Το να παίζετε βιντεοπαιχνίδια βοηθούν στην ψυχική υγεία, σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Για πρώτη φορά οι ακαδημαϊκοί του πανεπιστημίου συνεργάστηκαν με πραγματικά δεδομένα χρηστών βιντεοπαιχνιδιού. Η μελέτη, η οποία επικεντρώθηκε στους παίκτες του Animal Crossing της Nintendo, καθώς και του Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έπαιξαν περισσότερα παιχνίδια έτειναν να αναφέρουν μεγαλύτερη «ευημερία», προκαλώντας περαιτέρω αμφιβολίες στις αναφορές ότι αυτού του τύπου τα παιχνίδια μπορεί να βλάψουν την ψυχική υγεία.

Η μελέτη ήταν μία από τις πρώτες που έγιναν χρησιμοποιώντας πραγματικά δεδομένα παιχνιδιού. Χάρη στη φύση των παιχνιδιών που συνδέονται στο Διαδίκτυο, η ομάδα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης μπόρεσε να συνδέσει ψυχολογικά ερωτηματολόγια με αληθινά αρχεία του χρόνου που αφιερώθηκε στα παιχνίδια.

«Πρόκειται για την εισαγωγή παιχνιδιών στο πεδίο της ψυχολογικής έρευνας» δήλωσε ο Andrew Przybylski, επικεφαλής ερευνητής του έργου. «Αυτό μας επιτρέπει να εξηγήσουμε και να κατανοήσουμε τα παιχνίδια ως δραστηριότητα αναψυχής». Η μελέτη, είπε, «δείχνει ότι αν παίζετε τέσσερις ώρες την ημέρα στο Animal Crossing, είστε πολύ πιο ευτυχισμένος άνθρωπος και αυτό είναι ενδιαφέρον, ακριβώς επειδή όλες οι άλλες έρευνες στο παρελθόν όριζαν το αντίθετο». «Είμαι πολύ σίγουρος ότι εάν συνεχιστεί η έρευνα, θα μάθουμε για τα πράγματα που θεωρούμε ως τοξικά στα παιχνίδια», δήλωσε ο Przybylski, «και θα έχουμε αποδείξεις και για αυτά τα πράγματα».

Σύμφωνα με τον Guardian, οι ερευνητές ελπίζουν ότι η μελέτη θα εισαγάγει ένα υψηλότερο επίπεδο αποδεικτικών στοιχείων σε συζητήσεις σχετικά με την έννοια του εθισμού στα βιντεοπαιχνίδια ή τις βλαβερές συνέπειές τους.

Δείτε ακόμα:

Δέκα games για να λιώσεις στο Lockdown!