Μάιος ή Οκτώβριος;

Μάιος ή Οκτώβριος του 2019; Την ακριβή ημερομηνία των Δημοτικών Εκλογών θα την καθορίσει το νομοσχέδιο που βρίσκεται ήδη στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί μέσα στον Ιούνιο, σύμφωνα με δηλώσεις του αρμόδιου Υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη.

Πρόκειται για το γνωστό πλέον και πολυσυζητημένο νομοσχέδιο «Κλεισθένης» που, με τις όποιες ενστάσεις περί αντισυνταγματικότητας τού αποδίδονται από πλευράς αντιπολίτευσης, προδιαγράφει σημαντικές αλλαγές, αν όχι κι ανατροπές, στην όλη εκλογική διαδικασία των Περιφερειακών και Δημοτικών Εκλογών, με πιο σημαντική την καθιέρωση της απλής αναλογικής στην εκλογή των Συμβούλων.

Όπως και να ‘χει, πάντως, οι εκλογές πλησιάζουν και οι σχετικές συζητήσεις, με κύριο θέμα, βέβαια, τα πρόσωπα που προαλείφονται για υποψήφιοι Δήμαρχοι, αλλά και όσους τους ακολουθούν, όλο και «φουντώνουν».

Οι υποψήφιοι «υποψήφιοι Δήμαρχοι»

Το μεγάλο ερωτηματικό στον Δήμο Μαραθώνα παραμένει ακόμα ο Δήμαρχος, Ηλίας Ψηνάκης και το αν θα ανταποκριθεί τελικά στις επανειλημμένες δηλώσεις του για την εκ νέου υποψηφιότητά του. Κι αυτό γιατί πολλά είναι τα δημοσιεύματα που τον φέρνουν να επιθυμεί διακαώς τον Δήμο της Αθήνας, παρά τις ήδη πολλές, δυναμικές, δηλωμένες υποψηφιότητες, που λειτουργούν ως φρένο στις επιδιώξεις του.

Ανεξάρτητα, βέβαια, απ’ αυτήν την περίπτωση, ως βασικό ερωτηματικό σε ό,τι αφορά στον Ηλία Ψηνάκη, παραμένει η δυναμική που θα μπορέσει να επιδείξει μέχρι τις εκλογές, με δεδομένη τη σημαντική πτώση της δημοτικότητάς του, κυρίως λόγω του μηδαμινού δημοτικού έργου και της εμφανούς, πλέον, απογοήτευσης μεγάλου αριθμού βασικών συνεργατών και υποστηρικτών του.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι στην περίπτωση μιας νέας υποψηφιότητάς του για τον Δήμο Μαραθώνα, ο Ηλίας Ψηνάκης θα κριθεί πλέον από τους πολίτες ως Δήμαρχος από την παρουσία του και το έργο του και επ’ ουδενί ως ένας δημοσιοσχεσίτης σελέμπριτι όπως συνέβη το 2014, με τις όποιες προσδοκίες είχε δημιουργήσει τότε στο εκλογικό σώμα. Κι αυτό το γνωρίζει πολύ καλά κι ο ίδιος.

Με δεδομένη μάλιστα την υποψηφιότητα και του ανεξάρτητου Δημοτικού Συμβούλου, Σπύρου Λιβαθινού, εκ των βασικών συνεργατών του Ψηνάκη το 2014, αλλά και το γεγονός ότι ο πρώην Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου χαίρει της εκτίμησης αρκετών στελεχών της κατακερματισμένης πλέον παράταξης του Δημάρχου κι όχι μόνο, η πιθανότητα επανεκλογής του Ηλία Ψηνάκη μειώνεται ακόμη περισσότερο.

Είναι γεγονός, όμως, ότι αν συνυπάρξουν κι οι δύο υποψηφιότητες στις επερχόμενες εκλογές, τότε αμφότεροι ξεκινούν με ένα συγκριτικό μειονέκτημα, αφού θα μοιραστούν ένα κοινό εκλογικό χώρο.

Πέραν των παραπάνω, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ως ένας από τους βασικότερους διεκδικητές του δημαρχιακού αξιώματος προβάλλει ο Στέργιος Τσίρκας, επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης «Ενωμένη Πολιτεία» του τέως Δημάρχου Ιορδάνη Λουίζου. Με τις εκτιμήσεις αυτές, μάλιστα, να εστιάζουν όχι μόνο στην ιδιαίτερη δημοφιλία του, αλλά κυρίως στην πολυετή εμπειρία του στα δημοτικά πράγματα, ο Στέργιος Τσίρκας θεωρείται ίσως κι από τις πιο ισχυρές υποψηφιότητες, τουλάχιστον τη δεδομένη στιγμή.

Στα πρότυπα του δημαρχιακού διδύμου, που καθιερώθηκε στη γειτονική Ραφήνα το 2014, από τους Βαγγέλη Μπουρνού και Βασίλη Πιστικίδη (διαβάστε εδώ το προεκλογικό σκηνικό σε Ραφήνα-Πικέρμι), κινείται κι η υποψηφιότητα των Νίκου Χατζηγιάννη και Ιάκωβου Αρμάου για τον Δήμο Μαραθώνα. Έμπειροι κι οι δύο, έχοντας παρουσιάσει αρκετή δουλειά από τη θέση του Δημοτικού Συμβούλου, έχουν προσελκύσει, όπως ακούγεται, στην ομάδα τους αρκετούς ικανούς και δυνατούς συνεργάτες. Με προφανή την πρόβλεψή τους ότι κανείς μόνος του δεν έχει τη δυνατότητα σχηματισμού συνδυασμού νίκης, επέλεξαν το μοντέλο της συνεργασίας και το μοίρασμα του χρονικού διαστήματος της δημαρχιακής θητείας, σε περίπτωση επικράτησης. Μένει βέβαια να αποφασιστούν οι λεπτομέρειες αυτής της συνεργασίας, αλλά κυρίως και το ποιος εκ των δύο θα τεθεί τελικά επικεφαλής του εκλογικού συνδυασμού.

Δεδομένη θεωρείται η συμμετοχή στις προσεχείς Δημοτικές Εκλογές και της Δημοτικής παράταξης «Δύναμη Πολιτών» η οποία το 2014, με επικεφαλής τον Φώτη Δεληβοριά, εξέλεξε τρία μέλη στο Δημοτικό Συμβούλιο Μαραθώνα. Υποψήφιος Δήμαρχος πιθανότατα θα είναι ο Βασίλης Δελαγραμμάτικας, ο οποίος είναι κι ο νέος επικεφαλής της παράταξης.

Τέλος, επίσης δεδομένη είναι και η συμμετοχή της «Λαϊκής Συσπείρωσης Μαραθώνα» με επικεφαλής τον Δημοτικό Σύμβουλο Νίκο Στεφανίδη.

Η εμπειρία έχει δείξει ότι στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τις εκλογές, θα προκύψουν κι άλλα νέα πρόσωπα πιθανών υποψηφίων. Ήδη στα γνωστά στέκια συζητήσεων, ακούγονται αμυδρά και τα ονόματα του Βαγγέλη Μέξη, πρώην Δημάρχου Μαραθώνα, του Βαγγέλη Κυπαρίσση, ακόμη και των Κώστα Μπούτσικου και Σπύρου Παππά, τα οποία όμως δεν μπορούν να θεωρηθούν δημοσιογραφικά ως ανακοινώσιμες υποψηφιότητες. Κι αυτό γιατί, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν έχουν επιδείξει τη συνήθη εκλογική κινητικότητα.

Αδιευκρίνιστη είναι η πρόθεση ικανών κι αξιόλογων Δημοτικών Συμβούλων, κυρίως από την περιοχή του Μαραθώνα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ανάμεσα σε άλλα, η περίπτωση του Κώστα Λάσκου.

Για κάποιο διάστημα ακούστηκε και το όνομα του Νίκου Καραχάλιου. Φαίνεται, όμως, ότι το ενδιαφέρον του αυτή τη στιγμή εστιάζεται στη δημιουργία ενός νέου σχήματος, σε συνεργασία με τον κ. Αντώναρο, για την κεντρική πολιτική σκηνή.

Επίσης, σκέψεις να ασχοληθεί με τα κοινά κάνει και μεγάλος επιχειρηματίας της περιοχής, ιδιαίτερα δημοφιλής κι αγαπητός. Θα κάνει άραγε την έκπληξη;

UPDATE – Δήμος Μαραθώνα: Πέντε τελικά οι υποψήφιοι Δήμαρχοι