Έως τη Ραφήνα επεκτείνεται η Αττική Οδός Η Αττική Οδός θα επεκταθεί προς Ραφήνα, θα συνδεθεί με την εθνική οδό – μέσω της λεωφόρου Κύμης – αλλά και με την Κατεχάκη έως τη λεωφόρο Βουλιαγμένης προκειμένου να εξυπηρετηθεί το Ελληνικό. Παράλληλα, ο προαστιακός σιδηρόδρομος θα φθάσει στο Λαύριο ενώ αναβαθμίζεται ο οδικός άξονας Σταυρού – Λαυρίου.

Τη δρομολόγηση των μελετών για τα νέα έργα, μαζί με ένα πακέτο έργων για την Ανατολική Αττική είχε προαναγγείλει από το Λαύριο, ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης στο πλαίσιο του «12ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση: Διάλογοι για την Ανατολική Αττική» που είχε γίνει πριν από λίγο διάστημα.

Στόχος είναι το αργότερο, στις αρχές του 2019, να γίνει η σύμβαση για την επέκταση του σιδηροδρομικού δικτύου ( όχι του οδικού) προς το Λαύριο. Ο σχεδιασμός, προβλέπει να γίνουν σταθμοί σε Μαρκόπουλο, Καλύβια, Κερατέα, Δασκαλιό και Λαύριο.

Στις 12 Ιανουαρίου του 2018 υπογράφτηκε το πλαίσιο συναντίληψης μεταξύ του υπουργείου Μεταφορών και του παραχωρησιούχου της Αττικής Οδού.

Με το πλαίσιο αυτό, ο παραχωρησιούχος αναλαμβάνει, αδαπάνως για το δημόσιο, την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών και ερευνών για τα έργα των επεκτάσεων της Αττικής Οδού στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Αττικής.

Μερικά από τα έργα αυτά:
  • Συμπληρώσεις στον Α.Κ. Λεονταρίου.
  • Σταθμό μετεπιβίβασης στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Κορωπίου.
  • Μελέτες επέκτασης Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Υμηττού προς Ραφήνα, τις μελέτες επέκτασης προαστιακού Σιδηρόδρομου προς Ραφήνα και την οδική σύνδεση Αεροδρόμιο – Ραφήνα.
  • Μελέτες για τις εργασίες επέκτασης του προαστιακού Σιδηρόδρομου προς Λαύριο και την αναβάθμιση του οδικού άξονα Σταυρού – Λαυρίου.
  • Μελέτες για συμπληρωματικά έργα λιμένα Λαυρίου.

Στον αντίποδα, παρατείνεται για δυο χρόνια η υπάρχουσα σύμβαση παραχώρησης, όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης.