
Μια ιστορικός που υμνεί τον Ελληνικό Πολιτισμό! Μια Εκπαιδευτικός που εδώ και 35 χρόνια μεταλαμπαδεύει στη μαθητική κοινότητα της Νέας Μάκρης και του Μαραθώνα τις αξίες ενός τόπου ευλογημένου από την Ιστορία και τους μυεί στην Παράδοσή του!
Σε ένα τόσο κρίσιμο σταυροδρόμι για το μέλλον του Δήμου Μαραθώνα, ο ρόλος ανθρώπων όπως η Αναστασία Χάιδω Ευαγγελίου-Ρίζου μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στο απαραίτητο κλίμα συναίνεσης και συνεργασίας που επιβάλλεται να υπάρξει την επομένη, κιόλας, των δημοτικών εκλογών.
Μέσα από τους κόλπους της «Συμμαχίας» του Σπύρου Λιβαθινού, διεκδικεί και πάλι τη στήριξη των συμπολιτών της για να συνεχίσει το έργο της, διεκδικώντας θεσμικά τρόπους να υλοποιήσει το όραμά της για τον τόπο.
Αντί, λοιπόν, να της ζητήσουμε μια συνέντευξη, θελήσαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Να μοιραστούμε τις σκέψεις της για την επόμενη μέρα του τόπου.

Παιδεία
Κρίνεται απαραίτητη η διερεύνηση και ανάδειξη προτάσεων γύρω από τη διασύνδεση του εκπαιδευτικού συστήματος με τις δομές και τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η ανίχνευση διαδικασιών, μεθόδων και μέσων που θα εξασφαλίσουν μια επωφελή για την κοινωνία συνεργατική αλληλεπίδραση των δύο θεσμών. Η υποστήριξη των προσπαθειών εξωστρέφειας της σχολικής κοινότητας με τη συνεργασία φορέων και οργανωμένων ομάδων της τοπικής κοινωνίας. Η εύρεση μιας προοδευτικής στρατηγικής για την εκπαίδευση, που να προάγει με ποιοτικό τρόπο τον διάλογο, τη συμμετοχή, την καινοτομία και την παιδαγωγική ελευθερία.

Σχολική Στέγη
Είναι αναγκαία η επίβλεψη και η επίσπευση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση των ώριμων πλέον έργων, καθώς και η εξασφάλιση των απαιτούμενων έργων συντήρησης, έκδοσης των αναγκαίων πιστοποιητικών ασφαλείας, αλλά και η αισθητική αναβάθμιση των σχολικών κτιρίων. Τα δημόσια κτίρια και δη τα σχολεία πρέπει να αποτελούν στολίδι για τον τόπο. Είναι κι αυτός ένας τρόπος διαπαιδαγώγησης και ανάπτυξης της αισθητικής των αυριανών πολιτών. Αν τους εθίζεις στην κακογουστιά, στην προχειρότητα, στην ακαταστασία, προετοιμάζεις ανθρώπους μειωμένων προσδοκιών.

Πολιτισμός
Με πίστη στην ιδέα ότι η Τέχνη και ο Πολιτισμός αποτελούν βασικούς παράγοντες ατομικής και κοινωνικής προόδου, επιχειρούμε άνοιγμα και επένδυση προς αυτήν την κατεύθυνση.
Ο τομέας του Πολιτισμού ως μοχλός ανάπτυξης, όχι μόνο ως μέσο ψυχαγωγίας. Μπορεί να αποτελέσει έναν από τους βασικούς πυλώνες της Οικονομίας, αν πάψει να αντιμετωπίζεται ερασιτεχνικά. Ενώνει και δίνει σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης. Είναι δημόσιο αγαθό με ισχυρούς συμβολισμούς, βοηθά στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στη διασύνδεση με τον τουρισμό.
Θα πρέπει να εστιάσει όχι μόνο στην προστασία, αλλά και στην οικονομία της υφιστάμενης εθνικής πολιτιστικής κληρονομιάς και του ιστορικού παρελθόντος, όπως επίσης και στη δημιουργία νέων μορφών πολιτισμού. Η πρόκληση που αντιμετωπίζει σήμερα η τρέχουσα πολιτική πολιτιστικής διαχείρισης, είναι η μεταστροφή της από τη στατική προσέγγιση (κληροδότηση) του πολιτισμού προς τη δυναμική του θεώρηση (παραγωγή νέων μορφών).

Στήριξη Νεολαίας
Στη νέα γενιά, από την οποία αφαιρέσαμε την αισιοδοξία και την ελπίδα, οφείλουμε τουλάχιστον να αφήσουμε ελεύθερο και ανεμπόδιστο το πεδίο της αναγέννησης.
Υπάρχει δυνατότητα μέσα από την ΚΕΔΜΑ να σχεδιασθούν, να οργανωθούν και να πραγματοποιηθούν δράσεις, προγράμματα, εκδηλώσεις νεολαίας με διατοπική και διεθνή εμβέλεια. Να υπάρξει ο διάλογος μεταξύ των νέων της Ευρώπης, όπως ήδη ξεκινήσαμε στο Λύκειο του Μαραθώνα φέτος, να υλοποιηθούν ευρωπαϊκά προγράμματα, προγράμματα ανταλλαγών-ERASMUS, αδελφοποιήσεων, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε ομάδες νέων από διάφορες χώρες να έρθουν σε επαφή, να γνωριστούν, να συζητήσουν και να δημιουργήσουν πάνω σε θεματικές κοινού ενδιαφέροντος, μέσα από δομές και δράσεις για παιδιά και νέους, με σαφή ευρωπαϊκή διάσταση που θα βασίζονται στη διακρατική συνεργασία οργανώσεων μεταξύ των χωρών και θα επιβάλλουν επισκέψεις μελέτης σε χώρες της Ευρώπης και των Βαλκανίων.
Ένα ακόμη σημαντικό βήμα που μπορεί να γίνει μέσα από την ΚΕΔΜΑ είναι η λειτουργία ΚΔΑΠ (Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών) ηλικίας από 5 έως 12 ετών και ΚΔΑΠ ΜΕΑ στο πλαίσιο του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» μέσω ΕΣΠΑ, που θα στηρίζουν τις εργαζόμενες ή άνεργες οικογένειες, αλλά και τα παιδιά, απασχολώντας τα δημιουργικά μετά το σχολικό ωράριο, με λειτουργία καθόλη τη διάρκεια του έτους.
Αξιοσημείωτη είναι και η νεοϊδρυθείσα δομή για την παροχή ψυχοκοινωνικής στήριξης και πρόληψης των εξαρτήσεων που είναι έτοιμη να λειτουργήσει και είναι και το Κέντρο Πρόληψης.

Μαραθώνιος Δρόμος – Ημιμαραθώνιος Μαραθώνα
Τόσο ο Μαραθώνιος, όσο και ο Ημιμαραθώνιος, αποτελούν εξαιρετικά σημαντικά αθλητικά γεγονότα για όλους τους Έλληνες, καθώς συνδέονται με ισχυρούς συμβολισμούς και πανανθρώπινες αξίες και μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στην ανάδειξη και προβολή της ιστορικής και τουριστικής φυσιογνωμίας της χώρας μας, προσθέτοντας αξία στο -δοκιμαζόμενο τα τελευταία χρόνια- ισοζύγιο φήμης της. Η φήμη του δικού μας Ημιμαραθωνίου μπορεί να ξεπεράσει τα σύνορα της Ελλάδας και να αποτελέσει έναν σημαντικό πόλο έλξης για δρομείς του εξωτερικού, συνεισφέροντας στην τουριστική αναβάθμιση της περιοχής, αλλά και της χώρας. Προϋπόθεση να ξεπεράσουμε τις παθογένειες του τόπου που σχετίζονται με πρόσωπα, φορείς, υπηρεσίες και να αγκαλιάσουν όλοι το γεγονός ως μοναδικό και εξαιρετικά σημαίνον, μακριά από εγωισμούς και αγκυλώσεις που κρατούν τον τόπο πίσω.

Πυρόπληκτες περιοχές
Ως πληγείσα και γνώστης των προβλημάτων των περιοχών που επλήγησαν σε όλη τους την έκταση και ούσα από τις πρώτες ώρες στις επάλξεις για την οργάνωση της δομής για την παροχή βοήθειας στους πυρόπληκτους, δηλώνω απερίφραστα έτοιμη να δώσω πλέον μάχες με όλες τις Υπηρεσίες και τους αρμόδιους φορείς για την επίσπευση των διαδικασιών, την υλοποίηση της προγραμματικής σύμβασης με το Υπουργείο έως και την τελική επίλυση και αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών.


















































