ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΜΑΡΑΘΩΝΑ
Με μια ιστορική για το Δήμο μας απόφασή του το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ), πρώην Κεντρικό ΣΧΟΠ, στη συνεδρίαση της Τετάρτης 28 Νοεμβρίου 2012, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ενέκρινε το Σχέδιο Πόλης για την Παραλία του Μαραθώνα.

Το Σχέδιο Πόλης της παραλίας Μαραθώνα περιλαμβάνει 2 Πολεοδομικές Ενότητες συνολικού εμβαδού 1.273 στρεμμάτων.
Ένας αγώνας δρόμου που ξεκίνησε το 1994, είχε τη Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012 (μετά από 18 χρόνια!!!) αίσιο τέλος, για να καταστεί έτσι η Παραλία Μαραθώνα η πρώτη περιοχή του τέως Δήμου Μαραθώνα που μπαίνει στο Σχέδιο Πόλης με το Νόμο 1337 του 1983!  
Η Δημοτική Αρχή του Μαραθώνα θα πρέπει να αισθάνεται πλήρως δικαιωμένη για την αποφασιστικότητά της να προτάξει αυτή την ένταξη στο Σχέδιο πόλης απέναντι στο όποιο πολιτικό κόστος, στα όποια μικροσυμφέροντα και στις όποιες ενστάσεις.
Σε ένα αγώνα δρόμου, κυρίως τα τελευταία 2 χρόνια, με πιέσεις προς την πολιτική ηγεσία, πολλές συναντήσεις με τρεις διαφορετικούς Υπουργούς Περιβάλλοντος και Χωροταξίας (Τίνα Μπιρμπίλη, Γιώργο Παπακωνσταντίνου και Ευάγγελο Λιβιεράτο) και με την αμέριστη συμπαράσταση του μελετητή κ. Μάκη Σπανούδη, ξεπέρασε πολλά εμπόδια για να ολοκληρώσει μια μαραθώνια πορεία με την έκδοση στις 30 Μαρτίου του 2012 της έγκρισης του Σχεδίου Πόλης από τη Β΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και στις 11 Ιουνίου 2012 της έκδοσης των οριογραμμών αιγιαλού και παραλίας από την Κτηματική Υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών.
Ο δρόμος άνοιξε διάπλατα όταν εξασφαλίστηκε και η πολιτική δέσμευση της Κυβέρνησης ότι το νέο όργανο Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ), σε αντικατάσταση του Κεντρικού ΣΧΟΠ, θα ασχοληθεί με την υπόθεση του Σχεδίου Πόλης της Παραλίας Μαραθώνα στην πρώτη του κιόλας συνεδρίαση.
Με την έγκριση του Σχεδίου Πόλης από το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) έγινε το μεγάλο και καθοριστικό βήμα για την ένταξη. Με τη καθαρογραφή της Εισήγησης, η Απόφαση αναμένεται να διαβιβαστεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας όπου μετά τον έλεγχο πρόκειται να δημοσιευθεί στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως.
—————————————————-

Μια επιτυχία έχει πάντα πολλούς συντελεστές. Εμείς δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε σε όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους της Συμπολίτευσης που πραγματικά έδειξαν αποφασισμένοι να δώσουν ένα τέλος σε μια ταλαιπωρία πολλών ετών, που από την πρώτη στιγμή αγκάλιασαν το Σχέδιο πόλης. Και ειδικότερα σε κάποιους Συμβούλους που θίγονται από αυτό, όπως ο κ. Θανάσης Ζέρβας, που παρόλα αυτά χάρη στη σύμπνοια και με την ομοψυχία τους η όλη υπόθεση έφτασε στο πολυπόθητο επί σειρά ετών θετικό αποτέλεσμα.  
Ο Δήμαρχος κ. Ιορδάνης Λουίζος μεταξύ των άλλων στις δηλώσεις του εξέφρασε και τις ιδιαιτέρες ευχαριστίες στην ειδική συνεργάτη του κα Βασιλική Μπέκα, στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου για την εξαιρετική δουλειά που έκανε, καθώς επίσης στους Δημοτικούς Συμβούλους Μηχανικούς κκ. Ιάκωβο Αρμάο και Κώστα Λάσκο, στους Συλλόγους και ομάδες κατοίκων της παραλίας για τη συνολική συμπαράστασή τους στην όλη υπόθεση.

————————————————————-

Το Σχέδιο Πόλης της Παραλίας Μαραθώνα είναι ένας από τους σημαντικότερους μοχλούς της πολυπόθητης ανάπτυξης όλης της περιοχής. Σε αυτό προβλέπονται κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου, πλατείες, παιδότοποι 100 περίπου στρεμμάτων, χώροι στάθμευσης 12 στρεμμάτων, οδικό δίκτυο και πεζοδρόμια 277 στρεμμάτων ενώ επίσης υπάρχει πρόβλεψη για ανέγερση Γυμνασίου, Λυκείου και χώρων Πολιτιστικών δραστηριοτήτων.
Στη πανέμορφη περιοχή της Παραλίας Μαραθώνα το Σχέδιο Πόλης προβλέπει Συντελεστή Δόμησης 0,3 και τα νεοαναγειρόμενα κτήρια, που δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τα 8,5 μέτρα, θα φέρουν υποχρεωτικά κεραμοσκεπή.  

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΜΑΡΑΘΩΝΑ

Η ένταξη σε σχέδιο πόλης της Παραλίας του Μαραθώνα, ήταν ένα θέμα που απασχολούσε χρόνια, τους κατοίκους της Παραλίας, διότι ουσιαστικά είχε δημεύσει τις περιουσίες τους.
Σήμερα, με πολύ χαρά, ο κόσμος  αποδέχτηκε, την έγκριση σχεδίου πόλης της Παραλίας, απ’ το ΚΕΣΥΠΟΘΑ και περιμένουμε όλοι να γίνει πλέον πράξη.

Χρυσάνθη Μάνδηλα
Πρόεδρος Εξωραϊστικού & Πολιτιστικού Συλλόγου «Ο ΤΥΜΒΟΣ»
__________

Η έγκριση του σχεδίου πόλης της Παραλίας Μαραθώνα από το ΣΧΟΠ ήταν αυτό που περιμέναμε, όχι μόνο γιατί αναβαθμίζεται ο τόπος που μένουμε, αλλά γιατί θα τακτοποιηθούν και οι περιουσίες μας.
Μας το έλεγαν οι παππούδες μας και οι γιαγιάδες μας, ότι κάποτε θα γίνει και μας φαινόταν σαν παραμύθι.

Θεοδωράκης Πολύδωρος
____________

Ευχαριστούμε πολύ τον Δήμαρχο Μαραθώνα, κ. Ιορδάνη Λουίζο, που κατάφερε και εγκρίθηκε η ένταξη του σχεδίου πόλης από το ΚΕΣΥΠΟΘΑ (πρώην ΣΧΟΠ), μετά από τόσα χρόνια.

           Θρήσκος Γεώργιος
    ________________

Πολύ καλό για την περιοχή μας. Επιτέλους αναβαθμίζεται η Παραλία του Μαραθώνα, η περιοχή που ζούμε και αγαπάμε. Μπράβο.

Τιγγινάγκας Σπυρίδων
    ________________

Συγχαρητήρια στον Δήμαρχο και στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μαραθώνα για την ένταξη της παραλίας στο Σχέδιο πόλης.

Φλουτσάκου – Νιώτη Παρασκευή
    __________________
Η ένταξη στο σχέδιο πόλης είναι η σωτηρία της παραλίας του Μαραθώνα, διότι η συνεχιζόμενη  επί σειρά ετών αυθαίρετη δόμηση και γενικότερα αυθαιρεσία, αποτελούσε πανάκεια για την περιοχή.
Βεβαίως η ένταξη στο σχέδιο θα πρέπει να συνδυαστεί, από την πλευρά του Δήμου, με τη δημιουργία υποδομών (αποχέτευση) και με την αξιοποίηση των κοινοχρήστων χώρων  υπέρ των πολιτών και της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

                Φώτης Καφετζόπουλος
    _________________

Προηγούμενο άρθροΜια ακόμη μεγάλη αθλητική διοργάνωση στην πόλη μας
Επόμενο άρθροΕπωνύμως για τον μήνα Φεβρουάριο