Περίπου 1 στα 3 ΛΟΑΤΚΙ άτομα έχει δεχτεί έστω και μία φορά από επαγγελματίες στον δημόσιο τομέα προσβολές ή εξύβριση λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου, αλλά δεν προχωρά σε επίσημη καταγγελία, αφού τη θεωρεί χάσιμο χρόνου ή επικίνδυνη για διασυρμό.

«Εικοσιπεντάχρονος ομοφυλόφιλος άνδρας έπειτα από απόπειρα αυτοκτονίας επισκέπτεται την ψυχιατρική κλινική του μεγαλύτερου νοσοκομείου της χώρας. Σαφώς τον δέχονται, αλλά η αντίδραση της ψυχιάτρου που τον βλέπει είναι: “Κι εγώ τι θέλεις να σου κάνω τώρα, να σου βρω γκόμενο;”»
– υποδιοικητής νοσοκομείου

Η μαρτυρία όσο ασύλληπτη κι αν φαντάζει για κάποιους είναι πέρα για πέρα αληθινή – και φανερώνει τις διακρίσεις και τις μετ’ εμποδίων παροχές υπηρεσιών με τις οποίες έρχονται αντιμέτωπα τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα κατά την πρόσβασή τους στις δημόσιες υπηρεσίες, όπως αυτές προέκυψαν από την πρόσφατη έρευνα του ΚΜΟΠ-Κέντρου Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας, που έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος FAROS (Feature a protective environment for LGBTI people). Στη συλλογή των μαρτυριών συμμετείχαν τόσο ΛΟΑΤΚΙ άτομα όσο και επαγγελματίες του δημόσιου τομέα.

Τα διαδικαστικά κενά, τα πειράγματα, τα ειρωνικά σχόλια ή προσβολές και η εξύβριση είναι κάποια από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα, τα οποία παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αόρατα για τις δημόσιες υπηρεσίες.

Η συντριπτική πλειοψηφία (75%) νιώθει ότι οι δημόσιοι φορείς δεν είναι καθόλου ενημερωμένοι ή είναι λίγο ενημερωμένοι για τις θεσμικές αλλαγές που αφορούν τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα.

Ένας στους δύο δηλώνει πως δεν αισθάνεται καθόλου ή αισθάνεται λίγη ασφάλεια και άνεση κατά την επίσκεψή του σε δημόσιους φορείς, ενώ 1 στους 5 πως αποφεύγει συχνά ή πάντα την επίσκεψη σε δημόσιο φορέα, ακόμα και όταν είναι αναγκαίο, λόγω της ανησυχίας για την αντιμετώπιση που θα έχει.

Περίπου 1 στα 3 ΛΟΑΤΚΙ άτομα έχει δεχτεί έστω και μία φορά από επαγγελματίες στον δημόσιο τομέα προσβολές ή εξύβριση λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου, αλλά δεν προχωρά σε επίσημη καταγγελία, αφού τη θεωρεί χάσιμο χρόνου ή επικίνδυνη για διασυρμό.

Σε ποσοστό 96% οι επαγγελματίες των δημόσιων φορέων δηλώνουν πως δεν έχουν ενημέρωση σχετικά με την παροχή συμπεριληπτικών υπηρεσιών για ΛΟΑΤΚΙ άτομα, ενώ στην πλειονότητά τους δεν γνωρίζουν πού θα παρέπεμπαν στην περίπτωση καταγγελίας ή αναφοράς εγκλήματος ή ρητορικής μίσους.

Σεμινάρια για υπαλλήλους

Στο πλαίσιο του προγράμματος FAROS πραγματοποιούνται αύριο, την 1η Ιουνίου και στις 13 Ιουλίου, 12-6 μ.μ., σεμινάρια ευαισθητοποίησης για επαγγελματίες του δημόσιου τομέα που εργάζονται με άτομα που ζητούν άσυλο. Τα σεμινάρια τα διοργανώνει το Orlando LGBT+ σε συνεργασία με την Colour Youth, Κοινότητα Lgbtq Νέων Αθήνας.

Στόχος των σεμιναρίων είναι η ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους για την παροχή συμπεριληπτικών υπηρεσιών και η ευαισθητοποίηση για τις ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητες, τις προκλήσεις και τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν ΛΟΑΤΚΙ άτομα που ζητούν άσυλο κατά την πρόσβασή τους σε υπηρεσίες.

ΠΗΓΗefsyn.gr
Προηγούμενο άρθροΟ Μαρκ Ζούκερμπεργκ βάπτισε την κατσίκα του «Bitcoin» και βούλιαξε τα κρυπτονομίσματα
Επόμενο άρθροΨηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη φαρμακευτική κάνναβη στην Ελλάδα