Του Μάκη Κουλουμπή

Με πρόσφατη Εγκύκλιο 643/2021 που εξέδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών, καθορίζονται πλέον συγκεκριμένα πρωτόκολλα για την «Σύγκληση και λειτουργία των συλλογικών οργάνων των δήμων κατά το διάστημα εφαρμογής των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας». Ως συλλογικά όργανα αναφέρονται το Δημοτικό Συμβούλιο, η Οικονομική Επιτροπή, η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, τα Συμβούλια των Κοινοτήτων, η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης, κ.ά.

Συγκεκριμένα, στην Εγκύκλιο επισημαίνεται ότι στις δια ζώσης συνεδριάσεις δεν επιτρέπεται η συμμετοχή μελών που δεν τηρούν τις προϋποθέσεις, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και δεν έχουν προσκομίσει στο προεδρείο βεβαιώσεις εμβολιασμού ή νόσησης το τελευταίο εξάμηνο.

Παράλληλα, όμως, δίνεται το δικαίωμα στα προεδρεία των δημοτικών οργάνων να πραγματοποιούν τις λεγόμενες μεικτές συνεδριάσεις, δηλαδή δια ζώσης και ταυτόχρονα με τηλεδιάσκεψη, στις οποίες θα συμμετέχουν οι αιρετοί που δεν πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις ή δεν επιθυμούν να έχουν φυσική παρουσία στον χώρο της συνεδρίασης.

Τέλος, αναφέρεται ότι ο αριθμός των παρευρισκόμενων πολιτών θα πρέπει να είναι ανάλογος με τη χωρητικότητα της αίθουσας, τηρουμένων, βέβαια, των υγειονομικών μέτρων, όπως απόσταση ενάμισι μέτρου μεταξύ τους κι αναλογία ενός ατόμου ανά πέντε τ.μ.

Παρότι, λοιπόν, το Υπουργείο Εσωτερικών με τη συγκεκριμένη εγκύκλιο δίνει τη δυνατότητα στους Δήμους να επανέλθουν σταδιακά σε μια ομαλή λειτουργία και παράλληλα στους Δημοτικούς Συμβούλους το δικαίωμα φυσικής παρουσίας τους στις συνεδριάσεις, τα στοιχεία που συλλέξαμε από τα προεδρεία των Δημοτικών Συμβουλίων όλων των Δήμων της Ανατολικής Αττικής, δεν δείχνουν να είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία αυτά αφορούν μόνον αριθμούς πιστοποιητικών εμβολιασμένων Συμβούλων που έχουν προσκομιστεί στα προεδρεία, χωρίς ονόματα, όπως είναι φυσικό, και πάντα με την επιφύλαξη, όπως μας ανέφεραν, ότι ίσως υπάρχει ακόμα ικανός αριθμός κάποιων που απλά έχουν αμελήσει να προσκομίσουν τα σχετικά έγγραφα.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα παραπάνω:

 • Στον Δήμο Μαραθώνα, σε σύνολο 33 Δημοτικών Συμβούλων, μόνον οι 17, μέχρι στιγμής, φαίνονται πλήρως εμβολιασμένοι, ποσοστό 51%, με ακόμα έναν να έχει προσκομίσει βεβαίωση νόσησης που όμως λήγει τις επόμενες μέρες. Παράλληλα, όπως μας ανέφερε ο Πρόεδρος κ. Κώστας Τσίρκας, οι συνεδριάσεις θα συνεχίσουν, έτσι κι αλλιώς, να γίνονται με τηλεδιάσκεψη εν όψει νέας διαμόρφωσης της αίθουσας, που σήμερα δεν παρέχει τη δυνατότητα τήρησης των αποστάσεων μεταξύ των μελών.
 • Το «απόλυτο» παρουσιάζουν οι αριθμοί στον Δήμο Σαρωνικού, με τους 27 σε σύνολο Δημοτικούς Συμβούλους να είναι όλοι εμβολιασμένοι. Όπως μας πληροφόρησαν, όμως, οι συνεδριάσεις γίνονται μεικτές, καθώς το εμβαδόν της αίθουσας δεν επιτρέπει να κρατούνται οι προβλεπόμενες αποστάσεις μεταξύ των μελών.
 • Πολύ κοντά και ο Δήμος Παλλήνης, όπου σε σύνολο 33 Συμβούλων, σύμφωνα με τη γραμματεία, οι 32 έχουν καταθέσει βεβαιώσεις εμβολιασμού, δηλ. ποσοστό 97%.
 •  Στον Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου το ποσοστό, που αγγίζει το 89%, δείχνει ιδιαίτερα ενθαρρυντικό αφού από τους 27 Συμβούλους οι 24 παρουσιάζονται εμβολιασμένοι.
 • Υψηλό, επίσης, είναι και το ποσοστό εμβολιασμένων στον Δήμο Λαυρεωτικής που, όπως μας δηλώθηκε, ξεπερνά το 90%, σε σύνολο 27 Συμβούλων.
 • Ακόμα πιο ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία από τον Δήμο Ωρωπού, όπου από τους 41 Δημοτικούς Συμβούλους, οι 38 είναι εμβολιασμένοι, ποσοστό δηλαδή 93%.
 • Το ίδιο επίσης και τον Δήμο Αρτέμιδος – Σπάτων, όπου σύμφωνα με τη γραμματεία, το ποσοστό εμβολιασμένων αγγίζει το 95%, σε σύνολο 33 συμβούλων.
 • Στον Δήμο Μαρκοπούλου ξεκίνησαν ήδη να πραγματοποιούνται μεικτές συνεδριάσεις Δημοτικών Συμβουλίων, αφού 20 από τους 27 συμβούλους, ποσοστό δηλαδή 74%, είναι εμβολιασμένοι.
 • Στον Δήμο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, σε σύνολο 33 συμβούλων, οι 26, ποσοστό 79%, είχαν φυσική παρουσία στο πρώτο πρόσφατο μεικτό Δημοτικό Συμβούλιο.
 • Άκρως αποθαρρυντικά, θα λέγαμε, στοιχεία πήραμε από τον Δήμο Αχαρνών, με μόνον 19 από τους 45 Δημοτικούς Συμβούλους, ποσοστό δηλαδή 42%, να έχουν δηλώσει μέχρι τώρα εμβολιασμένοι.
 • Χαμηλοί οι αριθμοί και στον Δήμο Κρωπίας, όπου όπως μας πληροφόρησαν, σε σύνολο 33 Συμβούλων, το ποσοστό όσων μέχρι στιγμής, έχουν δηλώσει εμβολιασμένοι, πλησιάζει μόλις το 50%.
 • Αντίθετα στον Δήμο Διονύσου, οι 35 από τους 41 Συμβούλους, ποσοστό 85%, είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
 • Το ίδιο και στον Δήμο Παιανίας, όπου σε σύνολο 27 συμβούλων, οι 20, ποσοστό 74%, έχουν καταθέσει στην Γραμματεία τα πιστοποιητικά εμβολιασμού τους.

Δεν θα μπορούσα, κλείνοντας, να μην εκφράσω την έκπληξή μου για το ιδιαίτερα χαμηλό ποσοστό στις πιστοποιήσεις εμβολιασμού που παρουσιάζει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μαραθώνα, σε σχέση μάλιστα με την πλειονότητα των γειτονικών του Δήμων.

Ένα ποσοστό που πραγματικά δημιουργεί όχι μόνο έκπληξη αλλά και μεγάλη απορία, όχι μόνο για το μέγεθός του, αλλά, κυρίως, για την ξεχωριστή ευαισθησία που θα περίμενε κάποιος ότι θα συναντήσει σ’ ένα Σώμα αιρετών που μόλις πρόσφατα έγινε φτωχότερο από την απώλεια ενός σημαντικού μέλους της, του Αντιδημάρχου Νίκου Ευαγγελόπουλου, από τον κορονοϊό.