Σε κλίμα συγκίνησης και με τη μαζική συμμετοχή 500 πατριωτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 28 Αυγούστου στο Πολιτιστικό και Αθλητικό πάρκο Νέας Μάκρης, το 4ο Αντάμωμα των Απανταχού Μακρηνών-Λιβισιανών Μικρασιατών που οργάνωσε η Εταιρεία Ιστορικών Ερευνών «ΛΥΚΙΑ», ένα σημαδιακό αντάμωμα, 100 χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Το Αντάμωμα ξεκίνησε με τη συγκινητική απονομή τιμητικών διπλωμάτων στις 100 ιδρυτικές οικογένειες της Νέας Μάκρης.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν επτά νέες εκδόσεις της «ΛΥΚΙΑ» (ανεβάζοντας σε 22 τις εκδόσεις της «ΛΥΚΙΑ» ως σήμερα): «π. Διονύσιος Καλαφάτης & Παλλύκιος Μικρασιατικός Σύλλογος ΤΕΛΜΗΣΣΟΣ και η συμβολή του στην ίδρυση της Νέας Μάκρης της Ευαγγελίας Αχλάδη», «Δάσκαλος Γεώργιος Πολίτης – Χάρη Φίλιππα», «Λαογραφικά Συμπληρώματα – Μιχάλη Δελησάββα», «Λυκιακά – Μιχάλη Δελησάββα», «Εκ βάθους καρδίας – Μιχάλη Δελησάββα», «Το χωριό που περιμένει – Δήμητρας Σκίκου-Ηλιάδη, «Πρακτικά 3ου Ανταμώματος».

Έγινε επίσης παρουσίαση των «Ψηφιακών Ιστορικών Εφαρμογών της «ΛΥΚΙΑ» με τη χορηγία του Υπουργείου Πολιτισμού, οι οποίες είναι προσβάσιμες από την ιστοσελίδα της «ΛΥΚΙΑ» www.lycia.gr.

Το Αντάμωμα της «ΛΥΚΙΑ» έκλεισε με ζωντανή μουσική από το συγκρότημα του Χρήστου Τσιαμούλη και παραδοσιακούς χορούς από το χορευτικό του Επιμορφωτικού Συλλόγου Νέας Μάκρης, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις και βάζοντας ψηλά πλέον τον πήχη για τις επόμενες διοργανώσεις.

Πολύ όμορφη και συγκινητική ήταν η έκθεση ιστορικού υλικού και πορτραίτων μεγάλων Μακρηνολιβισιανών μορφών, στο χώρο του Ανταμώματος.

Η «ΛΥΚΙΑ» ευχαριστεί από καρδιάς το Δήμαρχο κ. Στέργιο Τσίρκα και την Κ.Ε.Δ.ΜΑ για τη φιλοξενία, τον Επιμορφωτικό Σύλλογο και τους Χορηγούς του Ανταμώματος Γιάννη Παπαπολίτη, Βασίλη Μουσαίο, Στέλιο Βασιλειάδη-Αντιδήμαρχο Αιγάλεω, Ιωσήφ & Ελισάββετ Χαριτωνίδη, Δέσποινα Νικάνδρου, Γιάννη Γιαμάνη, Ελευθέριο Σωτηρίου, Αλίκη Θεοδοσιάδη & Γεωργία Κατσιγιάννη-Θεοδοσιάδη, Οικ. Αγαπητού, Οικ. Ι.Νικάνδρου, Οικ. Παρασκευοπούλου και όλους τους πατριώτες και φίλους που συμμετείχαν στο 4ο Αντάμωμα αλλά και αυτούς που δεν μπόρεσαν να έρθουν και ήταν νοερά κοντά μας!

Η απίστευτη συμμετοχή, συγκίνηση και ενέργεια μας δίνει τη δύναμη με μεγαλύτερη ελπίδα και πίστη να συνεχίσουμε τον αγώνα μας για τη διάσωση και διάδοση του μικρασιατικού πολιτισμού και της μικρασιατικής – εθνικής μνήμης!

*Στην κεντρική φωτό ο Μιχάλης Δελησάββας, γιατρός και συγγραφέας πολλών μελετών για τη Νέα Μάκρη.

Προηγούμενο άρθροΔήμος Μαραθώνα: Μέχρι πότε μπορούν να υποβάλουν ένσταση οι ιδιοκτήτες για το ΕΠΣ
Επόμενο άρθρο«Μιλτιάδης»: Εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή στο Κάτω Σούλι