαρο της Νέας Μάκρης, πραγματοποιήθηκε η πρώτη διαμαρτυρία από μαθητές, γονείς και καθηγητές, όπου ο Δήμαρχος κ. Ιορδάνης Λουίζος αναγνωρίζοντας και συμπαραστεκόμενος τα δίκαια αιτήματά τους ζήτησε τη συμμετοχή όλων στις κοινές κινητοποιήσεις των Δήμων της Ανα¬τολικής Αττικής που έχουν προγραμματιστεί έξω από το Υπουργείο Οικονομι¬κών, με τη μεταφορά τους προς την Πλατεία Κλαυθμώνος να την αναλαμβάνει ο Δήμος. Οι αντιδράσεις κλιμακώθηκαν με διαμαρτυρίες στο Υπουργείο Οικονομικών από γονείς και μαθητές. Ο Δημοτικός Σύμβουλος και υπεύθυνος της Επιτροπής Παιδείας μας δήλωσε: «Όλοι οι Δήμοι της Ανατολικής Αττικής, συντονισμένα, θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους με συνεχείς παραστάσεις διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Οικονομικών μέχρι την οριστική επίλυση της μεταφοράς των μαθητών. Ο αγώνας δεν πρόκειται να σταματήσει»
Η θέση του Δημάρχου Μαραθώνα εκπροσωπώντας και τους άλλους Δήμους είναι ξεκάθαρη: «Δεν είναι δυνατόν, η οικονομική κατάσταση της χώρας να αποτελεί άλλοθι για εκπτώσεις στην Υγεία και στην Παιδεία. Το πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών, όχι μόνο ταλαιπωρεί τις οικογένειες στο δήμο μας αλλά και ήδη παρεμποδίζει την παρακολούθηση των μαθημάτων από αρκετούς μαθητές που έχουν πρόβλημα στη μεταφορά τους»
Εμείς δηλώνουμε την απόλυτη συμπαράσταση μας στον αγώνα των Δήμων, των μαθητών, των γονέων, των καθηγητών και στα ηχηρά τους μηνύματα. Μήπως όμως «στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα»;

Προηγούμενο άρθροΟικονομική κρίση και θέρμανση
Επόμενο άρθροΣυγκέντρωση διαμαρτυρίας για το Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης