
της
KΑΛΛΙΟΠΗΣ ΛΥΚΟΥ,
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Το Πάσχα είναι μία περίοδος που επιβάλλει μια αντιφατική διατροφική συμπεριφορά, καθώς έχουμε την 40 ημερών ή μίας εβδομάδας νηστεία, όπου έχουμε πλήρη αποχή από τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης.
Πολύς κόσμος τις ημέρες του Πάσχα, λόγω της νηστείας, αντιμετωπίζει γαστρεντερικά προβλήματα εξαιτίας της απότομης επιστροφής του στην κρεατοφαγία. Καλό θα ήταν λοιπόν, για να μην προκαλέσουμε ένα έντονο «σοκ» στον οργανισμό μας, αυτό να γίνει σταδιακά από το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου. Έτσι, θα πρέπει να περιοριστούμε μόνο στην παραδοσιακή μαγειρίτσα και να τη συνοδέψουμε με αρκετή ποσότητα σαλάτας και λίγο ψωμί.
ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Η κατανάλωση αρκετής ποσότητας σαλατικών θα μας δώσει το αίσθημα του κορεσμού κι έτσι θα αποφύγουμε την είσοδο διάφορων άλλων λιπαρών τροφίμων, τα οποία θα μας δυσκολέψουν κατά τη διαδικασία της πέψης.
Το πρωί της Κυριακής του Πάσχα είναι καλό να πάρουμε πρωινό, αλλά όχι πολύ πλούσιο. Για παράδειγμα μπορούμε να φάμε γάλα με δημητριακά ή δύο φρυγανιές με μέλι.
Στο γεύμα, καλό είναι να αποφύγουμε το τσιμπολόγημα και να γεμίσουμε ένα πιάτο με λογική ποσότητα από τα φαγητά της ημέρας.
Το αρνίσιο κρέας θα πρέπει να καταναλωθεί με μέτρο, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε λίπος.
Τα αυγά, μην τα φοβάστε! Εκτός κι αν υφίσταται συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας, διαφορετικά καλό είναι να τα εντάσσουμε στο εβδομαδιαίο μας διαιτολόγιο, καθώς έχουν μεγάλη διατροφική αξία.
Το βραδινό μας, μπορεί να είναι κάποιο γιαούρτι με μέλι και 1 ή 2 φρυγανιές ή μία σαλάτα με μικρή ποσότητα πρωτεΐνης.
- Μην καταναλώσετε μεγάλες ποσότητες φαγητού.
- Ξεκινήστε τα γεύματα με σαλάτα, ψωμί ή λίγες πατάτες και ύστερα προχωρήστε στο αρνί, το κοκορέτσι και τα τηγανητά.
- Αποφύγετε τις πέτσες του αρνιού.
- Πιείτε αλκοόλ, αλλά με μέτρο.
- Πίνετε άφθονο νερό και μην ξεχνάτε τα φρούτα.
- Από τη Δευτέρα του Πάσχα και μετά, επιστρέψτε όσο το δυνατόν γρηγορότερα στην ισορροπημένη μεσογειακή διατροφή, πάντα σε συνδυασμό με φυσική δραστηριότητα.


























































