Γιώργος Νησιώτης

Μέσα σ’ ένα κλίμα που η Δημοτική Αρχή κατηγορείται για γενικότερη απραξία και σε μία περίοδο που το «έργο» της προκαλεί πολλές και ποικίλες αντιδράσεις, φωτεινή εξαίρεση αποτελεί η δραστηριότητα της ΚΕΔΜΑ.

Η Marathon Press συνάντησε τον πρώην Πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Μαραθώνα και νυν Αντιδήμαρχο Διαφάνειας και Οικονομικής Διαχείρισης, Γιώργο Νησιώτη, στο γραφείο του και με ενδιαφέρον κατέγραψε το έργο του, αλλά και τις εντυπώσεις που αποκόμισε κατά τη θητεία του στην ΚΕΔΜΑ, από τον Ιούνιο του 2015 μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2017.

Κύριε Νησιώτη, ας ξεκινήσουμε με μία από τις σπουδαιότερες επιτυχίες της θητείας σας, ως Προέδρου της ΚΕΔΜΑ, αυτή της διαμόρφωσης και αδειοδότησης του γηπέδου «Καβαρνού».

Το γήπεδο του «Καβαρνού» ήταν ένας στόχος της Δημοτικής Αρχής, με πρωτοβουλία του Σπύρου Λιβαθηνού. Θέλαμε να το εκμισθώσουμε από την Τράπεζα Πειραιώς. Όταν ανέλαβα Πρόεδρος, τον Ιούνιο του 2015, παρέλαβα έναν, κυριολεκτικά, περιστερώνα. Τέσσερα ντουβάρια. Δεν είχε μπασκέτες, εξέδρες, ο χώρος του υπογείου ήταν ένα ερείπιο. Το καλό ήταν ότι το παρκέ του βρισκόταν σε πολύ καλή κατάσταση και «σώθηκε». Στο υπόγειο φτιάξαμε το δάπεδο, τον φωτισμό, τα παράθυρα και στον χώρο αυτό σήμερα στεγάζονται τα γραφεία του ΜΕΣΜΑ και το τμήμα ping-pong του Συλλόγου «Αστέρα». Τα αποδυτήρια, που ήταν λεηλατημένα, φτιάχτηκαν εκ νέου. Με τη συνδρομή του κ. Αθανάσιου Μαρτίνου, ο οποίος χορήγησε την εξέδρα και του Δήμου Λαυρεωτικής, που με παρότρυνση του Γιάννη Παπαβασιλείου, χορήγησε τις νέες μπασκέτες, το γήπεδο αυτό πήρε τη μορφή που βλέπετε σήμερα. Άνοιξε επίσημα, αποτελεί την έδρα του ΜΕΣΜΑ και ήδη έχει φιλοξενήσει επίσημους αγώνες.

Έγινε πολλή δουλειά τα τελευταία 2,5 χρόνια. Και είναι πολλοί οι άνθρωποι που συνέβαλαν σε αυτή την επιτυχία. Δεν θα τους κατονομάσω, με τον φόβο μην ξεχάσω κάποιον και τον αδικήσω. Τους ευχαριστώ, όμως, μέσα από την καρδιά μου. Ιδιαίτερη αναφορά, επιτρέψτε μου να κάνω στον Δήμαρχο, Ηλία Ψηνάκη που, όποτε τον χρειαστήκαμε, στάθηκε στο πλευρό μας, δίνοντας άμεσες λύσεις. Επίσης, στην Μαρία Καλλιακούδα και τον Νίκο Ζουμπουρλή, που με τη βοήθειά τους καταφέραμε και πήραμε την άδεια του γηπέδου.

Το κλειστό γήπεδο «Καβαρνού».

Μιας και αναφερθήκατε στις άδειες των γηπέδων. Εκτός του «Καβαρνού», για ποιες άλλες αθλητικές εγκαταστάσεις εξασφαλίσατε άδειες λειτουργίας;

Αδειοδότηση σημαίνει να πληροί όλες τις προδιαγραφές που ορίζει ο νόμος, ώστε να λειτουργεί με ασφάλεια και νομιμότητα. Και για να παρθεί μία αδειοδότηση χρειάζεται μεγάλη προετοιμασία, για την πυρασφάλεια, για ένα εξοπλισμένο ιατρείο, για την πολεοδομία κλπ. Είναι πολλοί οι φορείς που πρέπει να αποφανθούν θετικά. Καταλαβαίνετε τι δουλειά χρειάζεται για να καταφέρεις να ξεπεράσεις όλη αυτή τη γραφειοκρατία του ελληνικού δημοσίου…

Το πρώτο που αδειδοτήθηκε είναι το κλειστό γήπεδο μπάσκετ στο Αθλητικό & Πολιτιστικό Πάρκο Νέας Μάκρης. Εκεί έλειπε η πιστοποίηση πυρασφάλειας και γι’ αυτό τον λόγο δεν είχε πάρει έγκριση μέχρι σήμερα. Επανεξοπλίσαμε και το ιατρείο του γηπέδου με ό,τι προβλέπεται από τον νόμο και είναι απαρέγκλιτη υποχρέωση των Συλλόγων που χρησιμοποιούν τον χώρο, να το επανδρώνουν με ιατρό υπηρεσίας.
Άδειες πήραμε και στα γήπεδα ποδοσφαίρου του Ερυθρού και της Αγίας Μαρίνας. Σε αυτά είχε γίνει μία προεργασία από την προηγούμενη Διοίκηση και συγκεκριμένα από τον τότε Αντιδήμαρχο, Κώστα Λάσκο.

Με το Toll στον χώρο της Αμερικάνικης Βάσης τι ακριβώς έχει γίνει;

Το Toll είναι ένα προπονητήριο κόσμημα. Έγινε άναρχα, ή όπως έγινε, σε έναν χώρο που δεν ανήκει στον Δήμο ή την Κοινωφελή Επιχείρηση, όμως αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλειφθεί και να το απολέσουμε. Έχουμε κάνει βήματα για να το διεκδικήσουμε, αλλά δεν είμαστε και στον καλύτερο δρόμο. Η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, που το έχει παραχωρήσει στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, μέχρι στιγμής δεν ήταν θετική στο αίτημά μας.
Σήμερα, μη έχοντας επιλογή, τα παιδιά και τα αθλητικά σωματεία το χρησιμοποιούν, χωρίς να έχουν πάρει από εμάς επίσημη άδεια. Ποτέ δε θα καταγγείλουμε ότι κάποια παιδιά χρησιμοποιούν αυτό τον χώρο. Είναι κατάλληλος για χρήση, χωρίς, όμως, την επίσημη δική μας υπογραφή.

Ο διαμορφωμένος χώρος του Toll, έργο για το οποίο έχει κατηγορηθεί η προηγούμενη Δημοτική Αρχή.

Τον Φεβρουάριο του 2017 πρώτοι γράψαμε στην εφημερίδα μας ότι ξεκινά η ανάπλαση του Δημοτικού Κολυμβητηρίου, με στόχο να είναι «ετοιμοπαράδοτο» το φθινόπωρο. Εκεί κάτι «κόλλησε». Που βρισκόμαστε σήμερα;

Είναι κάτι που το θέλει πολύ ο κόσμος. Είναι μέσα στους στόχους που έχουμε θέσει. Ξεκινήσαμε να δουλεύουμε πάνω στην ανάπλαση του Κολυμβητηρίου από τον Ιούνιο του 2015. Είχε αρκετά προβλήματα. Αντικαταστήσαμε όλες τις αντλίες, που ήταν από το 2001. Μετατρέψαμε, σύμφωνα και με την κείμενη ευρωπαϊκή νομοθεσία, με μία δαπάνη ύψους 15.000€, το αέριο χλώριο σε υγρό. Χρηματοδοτήθηκε η νέα μελέτη ανάπλασης, ύψους 22.000€, διότι η προμελέτη και ο κωδικός στην Περιφέρεια και στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου αφορούσε σε γεωθερμία, η οποία δεν ήταν εφικτή λόγω της σκληρότητας του νερού. Στραφήκαμε, λοιπόν, σε μία άλλη λύση, πάλι με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και πιο συγκεκριμένα με αντλίες θερμότητας και φωτοβολταϊκά. Η μελέτη αυτή ολοκληρώθηκε. Το χρονοδιάγραμμα ήταν να ολοκληρωθεί η μελέτη μέχρι τα τέλη του 2016 και μέχρι τον Φεβρουάριο του 2017 να έχουμε προχωρήσει σε Προγραμματική Σύμβαση με την Περιφέρεια. Μέχρι και εκείνη τη στιγμή ήμασταν εντός χρόνου. Στη συνέχεια, μας ζητήθηκε μια Περιβαλλοντολογική Μελέτη στο σύνολο του Αθλητικού & Πολιτιστικού Πάρκου, η οποία έλειπε και γι’ αυτό τον λόγο υπάρχει η καθυστέρηση. Μόλις ολοκληρωθεί και αυτή η Μελέτη, πάμε στην Περιφέρεια, ξεκινάει ο Διεθνής Διαγωνισμός και μέσα σε δύο μήνες ο Ανάδοχος αρχίζει τις εργασίες.

Αναβαθμίζεται το κολυμβητήριο Νέας Μάκρης
Το κολυμβητήριο στο Αθλητικό & Πολιτιστικό Πάρκο Νέας Μάκρης.

Με χαρά είδαμε να αναβαθμίζεται και η Παιδική Βιβλιοθήκη.

Στον χώρο του Αθλητικού & Πολιτιστικού Πάρκου προϋπήρχε η βιβλιοθήκη του Επιμορφωτικού Συλλόγου Νέας Μάκρης, που είχε γίνει με τη βοήθεια του τότε Δήμου Νέας Μάκρης. Μας έγινε μία πρόταση με χορηγίες από το 1ο και το 3ο Νηπιαγωγείο. Θα αναφέρω τα ονόματα της Σοφίας Πάχτα και της Μαίρης Μπιρμπίλη, δύο νηπιαγωγών με πολλή αγάπη για τα παιδιά και γι’ αυτό που κάνουν. Δεν έχω γνωρίσει πιο αξιόλογους ανθρώπους. Η βιβλιοθήκη στήθηκε μόνο με χορηγίες. Δε δαπανήσαμε ούτε ένα ευρώ. Εκεί γίνονται πάρα πολλές δράσεις από όλα τα σχολεία της περιοχής. Αυτό το έργο είναι και ό,τι καλύτερο μου έχει συμβεί στη συνολική θητεία μου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Στην ευθύνη της ΚΕΔΜΑ έχουν περάσει οι διοργανώσεις μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων, από τον Ημιμαραθώνιο μέχρι και τον Ποδηλατικό Γύρο που ξεκινάει, πιλοτικά, φέτος.

Συγκεκριμένα για τον Ημιμαραθώνιο έχω να πω το εξής: Ξεκίνησε το 2013 με πρωτοβουλία του πρώην Δημάρχου και κάθε χρόνο πάει όλο και καλύτερα. Σκεφτείτε ότι το 2015 είχαμε 700 συμμετοχές και το 2017 ξεπεράσαμε τις 1500. Ο Ημιμαραθώνιος αποτελεί την κορωνίδα των αθλητικών δρώμενων της περιοχής και οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα για να γιγαντωθεί.

Επιπλέον, ο μηχανοκίνητος αθλητισμός, χωρίς την παραμικρή επιβάρυνση του Δήμου, έχει, πλέον, εδραιωθεί στην περιοχή. Στη Ριτσώνα και στην Ρόδο που έγινε πρόσφατα, για παράδειγμα, χρηματοδοτείται από τους Δήμους. Εμείς φιλοξενούμε μεγάλες διοργανώσεις, γιατί έχουμε την τύχη να είμαστε ένας ευλογημένος τόπος και να έχουμε στη διάθεσή μας έναν κατάλληλο χώρο, το πάρκινγκ του Μπέη. Ξεκινήσαμε με το Rally Αντίκας, μετά διοργανώσαμε το Face2Face. «Ο πήχης ανέβηκε» με τo Gymkhana και 21 & 22 Οκτωβρίου έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε μια εφάμιλλη διοργάνωση.

Ξεκινά και ο 1ος Ποδηλατικός Γύρος του Μαραθώνα. Θα γίνει για πρώτη φορά, πιλοτικά, και ελπίζω να γίνει θεσμός. Αποτελεί ένα προσωπικό «στοίχημα», το αποχαιρετιστήριο δώρο μου στην Κοινωφελή Επιχείρηση. Θεωρώ ότι θα πάει πολύ καλά, γιατί ο κόσμος το έχει ήδη αγκαλιάσει, με πλήθος συμμετοχών από την περιοχή και όχι μόνο. Μακάρι ο Ποδηλατικός Γύρος του Μαραθώνα να γίνει αντάξιος του Ποδηλατικού Γύρου της Γαλλίας. Στο σημείο αυτό οφείλω να ευχαριστήσω τον Σπύρο Κουρσάρη. Είναι η ψυχή του Ποδηλατικού Γύρου λόγω της ενασχόλησής του με την Ποδηλατοδράση που έχει δημιουργήσει στην περιοχή πολλά χρόνια τώρα. Ο εθελοντισμός είναι στο DNA του. Να κάνω και μία παρένθεση. Θέλω να αναφερθώ και στην κα Ευαγγελία Τσιμήνη, η οποία δημιούργησε το Γραφείου Εθελοντισμού στον Δήμο Μαραθώνα. Πλέον, ο Δήμος μας έχει καταγεγραμμένους εθελοντές με μητρώο, οι οποίοι είναι δίπλα μας, όποτε τους ζητηθεί, σε οποιαδήποτε δράση. Στο «κάδρο» των δημιουργών είναι και η Μαρία Καλιακούδα που συμμετείχε στο στήσιμο του Γραφείο Εθελοντών.

Τώρα που κλείνει το κεφάλαιο «ΚΕΔΜΑ», τι αναμνήσεις κρατάτε;

Για πάνω από δύο χρόνια διετέλεσα Πρόεδρος στην Κοινωφελή Επιχείρηση. Το Αθλητικό & Πολιτιστικό Πάρκο έχει τεράστια επισκεψιμότητα. Φιλοξενεί πάρα πολλούς Συλλόγους. Με τις κόντρες μας, τα θετικά και τα αρνητικά μας, θεωρώ ότι βγήκαμε όλοι κερδισμένοι. Και αυτό είναι προς όφελος των δημοτών και κατ’ επέκταση των Συλλόγων.

Το προσωπικό της ΚΕΔΜΑ ήταν ο πυλώνας που στηρίχθηκα για να γίνει όλος ο προγραμματισμός και η υλοποίηση των στόχων που θέσαμε. Θέλω να ευχαριστήσω τον καθένα ξεχωριστά. Ιδιαίτερη αναφορά, γιατί πάντα κάποιοι ξεχωρίζουν, θέλω να κάνω στην Αφροδίτη Παρλαβάτζα, η οποία είναι ό,τι καλύτερο μου έχει συμβεί σε συνεργασία με υπάλληλο, στον Βαγγέλη Μπισμπιρούλα, στην Παναγιώτα Μόνου, 8μηνη συμβασιούχο που δούλευε με ιδιαίτερο ζήλο, και στη Μαρία Καλιακούδα, η οποία με δικαίωσε απόλυτα για την προσωπική μου επιλογή να στελεχώσει την ΚΕΔΜΑ.

Δεν άφησα τυχαία τελευταίο το Διοικητικό Συμβούλιο. Χωρίς την ενεργή συμμετοχή όλων των μελών του ΔΣ, τίποτα δε θα ήταν εφικτό. Τους ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου!

Προηγούμενο άρθροWhat the FAQ: «Ποια η γνώμη σας για το νομοσχέδιο αλλαγής φύλου;»
Επόμενο άρθροΓιορτή Τσικουδιάς 2017: Οι Κρήτες έχουν τον τρόπο!