Υπό τη… δαμόκλειο σπάθη του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και των δυσβάσταχτων χρεών που κληρονόμησε ελέω Καλλικράτη ο δήμος καλείται να αποφύγει τον εφιάλτη των κατασχέσεων της περιουσίας του.
ΕΥΔΑΠ – Προμηθευτές, εργολάβοι του πρώην δήμου Μαραθώνα – Χρεωστικά ανοίγματα των πρώην κοινοτήτων Γραμματικού και Βαρνάβα: Ένα ιδιότυπο τρίγωνο των Βερμούδων που απειλεί να τινάξει στον αέρα κάθε σχέδιο και ελπίδα ανάπτυξης της ιστορικής μας πόλης.
Ο εφιάλτης των κατασχέσεων δημοτικής περιουσίας, μοιάζει πλέον πιο ορατός από ποτέ, καθώς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων απειλεί να προχωρήσει στη συγκεκριμένη κίνηση από την πρώτη μέρα του νέου έτους, εξαιτίας χρεωστικών ανοιγμάτων των πρώην κοινοτήτων Γραμματικού και Βαρνάβα.
Με τη δαμόκλειο σπάθη να αιωρείται πάνω από τα κεφάλια της δημοτικής αρχής και των κατοίκων της πόλης, ο δήμαρχος Ιορδάνης Λουίζος κάλεσε εσπευσμένα σε συνεδρίαση το δημοτικό συμβούλιο, ζητώντας από τα μέλη του να αποφασίσουν υπέρ της λήψης νέου δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και της επιμήκυνσης των υπάρχοντων δανείων, που αφορούν τους πρώην δήμους Νέας Μάκρης και Μαραθώνα συνολικού ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ (2,2 που αφορούν τη Νέα Μάκρη και 1,8 το Μαραθώνα).
Μετά από δίωρη συνεδρίαση, παρουσία και των πρώην κοινοταρχών Βαρνάβα και Γραμματικού, κ.κ. Βούλγαρη και Παπαγεωργίου, η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου ανέθεσε στο δήμαρχο να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με το προεδρείο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, προκειμένου να υλοποιήσει την καλύτερη δυνατή συμφωνία για το μέλλον των δημοτών.
Δάνειο 25ετούς διάρκειας
«Γνωρίζετε όλοι ότι ο νέος δήμος δίνει μάχη επιβίωσης. Το φορτίο των υποχρεώσεων που κληρονομήσαμε σε αντιστοιχία με τα έσοδα που έχουμε, μας καθιστά ανάμεσα στους πρώτους σε δυσκολίες δήμο της χώρας», τόνισε στο ξεκίνημα της εισήγησής του ο Ιορδάνης Λουίζος, ο οποίος αφού αναφέρθηκε στην ιστορική ρύθμιση του χρέους με την ΕΥΔΑΠ και στη διαρκή διαπραγμάτευση που βρίσκεται ο δήμος με προμηθευτές – εργολάβους που βρίσκονται με τα κατασεχτήρια στα χέρια, αναφέρθηκε στον εφιάλτη των κατασχέσεων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
«Πριν από λίγες μέρες ολοκληρώσαμε έναν μακρύ διάλογο με τους υπευθύνους του Ταμείου. Στόχος μας είναι να κλέψουμε χρόνο και μέσω της συγκεκριμένης οδού να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα της πόλης μας».
«Δεν αντέχουμε να πληρώνουμε κάθε χρόνο 1,4 εκατομμύρια»
Όπως ανέλυσαν ο δήμαρχος Μαραθώνα και η αντιδήμαρχος Πόπη Πατεράκη, τα χρεωστικά ανοίγματα των πρώην κοινοτήτων Βαρνάβα και Γραμματικού στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ανέρχονται στο ποσό των οκτώ εκατομμυρίων ευρώ (!) εκ των οποίων τα περίπου 5,6 αφορούν το Γραμματικό και τα υπόλοιπα το Βαρνάβα.
Ταυτόχρονα ο νέος δήμος Μαραθώνα καταβάλλει αυτή τη στιγμή το δυσβάσταχτο ποσό των 1,4 εκατομμύρια ευρώ για την αποπληρωμή των δανείων Νέας Μάκρης και Μαραθώνα.
Αποπληρωμή των δανείων σε 15 χρόνια
Η πρόταση που κατέθεσε στο δημοτικό συμβούλιο ο Ιορδάνης Λουίζος η οποία – όπως αποδείχτηκε και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης – αποτελεί υπό τις υπάρχουσες δυσχερείς συνθήκες μονόδρομο για την επιβίωση του δήμου Μαραθώνα. Η πρόταση κινείται σε δύο βασικούς άξονες:
1) Την αναγνώριση των χρεωστικών ανοιγμάτων Γραμματικού και Βαρνάβα από το νέο δήμο Μαραθώνα και την ουσιαστική ενοποίησή τους με διάστημα αποπληρωμής τα 25 χρόνια
2) Την επιμήκυνση διαστήματος αποπληρωμής των υπάρχοντων δανείων που αφορούν Νέα Μάκρη και Μαραθώνα επίσης στα 25 χρόνια (με τα σημερινά δεδομένα πρέπει να εξοφληθούν το 2015 και το 2018).
Μέσω της συγκεκριμένης πρότασης, ο δήμος Μαραθώνα επιχειρεί να υλοποιήσει ένα συγκεκριμένο και μοναδικό στόχο: Να πέσει η συνολική ετήσια δόση αποπληρωμής για όλα του τα δάνεια στις 900.000 ευρώ, γεγονός που θα του επιτρέψει να χρησιμοποιήσει περίπου μισό εκατομμύριο (από το ποσό που αυτή τη στιγμή καταβάλλεται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων) για να κινήσει τα γρανάζια της ανάπτυξης στην πόλη.
«Έχουμε απέναντι μας το βαθύ κράτος»
Όπως διευκρίνισε στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Μαραθώνα, η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου δεν εγγυάται την αποδοχή της συγκεκριμένης πρότασης από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
«Ως πακέτο είναι δύσκολο να πετύχουμε το στόχο μας, καθώς απέναντι μας έχουμε το βαθύ κράτος, που δυστυχώς προστατεύει πρώτιστα τα συμφέροντα του ιδίου και των τραπεζών και όχι των πολιτών του», σημείωσε ο κ. Λουίζος, διευκρινίζοντας ότι όποια κι αν είναι η απάντηση του Ταμείου, δεν επηρεάζει σε τίποτα την προσπάθεια του δήμου για την είσπραξη χρημάτων που του οφείλονται από φυσικά πρόσωπα.
«Να διαπραγματευτούμε όχι ένας αλλά… πέντε χιλιάδες»
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τόσο οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας, όσοι και εκείνοι της αντιπολίτευσης, ανέλυσαν στις τοποθετήσεις τους τους λόγους για τους οποίους τάχθηκαν είτε θετικά είτε αρνητικά με την εισήγηση του δημάρχου.
Ο μόνος σύμβουλος πάντως που κατέθεσε συγκεκριμένο εναλλακτικό σχέδιο δράσης, ήταν ο Νίκος Στεφανίδης: «Να διαπραγματευτούμε όχι ένας, αλλά πέντε χιλιάδες. Τόσοι να βγούμε στο δρόμο και να διαμαρτυρηθούμε έξω από την πόρτα του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Να απαιτήσουμε τα λεφτά που μας έχει κλέψει όλα αυτά τα χρόνια το κράτος».
«Σας έχω απόλυτη εμπιστοσύνη»
Ιδιαίτερη μνεία πάντως αξίζει να γίνει στη στάση που τήρησε κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Νίκος Ιωνάς.
«Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι με τη ρύθμιση των δανείων θα βοηθήσουμε τη λειτουργία του δήμου. Πρέπει όλοι μας να αναλάβουμε τις ευθύνες μας απέναντι στους δημότες αυτής της πόλης. Όλοι μας αντιλαμβανόμαστε το πρόβλημα. Προσωπικά κύριε δήμαρχε, και παρά τις πολιτικές μας διαφορές, σας έχω απόλυτη εμπιστοσύνη να διαπραγματευτείτε με το Ταμείο προκειμένου να διαχειριστείτε το τεράστιο πρόβλημα», υπογράμμισε ο κ. Ιωνάς, σπεύδοντας παράλληλα να διευκρινίσει ότι δεν πρόκειται να συνηγορήσει στη χορήγηση νέου δανείου: «Δεν θα ψηφίσω ούτε ένα ευρώ για επιπλέον δάνειο στο δήμο Μαραθώνα».