Γράφει ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΕΠΠΑΣ, μέλος Δ.Σ. Οργανισμού Λιμένος Ραφήνας

 

Τα λιμάνια αποτελούν σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης περιφερειακής και εθνικής οικονομίας. Οι μελέτες βιωσιμότητας του ΤΑΙΠΕΔ μάς υποδεικνύουν το κατάλληλο μοντέλο ανάπτυξης για τον εκσυγχρονισμό του κάθε λιμένα ξεχωριστά.

Ο λιμένας Ραφήνας είναι από τους μεγαλύτερους σε επιβατική κίνηση, με προοπτική να γίνει ο πρώτος μέσα στα επόμενα χρόνια στην Αττική. Περιλαμβάνεται στο εκτεταμένο Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών, ενώ συγκεντρώνει σημαντικό μέρος της κίνησης προς τα νησιά των Κυκλάδων.

Αναλυτικότερα, το Master Plan (σχέδιο ανάπτυξης) για τον λιμένα Ραφήνας στοχεύει στην αντιμετώπιση των υφιστάμενων και μελλοντικών του αναγκών, ώστε να ανταποκρίνεται με επιτυχία στον λιμενικό ανταγωνισμό. Κύριος στόχος του Master Plan είναι η επέκταση του κυρίως λιμένα για την καλύτερη εξυπηρέτηση επιβατηγών ταχύπλοων.

Επιπρόσθετα, προβλέπονται έργα πρόσβασης της λιμενολεκάνης όπως και αύξηση της χωρητικότητας του λιμένα. Ειδικότερα, λόγω της μεγάλης ζήτησης που παρατηρείται στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, και ειδικά στη χώρα μας, για θέσεις εξυπηρέτησης σκαφών αναψυχής μεγάλου μήκους (έως 60 μέτρα), τα οποία θα μπορούν να ελλιμενίζονται στον λιμένα Ραφήνας. Για τον λόγο αυτό στοχεύεται η δημιουργία περιορισμένου αριθμού παραβολής μεγάλων θαλαμηγών.

Παράλληλα φροντίζουμε να προχωρήσουν συγκοινωνιακά έργα που θα καταλήγουν στο λιμάνι Ραφήνας, όπως η επέκταση της Αττικής Οδού και της γραμμής του Προαστιακού.

Τελικός στόχος είναι η βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχει ο λιμένας στους διερχόμενους, πάντα με κύριο γνώμονα το συμφέρον και την προστασία των κατοίκων της πόλης.