Γράφει ο Βασίλης Αντώνος 17 ετών Νέος Βουτζάς

Βρισκόμαστε πλέον στο 2012 και η ανθρωπότητα συνεχίζει να βαδίζει στο μονοπάτι της ιστορίας ταλαντευόμενη ακόμα μεταξύ καλού, κακού, προόδου και στασιμότητας. Το βιβλίο της ιστορίας μεγαλώνει και οι νέες σελίδες γράφονται άλλοτε βίαια και επιτηδευμένα και άλλοτε ελευθέρα. Ο άνθρωπος σε αυτό το διάβα των καιρών στοχάστηκε, δημιούργησε. Το ανθρώπινο πνεύμα ανυψώθηκε και οι ιδέες έγιναν ρωμαλέο πρόταγμα, κοσμογονική υλική δύναμη.

Αυτές οι ιδέες και η κοινωνική τους υπόσταση σκιαγράφησαν ένα τοπίο μιας αέναης πάλης, της πάλης των Ιδεών. Βασικός πυλώνας αυτής της εξελικτικής πορείας ήταν ο δημιουργικός στοχασμός και η ελεύθερη σκέψη που μας έθεσαν, την καθαρή και αυτούσια ανθρώπινη ύπαρξη, σε ένα διαρκές ταξίδι για την πραγμάτωση των προσωπικών ιδανικών και στόχων που θα επιτελούσαν καταλυτικά στην εύρεση της Σωκρατικής αλήθειας.
Διότι ο δημιουργικός στοχασμός και η ελεύθερη σκέψη μας ωθεί να εγκαταλείψουμε τις συμβατικές και άκριτες παραδοχές μας για την πραγματικότητα δείχνοντας ότι το φαινομενικά οικείο είναι πολύ πιο βαθύ από ό,τι αρχικά είχαμε νομίσει. Επιπρόσθετα ο στοχασμός ανοικειώνει το καθημερινό. Μας βγάζει από την βολή των έτοιμων εξηγήσεων και εμβολίζει αμείλικτα τις πεποιθήσεις που έχουμε παθητικά αφομοιώσει. Ο ανθρώπινος νους πρέπει να είναι σε θέση και προθυμία να μπει σε αυτή την περιπέτεια. Να περιπλανηθεί στο Κόσμο των Ιδεών. Επιπλέον η ελεύθερη σκέψη εξωστρακίζει στην χαλιναγώγηση και την νόθευση του καθαρού πνεύματος προβάλλοντας την αδιάπτωτη κίνηση προς την αλήθεια, προς την ελευθερία. Ενθαρρύνει την δημιουργικότητα και εξευγενίζει τον πιο έντονο ψυχισμό μας οδηγώντας μας στην απόλαυση των παθών της Ζωής. Ταυτόχρονα θεμελιώνει και ανυψώνει τα πιο «ιερά» ηθικά νοήματα και δρα ως συνεκτικός ιστός της κοινωνικής συλλογικότητας. Τέλος θέτει το άτομο στην τροχιά των πνευματικών αναζητήσεων, της αληθινής γνώσης, συζευγμένης με την κρυστάλλινη μορφή σκέψης. Έτσι πλησιάζει ο άνθρωπος στο Πάνθεο της Αιωνιότητας του «αγαθού» και διεκδικεί εμφατικά το πέρασμα από το Βασίλειο της Αναγκαιότητας στο Βασίλειο της Ελευθερίας.
Το ανθρώπινο πνευματικό άστρο όμως είχε πάντα Κίρκες και Σειρήνες, που με την ακαταδάμαστη αλλοτριωτική τους ισχύ, το περιόριζαν στα όρια του αφελή πραγματισμού ή ακόμα στην αναγκαιότητα της επιβίωσης. Στην εποχή μας αυτές οι επικές μυθικές μορφές ίσως είναι ισχυρότερες και αόρατες και η δράση τους δυναμικότερη, σύμφυτη με την νέα κοινωνική πραγματικότητα. Ο δημιουργικός στοχασμός και η ελεύθερη σκέψη ίσως αποτελούν χίμαιρα και το ιδανικό που όλοι επιθυμούμε.
Ο νέος λοιπόν λόγω των σημείων και της ρευστότητας των καιρών βρίσκεται σε μια περιδίνηση, σε μια ανηλεή ιστορική πραγματικότητα που όχι μόνο τον περιορίζει, αλλά συνολικά τον ετεροπροσδιορίζει, έχοντας τον απομακρυσμένο από τις δημιουργικές δυνάμεις που ενοικούν στην φύση του. Η εγγενής του επαναστατικότητα έχει αυτοενεχυριαστεί στα σκήπτρα της μαζοποίησης, της πνευματικής και ηθικής οκνηρίας. Επιπρόσθετα η ύπαρξή του σε ένα πλάνο με φόντο την ταξικότητα και την εκμετάλλευση εύκολα τον κατατάσει στο περιθώριο της ιστορίας και των γεγονότων. Τον περιθωριοποιεί και τα όνειρα του βυθίζονται στον ωκεανό της ασημαντότητας, σε έναν ωκεανό που η κοινωνία της παράνοιας επιπλέει. Έτσι ο νέος δεν στοχάζεται δεν οραματίζεται, μετατρέπεται σε ένα άβουλο ενεργούμενο, μια φαουστική φιγούρα της ιστορίας.
Ο νέος όμως οφείλει και μπορεί να στοχάζεται, να οραματίζεται, να ονειρεύεται. Οι δυσκολίες είναι πολλές και οι αντικειμενικές συνθήκες ίσως να μην υπάρχουν όσο εντείνονται οι ανισότητες, η βία και η εκμετάλλευση. Η ετερόνομη όμως θέσμιση της κοινωνίας και η συνεχής πάλη των αντιθέτων στα μάτια των νέων γίνονται ουσία και λόγος στοχασμού. Επιπλέον η επαναστατικότητα της νεανικής ψυχής και η γνησιότητα του νεανικού ενστίκτου συντείνουν στην απόρριψη των στερεοτύπων που αναστέλλουν την ελεύθερη σκέψη και εξανδραποδίζουν το άτομο. Επιπρόσθετα η νεανική διάνοια μπορεί να αντιμετωπίσει τα οστικά κύματα της υποκουλτούρας και της μαζοποίησης και να παρέμβει δυναμικά στο ιστορικό γίγνεσθαι . Η σύγχρονη ιστορία έχει επιδείξει αγώνες νέων που διεκδίκησαν ένα καλύτερο και ομορφότερο αύριο. Αγώνες που χαρακτηρίστηκαν έντονα από την ορμή, την ομοψυχία και τις κραυγές ελευθερίας. Αγώνες που έδειξαν ότι και σε αυτό το συμπαγές κοινωνικό-οικονομικό εποικοδόμημα υπάρχουν ρωγμές όπου ο νέος μπορεί να στοχαστεί και να κάνει το όραμα του πρόσταγμα ζωής.
Ο δημιουργικός στοχασμός ήταν και θα είναι πάντοτε κινητήρια δύναμη για τον άνθρωπο. Η περιδιάβαση στον κόσμο των ιδεών ασχέτως του αυτοκαθορισμού του καθενός σε αυτόν, είναι ένα μαγικό ταξίδι που εν τέλει αναβαθμίζει την ανθρώπινη οντότητα. Διότι οι ιδέες γίνονται στάση ζωής και χειραφετούν το ανθρώπινο πνεύμα.

Προηγούμενο άρθροΟι παραγωγές του ΔΗΘΕΜΑ για το 2012
Επόμενο άρθροΓελοιογραφίες Τευχους Φεβρουαρίου Β’