Στους καφέ κάδους απορρίπτουμε οργανικά υλικά. Με τη συλλογή τους από το σπίτι μας συμβάλλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος, καθώς αυτά προωθούνται για κομποστοποίηση.

Η κομποστοποίηση είναι μια φυσική διαδικασία που μετατρέπει τα οργανικά υλικά των σκουπιδιών μας, σε μια μάζα που λέγεται κόμποστ, ένα φυσικό λίπασμα που χρησιμεύει για τον εμπλουτισμό του εδάφους.

Σε ανακοίνωσή του, ο Δήμος Μαραθώνα ενημερώνει τους πολίτες ότι οι καφέ κάδοι (οργανικά) ανακύκλωσης θα ανοίγουν κάθε Τρίτη και θα κλείνουν την Πέμπτη, τις απογευματινές ώρες.

Τι ρίχνουμε στους καφέ κάδους

  • Φρούτα, λαχανικά, φλούδες και κοτσάνια
  • Κρέας – ψάρι – θαλασσινά (και τα κόκκαλα)
  • Αυγά (και τα τσόφλια)
  • Ζυμαρικά, ρύζι, όσπρια
  • Δημητριακά, αλεύρι, ψωμί, κέικ, γλυκά
  • Υπολείμματα και φίλτρα από καφέ/τσάι
  • Γαλακτοκομικά (τυρί, παχύρευστες κρέμες, γιαούρτι)
  • Ξηροί καρποί και περιβλήματα
  • Κουκούτσια ελιάς
  • Κλαδιά, φύλλα, χώμα, γκαζόν
  • Πριονίδι, ροκανίδι
  • Στάχτη καυσόξυλων
  • Χαρτί κουζίνας, χαρτοσακούλες (όχι χρωματιστά, γυαλιστερά ή πλαστικοποιημένα χαρτιά)

Τι δεν ρίχνουμε στους καφέ κάδους

  • Γόπες τσιγάρων
  • Τροφές και περιττώματα ζώων
  • Πλαστικά, γυαλιά, μεταλλικά
  • Μπαταρίες
  • Γυαλιστερά χαρτιά (π.χ. περιοδικά) & Συσκευασίες κάθε είδους (μπαίνουν στον μπλε κάδο)
  • Στους καφέ κάδους τοποθετούμε μόνο βιοαποδομήσιμες σακούλες, γιατί μετατρέπονται κι αυτές σε κόμποστ, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία κομποστοποίησης όπως ακριβώς και τα υπολείμματα τροφών, επειδή η πρώτη τους ύλη είναι και αυτή τρόφιμο (οι βιοαποδομήσιμες σακούλες κατασκευάζονται από άμυλο καλαμποκιού ή πατάτας).