Μάτι: Εντός ορίων οι μετρήσεις του ΕΑΑ για την ποιότητα της ατμόσφαιρας

«Καμία υπέρβαση των ορίων για τους θεσμοθετημένους πρωτογενείς ρύπους δεν παρουσιάστηκε» με βάση τις τιμές που προέκυψαν από τις μετρήσεις που ολοκλήρωσε μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ).

Αυτό αναφέρει η Περιφέρεια Αττικής, που ανέθεσε στο ΕΑΑ τη διενέργεια μετρήσεων της ποιότητας της ατμόσφαιρας, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.

Ειδικότερα, στο διάστημα από 10-14 Σεπτεμβρίου, με τον Κινητό Σταθμό Ελέγχου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης του ΕΑΑ, διενεργήθηκαν μετρήσεις ποιότητας της ατμόσφαιρας στην ευρύτερη πυρόπληκτη περιοχή, και συγκεκριμένα στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Ραφήνας, στο 2ο Γυμνάσιο Νέας Μάκρης στον Νέο Βουτζά και στο Μάτι (Κυανής Ακτής & Κύπρου, καφετέρια Άρτιον).

Επιλέχθηκαν, δηλαδή, σημεία εντός της πληγείσας από την πυρκαγιά περιοχής, με έμφαση σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και κατοικήσιμες περιοχές με στόχο τη διερεύνηση της έκθεσης του πληθυσμού στις υφιστάμενες περιβαλλοντικές συνθήκες.

Οι μετρήσεις αυτές συμπεριελάμβαναν παρακολούθηση της διακύμανσης των επιπέδων σωματιδιακών και βασικών αέριων ατμοσφαιρικών ρύπων με αυτόματους αναλυτές συνεχούς καταγραφής και υψηλής χρονικής ανάλυσης.

Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν τα επίπεδα των αιωρούμενων σωματιδίων με διάμετρο μικρότερη των 10 μm (ΑΣ10), του Μαύρου Άνθρακα ή Αιθάλης (ΜΑ ή BC, Black Carbon), του μονοξειδίου του άνθρακα (CO), των οξειδίων του αζώτου (NOx = NO + NO2), του διοξειδίου του θείου (SO2) και του όζοντος (O3). Ως προς το BC, μέσω του χρησιμοποιούμενου εξοπλισμού αποδίδονται οι μετρούμενες συγκεντρώσεις στις πηγές εκπομπής του, δηλ. σε καύση ξύλου ή ορυκτών καυσίμων (BCwb και BCff αντίστοιχα).

Οι μέσες ωριαίες τιμές των παραμέτρων αυτών έδειξαν μικρές διαφοροποιήσεις στο υπόβαθρο ρύπανσης κάθε περιοχής.

Συνολικά, ωστόσο, με βάση την εν λόγω μελέτη της ποιότητας αέρα στις επιλεγμένες περιοχές στο Μάτι Ανατολικής Αττικής διαπιστώθηκε πως κατά τη διάρκεια των δειγματοληψιών δεν παρουσιάστηκε καμία υπέρβαση των ορίων για τους θεσμοθετημένους πρωτογενείς ρύπους.

Δείτε εδώ αναλυτικά το Δελτίο Τύπου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών:

Μετρήσεις Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών για την ατμοσφαιρική ρύπανση σε Μάτι, Νέο Βουτζά και Ραφήνα

Μετρήσεις Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών για την ατμοσφαιρική ρύπανση σε Μάτι, Νέο Βουτζά και Ραφήνα

Μετρήσεις Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών για την ατμοσφαιρική ρύπανση σε Μάτι, Νέο Βουτζά και Ραφήνα

Μετρήσεις Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών για την ατμοσφαιρική ρύπανση σε Μάτι, Νέο Βουτζά και ΡαφήναΜετρήσεις Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών για την ατμοσφαιρική ρύπανση σε Μάτι, Νέο Βουτζά και Ραφήνα

ΠΗΓΗnaftemporiki.gr
Προηγούμενο άρθροΌταν ένα κουτάβι συναντά πρώτη φορά μπαλάκι του τένις
Επόμενο άρθροΔωροεπιταγή 1.000€ για αγορά οικοσκευής σε πυρόπληκτους