Συνέντευξη στον Κώστα Ζοργιό

Ο Βασίλης Αχλάδης σταμάτησε να είναι αυτός που «φωνάζει απ’ έξω στους πολιτικούς», απέκτησε θεσμικό ρόλο και στην πρώτη του συνέντευξη μετά τις εκλογές, περιγράφει στη MP πώς θα τον αξιοποιήσει

Ευκαιρίες να φύγει και να κυνηγήσει κάτι διαφορετικό του δόθηκαν δεκάδες. Αλλά παρότι δηλώνει υπέρ των αλλαγών στη ζωή, ένα πράγμα δεν το έχει αλλάξει ποτέ. Εδώ γεννήθηκε, εδώ πήγε σχολείο, εδώ άνοιξε το σπίτι του, εδώ έφτιαξε και τρέχει επί 25 χρόνια τα μαγαζιά του, εδώ μεγαλώνει τη Ναταλία και τον Ιάσονα που στα 22 και 20 τους αντίστοιχα, έχουν πια δικαίωμα στην επιλογή αν θα συνεχίσουν την παράδοση.

Ο Βασίλης Αχλάδης δεν κρύβει ότι είναι παθιασμένος με τη Νέα Μάκρη και εδώ και κάποιους μήνες «φωνάζει« για την ανάγκη της να αλλάξει η εικόνα της, αλλά και η εικόνα όλων των περιοχών που αποτελούν τον δήμο, μέσα από την υποψηφιότητά του με τους Πολίτες εν Δράσει. Βασικός στόχος της ομάδας, όπως ο ίδιος περιγράφει στη Marathon Press είναι «ένα διαφορετικό μοντέλο διοίκησης μακριά από σχέσεις συναλλαγής και ρουσφετιού που δεν μας έχουν προσφέρει τίποτα».

Κοινοτικός σύμβουλος Νέας Μάκρης τα προηγούμενα χρόνια, σαν μια πρώτη ενασχόληση με τα κοινά. Από εκεί γεννήθηκε η ιδέα για κάτι μεγαλύτερο;

«Αυτή ήταν επισήμως η πρώτη ενασχόληση με τα κοινά, γιατί ανεπίσημα ασχολούμαι πολλά χρόνια με τον ακτιβισμό. Από το 2014 τρέχουμε επίσης την ομάδα «Εν Δράσει», εξέλιξη της οποίας ήταν η παράταξη, με θέματα που αφορούν στο περιβάλλον. Η ενασχόληση με την πολιτική είναι ένα πάντρεμα. Αποτελεί το δεύτερο βήμα του Κοινοτικού Συμβούλου αλλά και το πρώτο των σπουδών μου. Ένα βήμα που δεν είχα δυνατότητα να κάνω νωρίτερα λόγω των αναγκών της οικογένειας και των επαγγελματικών υποχρεώσεων.

Δεδομένου ότι ήταν εμφανές πως δεν προλαβαίνατε να διεκδικήσετε πολύ μεγάλο ποσοστό, ήταν μια πρώτη απόπειρα να μετρήσετε δυνάμεις για το μέλλον;

Σκοπός μας ήταν να δημιουργήσουμε την ομάδα. Μπορώ να σας πω ότι είμαστε έτοιμοι από τώρα για την επόμενη μέρα. Δεν έχουμε θέμα οργάνωσης, ρόλων, ούτε καν αυτοπεποίθησης. Ξέρετε, φωνάζουμε πολλά χρόνια αλλά όταν είσαι εκτός ακούγεσαι σαν γραφικός. Όταν αποκτάς θεσμικό ρόλο, αυτή τη φωνή μαζί με την τριβή και την εμπειρία που έχεις αποκτήσει, οφείλεις να τα κάνεις κάτι χρήσιμο για όλους. Αυτό καλούμαστε να αποδείξουμε σε αυτούς που μας ψήφισαν, σε αυτούς που θα μας στηρίξουν και σε αυτούς που ίσως να μη μας στηρίξουν και ποτέ.

Σας αφήνει ευχαριστημένο το αποτέλεσμα;

Προφανώς. Με δεδομένο το χρονικό διάστημα που αφιερώσαμε και τον πολύ μικρό προϋπολογισμό των 4.000 ευρώ που διαθέσαμε, δεν θα μπορούσα να απαντήσω ‘όχι’.

Οικογενειακή υπόθεση οι εκλογές… Από την παράταξή σας εξελέγησαν τρεις «Αχλάδηδες»

Ήταν έκπληξη. Και θα είμαι ειλικρινής, δεν αποτελούσε επιθυμία μας. Όταν έχεις σημαία τη μάχη κατά της οικογενειοκρατίας στην περιοχή που τα σόγια κάνουν κουμάντο, δεν σου κάθεται καλά. Βέβαια, τόσο η αδελφή μου Ευαγγελία Αχλάδη όσο και ο γιος μου, δεν μπήκαν για να μπουν. Τους είχα και τους έχω απόλυτη εμπιστοσύνη. Έχουν αμφότεροι πολύ μεράκι και μεγάλη αγάπη για την περιοχή.

Η αδελφή μου έχει μια μακρά πορεία στα πολιτιστικά της περιοχής μας. Ασχολείται εδώ και χρόνια με την έρευνα της ιστορίας της Νέας Μάκρης και ξέρουμε ότι θα μας βοηθήσει με κάθε τρόπο, συμβουλευτικό και ενεργό και θα συνεχίσει το έργο της όπως αυτή ξέρει, εργαζόμενη για την αναβάθμιση και ανάδειξη της περιοχής μας.

Στο δημοτικό συμβούλιο, πάντως, θα μας εκπροσωπήσει ο Γιώργος Κοντός. Η απόφαση να αναλάβει ήταν καθαρά για λόγους συλλογικότητας επειδή θέλουμε να συμμετέχουν ενεργά όσο γίνεται περισσότερα άτομα από την παράταξη μας. Σκεφτήκαμε πως δεν είναι ωραίο ως συμβολισμός και μήνυμα να είμαστε τρία άτομα από την ίδια οικογένεια. Ο γιος μου αντίθετα, θα κρατήσει τη θέση του στο κοινοτικό συμβούλιο.

Πώς εξηγείτε την άνετη επικράτηση Τσίρκα;

Την περιμέναμε. Είναι ένας άνθρωπος που ασχολείται πάνω από 30 χρόνια με την αυτοδιοίκηση. Γνωρίζει πολύ καλά τον χώρο, έχει δικτύωση και είναι πάρα πολύ καλός στη συλλογή ‘εκλογικής πελατείας’. Δική μας εκτίμηση είναι ότι εδώ και χρόνια, ο δήμος λειτουργεί ως ένα πολύ μεγάλο μαγαζί συναλλαγών κάτι που φαίνεται και από τις απευθείας αναθέσεις, τις ιστορίες για ρουσφέτια κτλ. Οταν εκπαιδεύεις μια κοινωνία στη συναλλαγή, είναι πολύ πιθανό να το εισπράξεις πίσω. Εμείς έχουμε πολύ διαφορετική φιλοσοφία κι αυτό θα προσπαθήσουμε να το αλλάξουμε. Άλλωστε βλέπουμε από το παρελθόν ότι μοντέλα διοίκησης που βασίζονται στη συναλλαγή, δεν μας έχουν προσφέρει τίποτα.

Λέτε όχι σε «τεχνητό νησί» την ώρα που κάποιοι φέρνουν ως παράδειγμα ανάπτυξης περιοχές που επενδύουν σε τεχνητά νησιά. Γιατί;

«Πρώτα από όλα γιατί ο δήμος έχει ψηφίσει μια χωροθέτηση για τη μαρίνα χωρίς καλά καλά οι δημοτικοί σύμβουλοι να έχουν δει τα ακριβή σχέδια της. Έχουν έρθει πολλές φορές έτσι πρόχειρα διάφορα θέματα. Θα έλεγα με σκοπιμότητα. Από τις πληροφορίες που έχουμε, πρόκειται για μια μαρίνα τεραστίων διαστάσεων. Γίνεται λόγος για εμπορικά κέντρα, εξοχικές κατοικίες και κάτι τελείως δυσανάλογο σε μέγεθος με τις ανάγκες των πολιτών. Θα γίνει μια τεράστια επένδυση σε κόστος που θα επωφελήσει πολύ λίγους. Εν κατακλείδι, είμαστε τελείως αντίθετοι με ένα έργο που δεν ξέρουμε με λεπτομέρειες τις προδιαγραφές του. Έχουμε να αντιπροτείνουμε την δημιουργία ενός αλιευτικού καταφυγίου προσαρμοσμένου στις ανάγκες της περιοχής».

Μιλήσατε προεκλογικά για αναζωογόνηση και αναβάθμιση των εμπορικών κέντρων σε Νέα Μάκρη και Μαραθώνα. Τι θα προτείνετε στη δημοτική αρχή για να το πετύχει;

Η αναβάθμιση μπορεί να επιτευχθεί με πεζοδρομήσεις, με άρτιες κυκλοφοριακές μελέτες, με πολλούς χώρους στάθμευσης, με ωράρια τροφοδοσίας των καταστημάτων. Δε μιλάμε για κάτι καινούργιο. Έχουν εφαρμοστεί κάποια μοντέλα σε διάφορες πόλεις και μπορούμε να αντιγράψουμε τα πιο πετυχημένα. Πάντα όμως πορευόμενοι με βάση μια δημόσια διαβούλευση. Τη θεωρούμε πολύ σημαντική, είναι ένα κεκτημένο που δεν εκμεταλλευόμαστε ποτέ στην περιοχή μας.

Αν σας ρωτούσα τα δύο ζητήματα για τα οποία θα δίνατε τις πρώτες μεγάλες μάχες στο δημοτικό συμβούλιο ποια θα ήταν;

Το πρώτο θα ήταν η Υγεία. Με προτεραιότητα να αναβαθμιστούν τα Κέντρα Υγείας με πρόσληψη δημοτικών ιατρών, όπως επίσης και με δημιουργία κινητής μονάδας δημοτικού ιατρείου για να εξυπηρετεί όσους αδυνατούν να εξυπηρετηθούν. Το μακροπρόθεσμο σχέδιο είναι η κατασκευή νοσοκομείου στην Αν. Αττική. Δεν εξαρτάται από τον δήμο, αλλά πρέπει να ασκήσουμε πιέσεις. Άλλωστε μετά τη φωτιά στο Μάτι, κάτι τέτοιο αποτελούσε κρατική δέσμευση. Με τον κ. Τσίρκα να μη διαμαρτύρεται για την αλλαγή χρήσης των χρημάτων που προορίζονταν για το νοσοκομείο

Το δεύτερο θα ήταν η Παιδεία. Η Υγεία αφορά τους πάντες σε μια κοινωνία και η Παιδεία το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού. Είτε πρόκειται για μαθητές, είτε για γονείς. Χρειαζόμαστε πολλή δουλειά για να αλλάξουμε το επίπεδο των κτηριακών υποδομών και ακόμα περισσότερη πίεση στο υπουργείο Παιδείας να συμπληρώνονται εγκαίρως τα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό.

Υπάρχει, τέλος, ένα γενικότερο έλλειμμα ασφάλειας. Από ζητήματα πυρασφάλειας, μέχρι και θέματα όπως αυτό που συνέβη στον Βαρνάβα»

Ποιον στόχο θέτετε ως βασικότερο σε αυτό το ξεκίνημα στην τοπική αυτοδιοίκηση

Δεν μας νοιάζει πρωτίστως να κάνουμε αντιπολίτευση. Προφανώς θα κάνουμε αλλά αυτό που θεωρούμε σημαντικότερο ως Πολίτες εν Δράσει είναι να ξυπνήσουμε το κομμάτι της κοινωνίας που για κάποιο λόγο δεν απαιτεί. Αυτό είναι το όραμά μας, να κάνουμε την παθητική κοινωνία, κοινωνία των πολιτών.

Προηγούμενο άρθροΠανικός σε γυμνάσιο του Περάματος – 14χρονη μαθήτρια έπεσε από τον 3ο όροφο
Επόμενο άρθρο«Δεν θέλω να το δω» – Γιατί η νέα ταινία του Λάνθιμου έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις