Γράφει ο Ιερώνυμος Βοσκάκης, Μαιευτήρας, Χειρουργός Γυναικολόγος

Η ανάδειξη της αξίας του μητρικού θηλασμού αποτελεί σημαντική προτεραιότητα στη σύγχρονη κοινωνία. Σε παγκόσμιο επίπεδο, μόλις το 39% των βρεφών κάτω των έξι μηνών επωφελήθηκαν το 2012 από τον αποκλειστικό μητρικό θηλασμό, την στιγμή που η πρακτική αυτή προσφέρει στα βρέφη 14 φορές περισσότερες πιθανότητες να επιζήσουν, ιδιαίτερα στις πιο φτωχές χώρες του πλανήτη.

Επίσης, ενώ το ξεκίνημα του μητρικού θηλασμού αμέσως μετά την γέννηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου ενός νεογνού μέχρι και 45% ενισχύοντας το ανοσοποιητικό του σύστημα, ούτε τα μισά νεογέννητα παγκοσμίως δεν τρέφονται με μητρικό γάλα κατά την πρώτη ώρα της ζωής τους. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν, που περισσότεροι από 800.000 παιδικοί θάνατοι κάθε χρόνο συνδέονται με κακές πρακτικές μητρικού θηλασμού.

Σύμφωνα με τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα, μητρικός θηλασμός στα πρώτα 2 χρόνια ζωής, ειδικά ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός για τους πρώτους 6 μήνες, μπορεί να είναι η μοναδική παρέμβαση στην παιδική επιβίωση απ’ όλες τις προληπτικές παρεμβάσεις, που μπορούν να εμποδίσουν το 12%–15% όλων των θανάτων των παιδιών κάτω των 5 χρόνων στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Επιπλέον, η UNICEF και η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO) συνιστούν ότι ο μητρικός θηλασμός πρέπει να συνεχίζεται με κατάλληλες συμπληρωματικές τροφές για δύο χρόνια ή και περισσότερο.

Το μητρικό γάλα είναι κάτι περισσότερο από μία τροφή. Είναι ένας ζωντανός ιστός με πολλούς αμυντικούς παράγοντες και δίνει στο μωρό συνεχή ενεργό προστασία για τις λοιμώξεις, όταν το σώμα δε μπορεί ακόμα να προστατευτεί από μόνο του. Για τις πρώτες μέρες μετά τον τοκετό η μητέρα δίνει την ιδανική προστασία στο μωρό της με το πρωτόγαλα, που είναι πολύ πλούσιο σε αντισώματα. Η ποσότητα του πρωτογάλατος είναι μικρή, αλλά είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται το μωρό σε αυτή την ηλικία.

Το μητρικό γάλα περιέχει ακριβώς στη σωστή αναλογία ενέργεια, πρωτεΐνες, βιταμίνες και άλλα διατροφικά στοιχεία για ένα μωρό στους έξι πρώτους μήνες της ζωής και επίσης όλο το νερό που χρειάζεται. Τα διατροφικά του στοιχεία είναι τέλεια ποιοτικά για ένα μωρό και είναι πιο ευκολοχώνευτο από οποιοδήποτε άλλο γάλα ή τροφή. Τα μωρά που θηλάζουν δεν κινδυνεύουν από μελλοντική παχυσαρκία όπως τα μωρά τεχνητής διατροφής, έχουν μικρότερη συχνότητα αλλεργιών και υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης. Κατά μέσο όρο, θηλάζοντα μωρά 6-8 μηνών λαμβάνουν το 70% των ενεργειακών τους αναγκών από το μητρικό γάλα. Αυτό μειώνεται σε περίπου 55% στους 9-11 μήνες και στο 40% στους 12-23 μήνες.

Στους έξι μήνες, τα παιδιά χρειάζονται και άλλες τροφές επιπρόσθετα του μητρικού γάλακτος για να ανταποκριθούν στις διατροφικές τους ανάγκες. Ο όρος συμπληρωματική διατροφή που χρησιμοποιείται δηλώνει πως οι παρεχόμενες τροφές πρέπει να συμπληρώνουν και όχι να αντικαθιστούν την ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που προσφέρει το μητρικό γάλα.

Η έναρξη λήψης άλλων τροφών σηματοδοτεί μια νέα φάση στην κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη και την διαμόρφωση της συμπεριφοράς των παιδιών, ιδιαίτερα, καθώς άνθρωποι διαφορετικοί από τις μητέρες τους μπορεί να συμμετέχουν στην διατροφή τους. Η συμπληρωματική διατροφή επίσης προσφέρει ευκαιρίες για να αναπτυχθεί η επικοινωνία, ο συντονισμός χεριού-ματιού και κινητικές ικανότητες και μπορεί να θέσει τα θεμέλια για διατροφικές επιλογές που μπορεί να παραμείνουν και πολύ μετά τα νηπιακά χρόνια. Όταν γίνεται με αγάπη, φροντίδα και υπομονή, η έναρξη παροχής άλλων τροφών μπορεί να γίνει μια περίοδος επέκτασης και ενίσχυσης του δεσμού μητέρας – παιδιού από το μητρικό θηλασμό και όχι ο τερματισμός του.

Πλεονεκτήματα Μητρικού Θηλασμού :

  • Συναισθηματικό δέσιμο μητέρας – παιδιού
  • Θερμοκρασία τροφής πάντα σωστή και σταθερή
  • Τροφή εύπεπτη που μειώνει τις γαστρεντερικές διαταραχές
  • Μειώνονται οι πιθανότητες αλλεργιών, όπως άσθμα και έκζεμα
  • Αυξημένη ανοσοποίηση ενάντια στις κυριότερες λοιμώδεις νόσους
  • Σημαντική αύξηση του δείκτη νοημοσύνης
  • Μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού και του ενδομητρίου
  • Μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης οστεοπόρωσης
  • Ελαττώνει τις πιθανότητες ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης
  • Ελάφρυνση του οικογενειακού προϋπολογισμού
Προηγούμενο άρθροΚι όμως ξαφνικά σβήνει το φως…
Επόμενο άρθροΔύο χρόνια Marathon Press!