Του Μάκη Κουλουμπή

Στις νέες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις τους πρόκειται να λειτουργήσουν από τη νέα σχολική περίοδο, το ολοήμερο Νηπιαγωγείο Ανατολής και το 2ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Μάκρης.

Στη μελέτη και την κατασκευή των κτηρίων έχουν εφαρμοστεί όλες οι σύγχρονες προδιαγραφές που αφορούν στους χώρους εκπαίδευσης, καθώς και οι προϋποθέσεις ως προς την άρτια και ασφαλή λειτουργία τους. Ιδιαίτερη μέριμνα, επίσης, έχει δοθεί στη λειτουργικότητα και την αισθητική των χώρων διδασκαλίας, προκειμένου οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί να συνεργάζονται μέσα σε ένα άρτια εξοπλισμένο και πρωτοποριακό μαθησιακό περιβάλλον.

Νηπιαγωγείο Ανατολής

Από τον προσεχή Σεπτέμβριο το ολοήμερο Νηπιαγωγείο Ανατολής, που τα τελευταία χρόνια λειτουργούσε σε μισθωμένο χώρο επί της Λεωφ. Μαραθώνος, πρόκειται να μεταφερθεί στις νέες ιδιόκτητες εγκαταστάσεις του, επί των οδών Ασκληπιού και Αφροδίτης.


Το νέο βιοκλιματικό σχολικό συγκρότημα, που κατασκευάστηκε σε οικόπεδο επιφάνειας 1.820 τ.μ. έχει συνολικό εμβαδόν 400 τ.μ. και αποτελείται από ισόγειο και υπόγειο. Στον ισόγειο χώρο του περιλαμβάνονται δύο αίθουσες διδασκαλίας, αίθουσα ανάπαυσης νηπίων, τραπεζαρία με πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα, γραφείο νηπιαγωγών, ιματιοθήκες και χώροι υγιεινής νηπίων και ΑμεΑ.

Στο υπόγειο του νέου σχολικού κτηρίου βρίσκονται οι Η/Μ εγκαταστάσεις, αντλιοστάσιο και δεξαμενή νερού, καθώς και αποθηκευτικοί χώροι. Στον άνετο περιβάλλοντα χώρο του έχουν διαμορφωθεί πανέμορφοι χώροι πρασίνου και παιχνιδιών, καθώς και καλαίσθητα πλακόστρωτα.

Ιδιαίτερη σημασία στη μελέτη και κατασκευή του νέου νηπιαγωγείου δόθηκε στη θέση του κτηρίου και τη φύτευσή του, για την προστασία του περιβάλλοντος χώρου του από τους ψυχρούς βόρειους ανέμους και την ηλιακή ακτινοβολία, με σκοπό τη βελτίωση του μικροκλίματός του και τη θερμική άνεση μαθητών και εκπαιδευτικού προσωπικού.

2ο Δημοτικό Νέας Μάκρης

Με στόχο τη λειτουργία του από τον προσεχή Σεπτέμβριο σε νέες ιδιόκτητες εγκαταστάσεις, συνεχίζονται με ταχείς ρυθμούς οι εργασίες για την αποπεράτωση του νέου σχολικού συγκροτήματος του 12θέσιου ολοήμερου 2ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Μάκρης, που μέχρι σήμερα φιλοξενείται στο Αθλητικό και Πολιτιστικό Πάρκο.

Το νέο σχολικό κτήριο, που θα έχει δυναμικότητα 300 μαθητών, έχει ανεγερθεί σε οικοπεδική έκταση 2.845 τ.μ. επί της οδού Πυθαγόρα, με προοπτική ολοκλήρωσής του μέσα στο καλοκαίρι.

Έχει συνολικό εμβαδόν 2.240 τ.μ. και στις πρωτοποριακές υποδομές του περιλαμβάνει 12 αίθουσες διδασκαλίας, γραφεία δασκάλων, βιβλιοθήκη, εργαστήριο φυσικοχημείας, εργαστήριο πληροφορικής, αίθουσα καλλιτεχνικών, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων με κύριο χώρο και βοηθητικές χρήσεις, τραπεζαρία και χώρους υγιεινής καθώς και άνετους αύλειους χώρους.

Για το θέμα μίλησε στη MP ο Δήμαρχος Μαραθώνα, Στέργιος Τσίρκας, ο οποίος μάς δήλωσε:

«Παραλάβαμε το νέο υπερσύγχρονο βιοκλιματικό κτίριο που θα στεγάσει τα παιδιά του Νηπιαγωγείου της Ανατολής, η κατασκευή του οποίου ξεκίνησε επί θητείας μας και ολοκληρώθηκε σε λιγότερο από δύο χρόνια, ενώ η προσπάθεια χαρακτηρισμού του οικοπέδου ως σχολικού χώρου και παραχώρησής του στην Κτ.Υπ. έχει ξεκινήσει από το 2008.

Συνεχίζουμε με ταχείς ρυθμούς την κατασκευή του νέου συγκροτήματος του 2ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Μάκρης, ώστε να προλάβουμε τη λειτουργία του από τον Σεπτέμβριο.

Ο Δήμος Μαραθώνα, πέρα από την ιδιαίτερα ευχάριστη πραγματικότητα που δημιουργεί, αποδεικνύει για ακόμα μια φορά τον υψηλό δείκτη ενδιαφέροντός του προς τη νεολαία και πάνω απ’ όλα την υψηλή αισθητική που διέπει την πολιτική του.

Οι νέες σχολικές εγκαταστάσεις που αποκτά η πόλη μας είναι μόνο ένα μέρος του χρέους που έχουμε προς τη νεολαία μας.».

Προηγούμενο άρθροΗ Μικρούλη, ο Γουργούρης κι ο… φιλοξενούμενός τους Λευτέρης
Επόμενο άρθροΚαιρός: Έρχεται καύσωνας με 40άρια και διάρκεια πάνω από μια εβδομάδα