Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ

Πτώση παρουσίασαν οι τιμές σε βασικά είδη διατροφής τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Συγκεκριμένα, η κατηγορία «Διατροφή και μη αλκοολούχων ποτών», στο Δελτίο Τιμών Καταναλωτή παρουσιάζει μείωση 1,1%, σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2013.

Η πλειονότητα των βασικών ειδών διατροφής παρουσιάζει έντονες αποπληθωριστικές τάσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οκτωβρίου. Συγκεκριμένα, υπάρχει μείωση στο νωπό γάλα (-1,1%), τα νωπά φρούτα (-9,9%), τα νωπά λαχανικά (πατάτες νωπές -26,9%) και τη ζάχαρη (-12,4%). Σημειώνεται ότι στην κατηγορία του νωπού γάλακτος η πραγματική μείωση είναι πολλαπλάσια δεδομένου ότι οι προωθητικές ενέργειες και οι προσφορές που πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση δεν καταγράφονται βάσει μεθοδολογίας στον Γενικό Δείκτη Τιμών.

Ακόμη, σύμφωνα με το Δελτίο Τιμών Καταναλωτή, καταγράφεται μείωση:

  • Κατά 3,1% της ομάδας «Εκπαίδευση», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων (-3,9%), ξένων γλωσσών (-2,2%), φροντιστηρίων (-4,3%) και ΙΕΚ (-3,4%).
  • Κατά 1,7% της ομάδας «Ένδυση και υπόδηση» λόγω μείωσης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
  • Κατά 5,4% της ομάδας «Στέγαση», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών των ενοικίων των κατοικιών (-6,5%), των υπηρεσιών κοινοχρήστων(-2,1%), του πετρελαίου θέρμανσης (-17,9%) λόγω μείωσης του ΕΦΚ κατά 30% σε συνδυασμό με τη διεθνή πτώση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου (-9,4%).
  • Κατά 0,5% της ομάδας «Μεταφορές», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών των καυσίμων αυτοκινήτου (βενζίνη -2,1%) και των αυτοκινήτων(-1,2%).
  • Κατά 1,6% της ομάδας Υγεία, λόγω της απορρόφησης της επίπτωσης που είχε προκληθεί στα φάρμακα από την αύξηση του ποσοστού συμμετοχής από τον Οκτώβριο του 2013. Η σημαντική μείωση των τιμών των ιατρικών υπηρεσιών (-3,2%) και των φαρμάκων (-0,9%) οδηγούν τον δείκτη και πάλι σε αρνητικά επίπεδα.

Το υπουργείο υπογραμμίζει ότι οι αυξήσεις στις υποκατηγορίες των μεταφορών (εισιτήρια αεροπλάνων κατά 13,8% και αστικές συγκοινωνίες κατά 10,6%), των αλκοολούχων ποτών και καπνού (κατά 2%) και της στέγασης (ηλεκτρισμός κατά 4,8%) είναι αυτές που συγκρατούν τις περαιτέρω έντονες αποπληθωριστικές τάσεις του Γενικού Δείκτη Τιμών.

Πηγή: iefimerida.gr

Προηγούμενο άρθροΣυνταρακτικές αποκαλύψεις για τον θάνατο του Robin Williams – Παραισθήσεις τον οδήγησαν να δώσει τέλος στη ζωή του;
Επόμενο άρθροΚατερίνα Περιστέρη: Τα νέα από τις ανασκαφές στην Αμφίπολη θα είναι ευχάριστα