Γράφει ο Αλέξανδρος Ρέρρας, Καρδιολόγος

 Τα τρανς λιπαρά, είναι φυτικά έλαια που τους έχει προστεθεί υδρογόνο και είναι γνωστά ως υδρογονωμένα έλαια. Υπάρχουν σε αφθονία επεξεργασμένων τροφίμων όπως μαργαρίνες, μπισκότα, πατατάκια, κρακεράκια, γλυκά κ.α. Μερικά εστιατόρια επίσης, τα χρησιμοποιούν για το τηγάνισμα των εδεσμάτων τους. Με την υδρογόνωση τα, από την φύση τους, υγρά φυτικά έλαια μετατρέπονται σε στερεά σε θερμοκρασία δωματίου. Αυτό τα έκανε πολύ δημοφιλή στην βιομηχανία τροφίμων αφού αποθηκεύονται εύκολα, είναι πιο φτηνά και δίνουν γεύση βουτύρου στα προϊόντα, χωρίς να διαρρέουν από αυτά. Κάποια στιγμή θεωρήθηκαν πιο υγιεινά από τα κορεσμένα λίπη, αλλά τα πράγματα αποδείχτηκαν εντελώς διαφορετικά.

Η κατανάλωση τρανς λιπαρών, ακόμη και σε πολύ μικρές ποσότητες (2 έως 6 gr την ημέρα), επηρεάζει όσο κανένα άλλο τρόφιμο τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιοαγγειακών παθήσεων. Έχει υπολογισθεί ότι στην Αγγλία μπορούν να αποτραπούν έως και 7.000 θάνατοι ετησίως αν ελαττωθεί μόλις κατά 1% η κατανάλωση τρανς λιπαρών. Ο δε Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά να απαγορευτούν διά νόμου τα φαγητά που περιέχουν τρανς λιπαρά. Να διευκρινίσω ότι αυτά δεν ισχύουν για τα φυσικά τρανς λιπαρά που βρίσκονται κυρίως στο βοδινό κρέας και στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αφού είναι τόσο βλαβερά και μάλιστα ευρίσκονται σε εδέσματα για παιδιά, νομίζω ότι δεν έχει νόημα να συζητάμε για επιτρεπτά όρια ημερήσιας πρόσληψης. Σωστότερο και πιο σίγουρο είναι να τα βγάλουμε από την διατροφή μας τελείως!

Έτσι στο Σούπερ Μάρκετ παρατηρούμε τις ετικέτες των προϊόντων. Αν υπάρχουν οι όροι «μερικώς υδρογονωμένα» ή « υδρογονωμένα» έλαια τα αφήνουμε πάλι στο ράφι. Στα εστιατόρια καλύτερα να αποφεύγουμε τα τηγανιτά αφού εκτός των άλλων σε ένα πολυτηγανισμένο λάδι εμφανίζονται ούτως ή άλλως τρανς λιπαρά. Μερικές φορές τρανς λιπαρά προστίθενται στο ψωμί, οπότε καλύτερα να το προμηθευόμαστε από φούρνο της εμπιστοσύνης μας. Στο μαγείρεμα τέλος και στην ζαχαροπλαστική, είναι προτιμότερο λίγο ζωικό βούτυρο, όσο και αν αυτό ακούγεται παράξενο, παρά προϊόντα που περιέχουν τρανς λιπαρά.

Προηγούμενο άρθροΗ ευτυχία και το νόημα της ζωής
Επόμενο άρθροΔιαρκής η φροντίδα για την παραλιακή ζώνη