Τα μαγαζιά έχουν κλείσει, όμως τα Χριστούγεννα όλο και πλησιάζουν. Θέλεις να ψωνίσεις καινούργια χριστουγεννιάτικα στολίδια, θέλεις να πάρεις ένα δώρο σε έναν δικό σου άνθρωπο, θέλεις βρε παιδάκι μου να αλλάξει λίγο το σπίτι. Τι θα κάνεις με κλειστά τα περισσότερα καταστήματα;

Αγορές Οnline! Είναι πλέον ο πιο βολικός τρόπος για να ψωνίζουμε. Θες να μάθεις πώς να κάνεις ασφαλείς αγορές μέσω internet;

Μπορείς στην κυριολεξία να αγοράσεις ο,τι θέλεις , από υλικά αγαθά και τρόφιμα μέχρι υπηρεσίες και software. Τώρα, μάλιστα με την καραντίνα δεν έχεις κι Μην ξεχνάς επίσης, ότι λόγω χαμηλότερου λειτουργικού κόστους, σ’ ένα e-shop θα βρεις καλύτερες τιμές και μεγαλύτερες εκπτώσεις.

Έχε στο νου σου τις παρακάτω συμβουλές για να κάνεις ευχάριστες, οικονομικές και πάνω απ’ όλα ασφαλείς online αγορές.

Επιλογή ηλεκτρονικού καταστήματος

Φρόντισε να επιλέγεις όσο το δυνατόν περισσότερο αξιόπιστα online καταστήματα. Πώς θα το καταλάβεις αυτό; Υπάρχουν κάποια βασικά κριτήρια.

 • Καταλαβαίνεις αρκετά από την εμφάνιση της σελίδας ενός e-shop, που σου δίνει και την πρώτη εντύπωση. Σημαίνει ότι αυτός που το έφτιαξε έκανε μια σοβαρή επένδυση σε χρόνο και χρήμα.
 • Τσέκαρε αν υπάρχουν όροι χρήσης, πολιτική απορρήτου, πολιτική επιστροφών και αλλαγών, τρόποι αποστολής και πληρωμών και τηλέφωνα επικοινωνίας. Θα τα εντοπίσεις στο κάτω μέρος της σελίδας του e-shop.
  Προφανώς κάτι τέτοιο σημαίνει ότι το ηλεκτρονικό κατάστημα λειτουργεί με διαφάνεια. Παρέχει ενημέρωση και πληροφορίες για όλες τις λειτουργίες και διαδικασίες του.

Πως να κάνω ασφαλείς αγορές μέσω Internet – online αγορές με ασφάλεια

 • Ένα e-shop το οποίο διαθέτει και φυσικό κατάστημα έχει ένα ατού παραπάνω σε ο,τι αφορά την αξιοπιστία του. Δεν είναι απόλυτο βέβαια. Υπάρχουν πολλά e-shops που για αρκετά χρόνια βασιζόταν μόνο σε online αγορές πριν ανοίξει φυσικά καταστήματα. Μας ενδιαφέρει πιο πολύ κατά την αγορά συσκευών, σε περίπτωση που έχουμε κάποιο θέμα με προϊόν εντός εγγύησης.
 • Τέλος, είναι σημάδι αξιοπιστίας να αναγράφεται η διαθεσιμότητα ενός προϊόντος στο ηλεκτρονικό κατάστημα, όπως και ο μέσος χρόνος παράδοσης.
  Μου έχει τύχει να περιμένω και ένα μήνα για να παραλάβω προϊόν που έχω παραγγείλει! Καταστήματα αναγράφουν άμεσα την διαθεσιμότητα ενός προϊόντος: Επειδή τα λάθη είναι ανθρώπινα, καλό είναι να επιβεβαιώνουμε τηλεφωνικώς τη διαθεσιμότητα πριν ολοκληρώσουμε την παραγγελία μας μέσω Internet.

SSL για ασφαλείς αγορές μέσω Internet

To λεγόμενο SSL , είναι ένα πρωτόκολλο επικοινωνίας με ηλεκτρονικό πιστοποιητικό, το οποίο εγγυάται την ασφαλή μεταφορά δεδομένων μας.

Δημιουργεί ένα ασφαλές κρυπτογραφημένο περιβάλλον για την ασφάλεια των στοιχείων μας. Δεν θέλουμε να πέσουν στα χέρια κάποιου επίδοξου απατεώνα.

Το ακρωνύμιο SSL προκύπτει από τους όρους “Secure Sockets Layer”. Πιο συγκεκριμένα, το πρωτόκολλο SSL είναι υπεύθυνο για:

 • Tην πιστοποίηση του server από τον browser
 • Tην παροχή ενός ασφαλούς κρυπτογραφημένου περιβάλλοντος για την ανταλλαγή δεδομένων μέσω αυτού.

Με απλά λόγια είναι το πράσινο λουκετάκι στη γραμμή αναζήτησης του browser (πρόγραμμα περιήγησης) σου. Το καταλαβαίνεις επίσης βλέποντας ότι η ηλεκτρονική διεύθυνση του e-shop ή του site, αρχίζει με https αντί για http. Παράδειγμα:

Ποτέ και για κανέναν λόγο δεν βάζουμε τα στοιχεία μας σε σελίδα που αρχίζει με http://.

Ασφαλείς αγορές μέσω Internet και μέθοδος πληρωμής

Πληρωμή με αντικαταβολή

Αν επιλέξουμε να πληρώσουμε με αντικαταβολή το προϊόν που θα επιλέξουμε τότε τα πράγματα είναι απλά. Αναμένουμε την παράδοση του προϊόντος μας και δίνουμε τα χρήματα στον μεταφορέα.

Το βασικό μειονέκτημα της αντικαταβολής είναι η έξτρα χρέωση με την οποία θα επιβαρυνθούμε, εκτός κι αν το e-shop παρέχει αυτή την υπηρεσία δωρεάν.

Πληρωμή online με κάρτα

Αν επιλέξουμε να πληρώσουμε με κάρτα, ακολουθούμε μια απλή διαδικασία για να ολοκληρώσουμε την αγορά μας. Για να είναι ασφαλέστερη η διαδικασία αγοράς μας βεβαιωνόμαστε για τα παρακάτω, ενώ ποτέ και για κανέναν λόγο δεν γράφουμε πουθενά το PIN της κάρτας μας.

Συνήθως προκειμένου να ολοκληρωθεί η συναλλαγή υπάρχουν ένα ή δύο επίπεδα ασφαλείας:

 1.  Η τράπεζα μας στέλνει έναν μοναδικό κωδικό με μήνυμα στο κινητό ή στο mail μας (επιλέγουμε την μέθοδο σε συνεργασία με την τράπεζα που ανήκει η κάρτα μας).
  Έχει ισχύ για λίγα μόλις λεπτά και χωρίς αυτόν δεν πραγματοποιείται η συναλλαγή. Θα υπάρξει εμφανές πλαίσιο για να τον εισάγετε την κατάλληλη στιγμή.
 2. Πρόσθετη υπηρεσία ασφαλείας Verified by Visa και Mastercard. Με ένα Password που έχετε επιλέξει και γνωρίζετε μόνο εσείς, σας προστατεύει από τη μη εξουσιοδοτημένη χρήση της κάρτας σας online.

Το σύστημα αναγνωρίζει αμέσως τον αριθμό της κάρτας σας όταν τη χρησιμοποιείτε σε ηλεκτρονικά καταστήματα με τις υπηρεσίες ασφαλείας Verified by VISA και Mastercard® Secure CodeTM.

Σας μεταφέρει αυτόματα σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Συνήθως θα δείτε σχετικό εικονίδιο συμβατότητας στο κάτω μέρος της σελίδας του e-shop.

Εκεί, κάνετε εγγραφή στην υπηρεσία ασφαλείας (από το online κατάστημα δηλαδή της συνεργαζόμενης επιχείρησης τη στιγμή που ολοκληρώνετε την αγορά σας) ή συμπληρώνετε κατευθείαν το Password σας (εάν έχετε ήδη κάνει εγγραφή).

Για να ολοκληρωθεί η online πληρωμή σας, πρέπει να πληκτρολογήσετε το Password που έχετε επιλέξει και γνωρίζετε μόνο εσείς. Είναι η ηλεκτρονική υπογραφή σας, για να κάνετε ακόμη πιο ασφαλείς αγορές μέσω Internet.

Έχεις ενημερωμένο Antivirus & Firewall;

Έτσι κι αλλιώς πρέπει πλέον να έχεις εγκαταστήσει κάποιο antivirus στον υπολογιστή, το laptop ή το κινητό σου από τη στιγμή που σερφάρεις απλά στο Internet. Αν όμως κάνεις και online αγορές είναι απαραίτητο να συνοδεύεται από ενημερωμένο Firewall.

Ένα πρόγραμμα δηλαδή, που μπορεί να ανακόψει επιθέσεις επίδοξων χάκερς που θέλουν να υποκλέψουν τα προσωπικά σου στοιχεία. Εκεί που σταματάει το anivirus ξεκινάει το Firewall.