Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ ΖΟΡΓΙΟΣ

Αν υπάρχει μια κατηγορία ανθρώπων για την οποία η Ελλάδα είναι από τις χειρότερες χώρες στον πλανήτη για να ζουν, αυτή είναι τα άτομα με κινητικές ιδιαιτερότητες. Για δεκαετίες, οι πόλεις μας μόνο ως φιλικές για ΑμεΑ δεν ήταν, όπως φιλικοί δεν ήταν και οι ίδιοι οι πολίτες, με αποτέλεσμα τα ΑμεΑ να αποφεύγουν τις πολλές μετακινήσεις, γνωρίζοντας ότι όλο και κάπου θα πέσουν σε Συμπληγάδες, να κλείνονται ολοένα και περισσότερο στους εαυτούς τους και τελικά να αποξενώνονται πλήρως.

Στο δεύτερο σκέλος αλλάζουμε με πολύ αργούς ρυθμούς. Οι πολίτες παρουσιάζουν κάποιες ευαισθησίες, αλλά η βελτίωση δεν είναι τόσο αισθητή, ώστε να σε κάνει να αισιοδοξείς. Ίσως χρειαστεί να αλλάξει δραστικά το πρώτο σκέλος, να γίνουν δηλαδή φιλόξενες στα ΑμεΑ οι πόλεις μας για να μπολιαστούμε με μια πιο ανθρώπινη και λιγότερο εγωιστική φιλοσοφία.
Και σε αυτό το κομμάτι, κάτι δείχνει να κινείται. Όχι σε όλους τους Δήμους, αλλά τουλάχιστον στην περιοχή μας γίνεται ένα μεγάλο βήμα με την πιο ευχάριστη είδηση των τελευταίων ετών σε αυτό το επίπεδο. Την ανακοίνωση της απόφασης να φτιαχτεί το Παραολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Ραφήνας. Πρόκειται για ένα έργο, όμοιο του οποίου δεν υπάρχει στην Ευρώπη και, για καλή μας τύχη, θα το έχουμε δίπλα μας και μάλιστα αρκετά σύντομα…

«Πήγαμε με ολοκληρωμένη πρόταση και προκρίθηκε»

Ο προϋπολογισμός του έργου υπολογίζεται στα 24 εκατ. ευρώ και το κόστος θα επιβαρύνει την Περιφέρεια Αττικής, όμως εκτιμάται ότι με τις εκπτώσεις που θα γίνουν από τους διεθνείς διαγωνισμούς, θα πέσει στα 14 εκατ.

«Η διαγωνιστική διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει το φθινόπωρο του 2020 αν η Περιφέρεια κάνει την ένταξη μέσα στο επόμενο τρίμηνο. Άλλωστε η μελέτη είναι ήδη έτοιμη», δηλώνει στη MP, ο Δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου Ευάγγελος Μπουρνούς και συμπληρώνει ότι «η απαισιόδοξη εκτίμηση είναι ότι οι μπουλντόζες θα μπουν το δεύτερο εξάμηνο του 2021 και από τη στιγμή που έχουμε υπολογίζει ότι απαιτούνται περίπου δύο χρόνια για την περάτωση του έργου, θεωρούμε ότι το φθινόπωρο του 2023, το Αθλητικό Κέντρο θα έχει ολοκληρωθεί. Για να είμαι ειλικρινής, όμως, πιστεύω ότι μπορούμε να το έχουμε και γρηγορότερα αν δεν προκύψουν απρόοπτα στην όλη διαδικασία».

Η πρωτοβουλία του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου

Η σκέψη για την κατασκευή ενός τέτοιου γηπέδου προϋπήρχε στην Περιφέρεια και μάλιστα εξετάζονταν διάφορα μέρη όπως η Αγία Παρασκευή, οι Άγιοι Ανάργυροι και η Παιανία, ωστόσο οι Αρχές δεν έβρισκαν τον απαιτούμενο χώρο. Τότε ήταν που ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου, εκμεταλλευόμενος την περίσταση και δεδομένου ότι είχε διαθέσιμο οικόπεδο, πήρε την πρωτοβουλία.

«Επισκεφθήκαμε την Περιφέρεια και τον ίδιο τον πρωθυπουργό και παρουσιάσαμε μια ολοκληρωμένη πρόταση. Είχαμε τη γη, κάναμε τις μελέτες κι αυτό που είπαμε ήταν ότι σαν Δήμος, δε θα μπορούσαμε μόνοι μας να συντηρούμε στο μέλλον ένα τόσο μεγάλο έργο. Άλλωστε πρόκειται για εγκαταστάσεις που θα τις χρησιμοποιούν άνθρωποι και σύλλογοι από διάφορα μέρη της Αθήνας. Προτείναμε, λοιπόν, να δημιουργηθεί ένας οργανισμός που θα συνδιοικεί και θα συγχρηματοδοτεί το Αθλητικό Κέντρο.

Η πρόταση αυτή και το πρότζεκτ συνολικά έγιναν αποδεκτά και από τον πρωθυπουργό κι έτσι προχωράμε. Ουσιαστικά, ως Δήμος θα χρησιμοποιούμε το Αθλητικό Κέντρο σε ποσοστό 50% του χρόνου λειτουργίας του καθημερινά και υπολογίζω ότι θα επιβαρυνόμαστε με ένα αντίστοιχο αντίτιμο, πιθανότατα και λιγότερο, αν αναλογιστεί κανείς ότι θα εξαιρούμαστε τελείως από μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, οι οποίες θα έχουν δικά τους έσοδα», εξηγεί ο κ. Μπουρνούς ώστε να ανακουφιστούν και όσοι φοβούνται ότι σύντομα το Κέντρο θα καταλήξει σαν τα Ολυμπιακά Ακίνητα ή ότι θα επιβαρυνθεί η τσέπη τους δραματικά.
«Θα πρέπει, δε, να ξεκαθαρίσω ότι οι χώροι δε θα είναι αποκλειστικά για ΑμεΑ. Ήταν απαίτηση των ίδιων των σωματείων παραπληγικών, να είναι ανοικτοί για όλους. Μας μετέφεραν ότι δε θα ήθελαν να δημιουργήσουν ένα “γκέτο”, αλλά, αντίθετα, να ενσωματωθούν με τους υπόλοιπους αθλητές», εξηγεί ο Δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου.

Το έργο με λίγα λόγια

Το οικόπεδο που θα φιλοξενήσει το γήπεδο βρίσκεται σε ιδανική θέση στη Ραφήνα και συγκεκριμένα επί της οδού Αρίωνος, στα νότια σύνορα του δήμου Ραφήνας-Πικερμίου. Το οικόπεδο έχει εμβαδόν 65 στρέμματα με πρόβλεψη για επέκταση επιπλέον 13 στρεμμάτων.
Το Παραολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο θα απέχει 35′ από το κέντρο της Αθήνας μέσω της Αττικής Οδού, 15′ από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» και 5′ από τη σχεδιαζόμενη επέκταση του προαστιακού στη Ραφήνα.

Στο Παραολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο θα υπάρχουν: Στίβος, κλειστό γυμναστήριο με γήπεδο μπάσκετ, βόλεϊ, χάντμπολ, μπότσια, ποδοσφαιρικό γήπεδο, γήπεδο 5×5, κολυμβητήριο, ποδηλατόδρομος και ζώνη μελλοντικής χρήσης για γήπεδα τένις και ποδοσφαιρικό γήπεδο 7×7.