Τη δημοσιοποίηση 2.800 εγγράφων που σχετίζονται με τη δολοφονία του πρώην πρόεδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, στις 22 Νοεμβρίου του 1983 στο Ντάλας του Τέξας, ενέκρινε ο τωρινός πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ.

Ωστόσο, ο Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησε να παραμείνουν απόρρητοι εκατοντάδες φάκελοι που η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA) των ΗΠΑ ακόμα χαρακτηρίζει άκρως «ευαίσθητους» 54 χρόνια μετά το θάνατο του Κένεντι.

Τα 2.800 έγγραφα κοινοποιήθηκαν στην ιστοσελίδα των Αμερικανικών Εθνικών Αρχείων αργά το βράδυ της Πέμπτης με αποτέλεσμα δεκάδες αναλυτές να ξεφυλλίζουν χιλιάδες σελίδες, οι περισσότερες χειρόγραφες, με πληροφορίες της CIA για πιθανές απόπειρες δολοφονιών μέχρι τα πολιτικά πιστεύω του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιρ.

Ο Τραμπ ήθελε να φανερωθεί όλο το υλικό της δολοφονίας

John KennedyΟ κ. Τραμπ είχε δηλώσει ότι επιθυμούσε να δώσει στη δημοσιότητα όλο το κυβερνητικό υλικό που αφορά τη δολοφονία του 35ου προέδρου των ΗΠΑ. Ωστόσο, υπέκυψε στις πιέσεις στελεχών της CIA και του FBA και τους έδωσε μια προθεσμία έξι μηνών για να του παραθέσουν τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει τα εν λόγω έγγραφα να δοθούν στη δημοσιότητα.

Από την ημέρα της δολοφονίας, 54 χρόνια πριν, οι θεωρίες συνωμοσίας για τη δολοφονία του προέδρου Κένεντι οργιάζουν. Γι’ αυτό το 1992 το αμερικανικό Κογκρέσο ψήφισε νόμο με τον οποίο απαιτείται η δημοσιοποίηση όλων των εγγράφων που αφορούν την υπόθεση – περίπου 5 εκατομμύρια σελίδες – μέσα στα επόμενα 25 χρόνια. Χθες Πέμπτη ήταν η τελευταία διορία για την κοινοποίηση όλων των φακέλων. Να σημειωθεί πως περίπου το 90% αυτών των εγγράφων ήταν ήδη αναρτημένα στην ιστοσελίδα των Εθνικών Αρχείων της χώρας.

Το ιστορικό της δολοφονίας

John KennedyΗ δολοφονία του Κένεντι, ενώ διέσχιζε τους δρόμους του Ντάλας μαζί με την Πρώτη Κυρία, τον κυβερνήτη του Τέξας, Τζον Κονάλι και τη σύζυγό του Νέλι, παραμένει μία από τις αμφιλεγόμενες στιγμές στη σύγχρονη ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών. Ένα χρόνο μετά τη δολοφονία, η Επιτροπή Ουόρεν, η οποία συστάθηκε από τον διάδοχο του Κένεντι, Λίντον Τζόνσον, απεφάνθη ότι ο 24χρονος πρώην πεζοναύτης Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ, ήταν αυτός που δολοφόνησε τον Αμερικανό πρόεδρο. Ο Όσβαλντ αρνήθηκε και τις κατηγορίες. Δύο μέρες αργότερα, ο Όσβαλντ δολοφονήθηκε από τον Τζακ Ρούμπι, κατά τη διάρκεια ζωντανής μετάδοσης από την τηλεόραση και ενώ τελούσε υπό κράτηση.

Παράλληλα, η Επιτροπή Ουόρεν απέκλεισε το σενάριο οι «Όσβαλντ ή Ρούμπι να αποτελούσαν μέρος μιας διεθνούς ή εγχώριας συνωμοσίας». Σύμφωνα με την επιτροπή που έφτιαξε ο Λίντον ο Όσβαλντ είχε δράσει μόνος του, ήταν ένας άνθρωπος με ταραχώδη παιδική ηλικία, με ψυχολογικά προβλήματα, είχε ζήσει στο Μινσκ της Λευκορωσίας, τότε Σοβιετική Ένωση, από το 1959 έως το 1962. Το επίσημο πόρισμα λέει ότι Όσβαλντ πυροβόλησε τον Κένεντι τρεις φορές από το παράθυρο της σχολικής βιβλιοθήκης όπου εργαζόταν, στο Ντάλας. Είχε προμηθευτεί την καραμπίνα που έκοψε το νήμα της ζωής του JFK μέσω ταχυδρομείου.