Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ ΖΟΡΓΙΟΣ

Όταν κάποια στιγμή, στο εγγύς μέλλον ελπίζουμε, κυκλοφορήσουμε στην περιοχή που επλήγη από τις πυρκαγιές και το μάτι μας δεν πιάνει πια καθόλου γκρίζο παρά μόνο πράσινο, θα οφείλουμε πάρα πολλά σε μια παρέα παιδιών, την οργάνωση που δημιούργησαν και τους ανθρώπους που στήριξαν την έμπνευσή τους.

Η We4All έχει βαλθεί να κάνει ξανά… δάσος το Μάτι και τον Νέο Βουτζά και με τη φόρα που έχει πάρει, δε θα αργήσει να πετύχει τον στόχο της. Για ακόμα μία φορά, οι επικεφαλής της οργάνωσης και εκατοντάδες εθελοντές επισκέφθηκαν τα μέρη μας για μια δενδροφύτευση που συνοδεύτηκε από τεράστια επιτυχία.

Από την Κυριακή 19 Ιανουαρίου, ο Νέος Βουτζάς και συγκεκριμένα η περιοχή κοντά στο 2ο Γυμνάσιο, αριθμεί 1.046 περισσότερα δέντρα, τα οποία προσέφερε η We4All με την υποστήριξη της επιχείρησης Gruppo Cucine και του κ. Λεβεντάκη, καθώς και της γνωστής εταιρείας Ορκωτών Λογιστών Ernst & Young. Η δράση έγινε σε συνεργασία με το «Όλοι Μαζί Μπορούμε».

Η συμμετοχή των εθελοντών ξεπέρασε κάθε προσδοκία, καθώς σύμφωνα με τις πιο συγκρατημένες εκτιμήσεις, περισσότερα από 800 άτομα έδωσαν το «παρών» στη δεντροφύτευση.

Πολλοί από αυτούς ήταν εθελοντές του «Όλοι Μαζί Μπορούμε», άλλοι ήταν απλοί κάτοικοι, αλλά το σημαντικότερο είναι πως τη διαδικασία παρακολούθησαν και μάλιστα ενεργά και μαθητές δύο σχολείων της περιοχής. Μάλιστα, τα παιδιά δεν αρκέστηκαν να μάθουν πώς φυτεύουμε και περιποιούμαστε ένα δέντρο, αλλά μπήκαν πολύ γρήγορα στο… νόημα και φύτεψαν οι ίδιοι τα δικά τους δέντρα, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων ήταν κυπαρίσσια, χαρουπιές, κουτσουπιές και πικροδάφνες.

Ο χώρος παραχωρήθηκε από τον Δήμο Μαραθώνα και η δεντροφύτευση έγινε σε συνεργασία με τον Εξωραϊστικό Σύλλογο Νέου Βουτζά, που έχει σταθεί αρωγός σε κάθε εθελοντική δράση της We4All στην περιοχή.

Η δεντροφύτευση αυτή χαρακτηρίστηκε και από μια πολύ συγκινητική στιγμή. Η We4All μαζί με το “Youth of Mati” (Ομάδα Νέων Ματιού) δημιούργησαν ένα πανό συμπαράστασης στους πληγέντες της Αυστραλίας που δοκιμάζεται από εκατοντάδες πυρκαγιές από τον περασμένο Σεπτέμβριο μέχρι και σήμερα.

Οι πυρκαγιές αυτές έχουν γίνει αιτία να χαθούν περισσότερες από 30 ανθρώπινες ζωές, να καούν περίπου ένα δισεκατομμύριο ζώα, να καταστραφούν ολοσχερώς χιλιάδες σπίτια και να γίνει στάχτη έκταση μεγαλύτερη από την Ελλάδα.

Το πανό έγραφε “Stay Strong Australia” (Μείνε Δυνατή Αυστραλία) και ευχή όλων μας είναι το κακό να σταματήσει εδώ.

Όσο για τη We4All, έχει ήδη φυτέψει 5.500 δέντρα στο μικρό διάστημα ζωής της και στις 9 Φεβρουαρίου ετοιμάζει τη μεγαλύτερη δράση της μέχρι τώρα, καθώς πρόκειται να φυτέψει 4.100 δέντρα στο Λαγονήσι…