Ξεπέρασε κάθε προσδοκία σε συμμετοχές ο 1ος Ημιμαραθώνιος του Δήμου μας,με 2990 συνολικά δρομείς να γίνονται “μέρος της ιστορίας”

Θεσμός πλέον είναι ο Marathon’s Half Marathon, ο Ημιμαραθώνιος Δρόμος του Δήμου μας, που από τον πρώτο βηματισμό του καθιερώθηκε ως η δεύτερη μαζικότερη αθλητική διοργάνωση της χώρας μετά τον Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας. Ο αριθμός των συμμετεχόντων ξεπέρασε κάθε προσδοκία, με 1.890 δρομείς να παίρνουν εκκίνηση στον Ημιμαραθώνιο και 1.100 ακόμα δρομείς στα 4.000μ. στα 1.000μ. και στους αγώνες των Special Olympics και να γίνονται όλοι τους «μέρος της ιστορίας»!

 

Ο αρχικός στόχος των διοργανωτών, για συνολική συμμετοχή 1.000 δρομέων, ξεπεράστηκε από την πρώτη κιόλας ανάρτηση της είδησης.

 Ο Ημιμαραθώνιος ως μοχλός ανάπτυξης

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τέτοιες διοργανώσεις φέρνουν πιο κοντά τη Δημοτική Αρχή σ’ ένα από τους κεντρικούς στόχους που είναι η ανάδειξη του Δήμου Μαραθώνος σε μητροπολιτικό κέντρο Πολιτισμού και Άθλησης. Τα πρώτα ουσιαστικά βήματα προς τον Αθλοτουρισμό το καλοκαίρι που πέρασε δείχνουν τις «εν υπνώσει» μεγάλες δυνατότητες της περιοχής μας. Με σοβαρή και συλλογική δουλειά ο Ημιμαραθώνιος μπορεί εύκολα τα επόμενα χρόνια να φιλοξενήσει περισσότερους από 20.000 δρομείς με τα αντίστοιχα πλεονεκτήματα που προκύπτουν για την περιοχή. Ήδη οι πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών για τις συμμετοχές στον δεύτερο Ημιμαραθώνιο τον Οκτώβριο του 2014 μιλούν για 5.000 (!) και πλέον δρομείς.

Η χρηματοδότηση της διοργάνωσης με 80.000 € από τη Ιαπωνική Εταιρία ΤΟRΑΥ που ανταποκρίθηκε άμεσα και θετικά στο αίτημα του κ. Ιορδάνη Λουίζου δείχνει έμπρακτα τις δυνατότητες του Δήμου μας όταν αξιοποιούμε σωστά τη βαριά ιστορική και πολιτιστική μας κληρονομιά. Μια μεγάλη Ιαπωνική εταιρία χωρίς καμιά εμπορική ή επαγγελματική δραστηριότητα στη χώρα μας αγκάλιασε την ιδέα της διοργάνωσης του Ημιμαραθωνίου, στον τόπο που γέννησε τον Μαραθώνιο Δρόμο και τη υποστήριξε οικονομικά.

Το δικό μας συμπέρασμα. Η σοβαρή δουλειά φέρνει και σοβαρά αποτελέσματα και έσοδα και επενδύσεις. Η εμπιστοσύνη των ξένων που είναι πρόθυμοι να μας βοηθήσουν δεν κερδίζεται με φανφάρες και πυροτεχνήματα.

Για τις δυνατότητες και τις προοπτικές που εν δυνάμει παρουσιάζονται, εμείς ενδεικτικά αναφέρουμε ότι Πρέσβεις και Ξένες Αντιπροσωπείες από 16 χώρες έδωσαν το δικό τους παρόν στην τελετή έναρξης το Σάββατο και στην εκκίνηση του αγώνα την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου.   

Λάθη και παραλείψεις

Δεν υπάρχει καμία απολύτως αμφιβολία ότι στην όλη διοργάνωση παρατηρήθηκαν και λάθη και παραλείψεις. Όπως ασφαλώς θα παρατηρηθούν και στην επόμενη και στην μεθεπόμενη και ούτω καθ’ εξής.. Και νερά παραπάνω θα έπρεπε να υπάρχουν, και μετάλλια, και καλύτερη αστυνόμευση, και πληρέστερη ενημέρωση από την ιστοσελίδα του Ημιμαραθωνίου, και μεγαλύτερη διαφημιστική καμπάνια ώστε να έρθουν απ’ όλη την Αττική να παρακολουθήσουν και να χειροκροτήσουν τους δρομείς στην μεγαλύτερη εκδήλωση του ιστορικού Δήμου μας, κλπ κλπ. Η εφημερίδα μας έχει ξεκαθαρίσει από τη γέννησή της ότι δεν ανήκει στην κατηγορία μιας στυγνής κριτικής, ενός καταγγελτικού λόγου και μιας παντογνωσίας με άποψη επί παντός επιστητού. Η χώρα μας, ο τόπος μας μόνο λαβωμένος έχει βγει από τέτοιες νοοτροπίες και τέτοιες πρακτικές. Η γραμμή της εφημερίδας μας είναι η ενθάρρυνση. Η ενθάρρυνση και η προβολή κάθε καλής προσπάθειας με τα όποια λάθη και τις όποιες αστοχίες. Η επιβράβευση ακόμα και για το ελάχιστο καλό…

Είμαστε βέβαιοι ότι η Οργανωτική Επιτροπή έχει ήδη καταγράψει όλα αυτά που μπορεί την επόμενη φορά να διορθώσει για να είναι ο 2ος Ημιμαραθώνιος του Μαραθώνα σαφώς μαζικότερος και σίγουρα με λιγότερα λάθη!!

ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ!

Στον Ημιμαραθώνιο Δρόμο, απόστασης 21.097 μέτρων, νικητής στους άνδρες αναδείχθηκε ο Αντώνης Παπαδημητρίου, του Άρη Θεσσαλονίκης, με χρόνο 1 ώρα 15΄ 16΄΄ με δεύτερο τον Κώστα Νακόπουλο με  1.17΄ 45΄΄ και τρίτο τον Διονύση Διονυσόπουλο με 1.18΄ 35΄΄.

Στις γυναίκες επικράτησε η Χάϊντι Διακουμοπούλου με 1 ώρα 27΄57΄΄ με δεύτερη τη Φιλίππα Πουλίδου και Τρίτη την Carele Killam.

Στον αγώνα 4.000 μέτρων, νικητής στους άνδρες ήταν νεαρός Χρήστος Φλόκας και στις γυναίκες η πρωταθλήτρια του Μαραθωνίου, 29η στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Μόσχα, Πόπη Αστροπεκάκη.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΑΝ!

 Κώστας Παναγόπουλος, Πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ:Ήταν ένας πολύ πετυχημένος αγώνας και ζήσαμε όλοι μας την αφετηρία ενός νέου δρομικού θεσμού. Αυτός ο αγώνας έχει κι ένα πρόσθετο χαρακτηριστικό. Έχει αφετηρία και τερματισμό τον ιστορικό χώρο του Μαραθώνα. Αυτό το πρόσθετο συναισθηματικό στοιχείο είναι αυτό που μπορεί να του δώσει πολύ μεγάλη εξέλιξη στα χρόνια που έρχονται”.

Αντώνης Παπαδημητρίου, νικητής του Ημιμαραθωνίου:Ήταν μια καταπληκτική διοργάνωση. Είναι πολύ σημαντικό που μπορέσαμε να τρέξουμε σε αυτόν τον τόπο που έγινε η Μάχη, γιατί σε τέτοιους αγώνες παίζει πολύ μεγάλο ρόλο η ιστορία”.

Χάϊντι Διακουμοπούλου, νικήτρια του Ημιμαραθωνίου: Η διοργάνωση ήταν άψογη απ’ όλες τις πλευρές. Οι προσπάθειες των διοργανωτών για τη δημιουργία αυτού του ιστορικού αγώνα ήταν πολύ μεγάλες και τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια. Μακάρι αυτός ο αγώνας να καθιερωθεί και να συνεχιστεί”.  

 

 Ο ΔΗΜΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ!

O Δήμος Μαραθώνος ευχαριστεί θερμά την ΕΟΣΛΜΑ-Υ, τους συλλόγους που την απαρτίζουν και γενικά το υπέροχο δρομικό κίνημα, καθώς και τους εκατοντάδες εθελοντές για την συμμετοχή τους στον 1ο Ημιμαραθώνιο του Δήμου Μαραθώνος, που αποτέλεσε σε μέγεθος την δεύτερη μαζικότερη Πανελλήνια αθλητική διοργάνωση μετά τον Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας.

Επίσης ευχαριστεί τα μέλη της  Οργανωτικής Επιτροπής που την απαρτίζουν οι:

Σπύρος Ανδριόπουλος, Αντιπλοίαρχος ΠΝ, Δντής  Ανώτατου Συμβουλίου Αθλητισμού Ενόπλων 

Δυνάμεων (ΑΣΑΕΔ), κάτοχος Πανελληνίου ρεκόρ Μαραθωνίου Δρόμου.

Χρήστος Παπαχρήστος, Ομοσπονδιακός Προπονητής, Βαλκανιονίκης-Πανελληνιονίκης.

Κυριάκος Λαζαρίδης, μέλος Οργανωτικής Επιτροπής του Κλασσικού Μαραθωνίου Αθήνας, κάτοχος Πανελληνίου ρεκόρ 1977-1982.

Γιώργος Μάλλιαρης, Πρωταθλητής Ελλάδος στο Μαραθώνιο.

Τάκης Σκουλής, Δρομέας Μαραθωνίου και Υπεραποστάσεων.

Κων/νος Σάμιος,  Πρόεδρος του συλλόγου δρομέων «Απόλλων Δυτικής Αττικής»,  Τεχνικός Σύμβουλος ΕΟΣΛΜΑ-Υ.

Κων/νος  Σαμπατακάκης,  Επίτιμος-Πρόεδρος ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Δυτικής Αττικής.

Βλάσης Καραβασίλης, Πρόεδρος του συλλόγου δρομέων «Τελμησσός Μαραθώνος», Αναπληρωματικός Γραμματέας ΕΟΣΛΜΑ-Υ.

Γιάννης Μαμουζέλος, μέλος ΔΣ/ΣΕΓΑΣ, Δημοσιογράφος και Συγγραφέας.

Μάκης Κουλουμπής, Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων Δήμου Μαραθώνος.

Ειρήνη Σπανού, Υπεύθυνη Μουσείου Μαραθωνίου Δρόμου.

Γιάννης Παπαβασιλείου, Τμήμα Αθλητισμού Δήμου Μαραθώνος.

Παναγιώτης Πασχάλης, Τμήμα Αθλητισμού Δήμου Μαραθώνος.

Δημήτρης Κελαϊδής, Τμήμα Αθλητισμού Δήμου Μαραθώνος.

Η Οργανωτική Επιτροπή κατέβαλε με ανιδιοτέλεια κάθε δυνατή προσπάθεια για την διεξαγωγή του αγώνα. Είναι τιμή για το Δήμο μας αλλά και για το δρομικό κίνημα να συμμετέχουν στην Οργανωτική Επιτροπή του 1ου Ημιμαραθωνίου αθλητές και παράγοντες του αθλητισμού εγνωσμένης αξίας.

Ο υπεράνω κάθε προσδοκίας μεγάλος αριθμός συμμετοχών, που ξεπέρασε κατά πολύ τον αρχικό σχεδιασμό, καθώς και η υποστήριξη της διοργάνωσης αποκλειστικά από εθελοντές, ασφαλώς και συντέλεσαν σε λάθη και παραλήψεις που κάποια ορθά έχουν ήδη επισημανθεί και κάποια πιθανόν να επισημανθούν στη συνέχεια. Γνωρίζουμε καλά ότι αρκετά απ’ αυτά παρατηρούνται και σε άλλες διοργανώσεις ακόμα και σε εκείνες που συνήθως χαρακτηρίζονται από άρτια επαγγελματική υποστήριξη.

Ζητάμε ειλικρινά συγνώμη από τους δρομείς που υπέστησαν έστω και την παραμικρή ταλαιπωρία, όπως επίσης και από τους δρομείς που από δική μας υπαιτιότητα δεν κατέστη δυνατή η συμμετοχή τους.

Δική μας υποχρέωση  είναι τώρα να καταγραφούν πλήρως όλες οι παρατηρήσεις από την πιο σημαντική έως την πλέον απλή για να είμαστε σε θέση την επόμενη χρονιά, το 2014, να διοργανώσουμε μια ακόμα μεγαλύτερη εκδήλωση με λιγότερα λάθη.

 

Για τον Δήμο Μαραθώνος

Ο Δήμαρχος

Ιορδάνης Λουίζος

 

Προηγούμενο άρθροΠώς να αυξήσετε τη δραστηριότητά σας στο Facebook;
Επόμενο άρθροΑνεξίτηλες μνήμες ξύπνησαν στα εγκαίνια του ηλεκτροφωτισμού του γηπέδου Γραμματικού