Μικροί και μεγάλοι κάθονται στο ίδιο τραπέζι και συζητούν δημιουργικά αλήθειες της ζωής, με αφετηρία τα μαθήματα του παρελθόντος και προορισμό τις λύσεις για το παρόν και το μέλλον.
Με αφετηρία αφηγήσεις και την εμπειρία των μεγαλύτερων, την Κυριακή 1η Οκτωβρίου στις 5 και μισή το απόγευμα, στο Λαογραφικό Μουσείο του Συλλόγου Μακρηνών-Λιβισιανών Νέας Μάκρης, οι νέοι αναζητούν και συζητούν τι είναι σύγχρονο, τι είναι χρήσιμο, τι είναι αληθινό και παντοτινό.
Ο «Συν – χρονισμός» αυτός επιδιώκεται σε μικτές διαγενεακές ομάδες, που σε τρία διαδραστικά τραπέζια θα αποπειραθούν να αξιοποιήσουν τα μαθήματα του παρελθόντος για τις ανάγκες του παρόντος και του μέλλοντος. Το εργαστήριο διεξάγεται σκόπιμα την 1η Οκτώβρη, τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας.
Ο προορισμός κάθε τραπεζιού εκφράζεται στους τρεις παρακάτω τίτλους:
- Διαδραστικό Τραπέζι 1 – Ανατροπές και Κρίσεις: Πως ξεπερνάμε τις δυσκολίες της ζωής
- Διαδραστικό Τραπέζι 2 – Επάγγελμα: Δημιουργείς και Δημιουργείσαι;
- Διαδραστικό Τραπέζι 3 – Φλερτ και σχέσεις. Να πούμε αλήθειες;
Για πρώτη φορά οι μεγαλύτεροι, διηγούνται στους νεότερους ιστορίες, τις μάχες που έδωσαν στις ανατροπές που έφερε η ζωή, αλλά και τις δυνάμεις εκείνες που απέκτησαν, αντιμετωπίζοντας τες. Τη σκυτάλη θα πάρουν οι νεότεροι και μαζί, ως ισότιμοι συζητητές θα εξερευνήσουν ομοιότητες και αντιθέσεις, με στόχο να γίνουν μαθήματα ζωής για αμφότερους.
Την επιμέλεια του εργαστηρίου θα έχει η Πρόεδρος του ΔΗ.ΘΕ.ΜΑ, κα Χάιδω-Αναστασία Ευαγγελίου Ρίζου, η οποία θα αξιοποιήσει τη μέθοδο του Δημιουργικού Ιστορισμού (Δημιουργικός Ιστορισμός είναι η δημιουργική μετουσίωση των αξιών του παρελθόντος με σκοπό την γονιμοποίηση του παρόντος), σε συνεργασία με ομάδα Εκπαιδευτικών, επιστημόνων και μαθητών από το 1ο Γενικό Λύκειο Ν. Μάκρης, το Λύκειο Μαραθώνα και το 1ο Γυμνάσιου Νέας Μάκρης.
Το «Project Prometheans» υλοποιείται από το ΔΗ.ΘΕ.ΜΑ, με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος LADDER, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων του 1ου Γενικού Λυκείου Νέας Μάκρης και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μακρηνών-Λιβισιανών.
Περισσότερα στη σελίδα του facebook: Project Prometheans
Συντονίστρια: κα Κοτζαμάνη Μαίρη – 6981109190