Γράφει η Άλκηστις Μανιάτη, Εκπαιδεύτρια σκύλων

 Η ένταξη ενός νέου μέλους στην οικογένεια, από όποια πλευρά και αν το δούμε εμπεριέχει πολλές ευθύνες, είτε πρόκειται για την υιοθεσία, είτε για την αγορά ενός κουταβιού. Παρ’ όλα αυτά θα ήθελα να διαλευκάνω το θέμα της υιοθεσίας ενός αδέσποτου σκύλου, μιας και οι απόψεις φαίνεται να διίστανται.
Είναι αλήθεια ότι πολλοί ιδιοκτήτες προτιμούν να αγοράσουν ένα σκύλο αντί να τον υιοθετήσουν, είναι όμως μια συνειδητή επιλογή ή απλώς είναι επηρεασμένοι από λανθασμένες πληροφορίες που έχουν λάβει; Φόβοι, απορίες και αμφιβολίες είναι κατανοητές, γι’ αυτό και θα θίξουμε ορισμένα από τα βασικά θέματα που πρέπει να γνωρίζετε για την υιοθεσία ενός σκύλου. Πρώτα απ’ όλα, ένας από τους μεγαλύτερους φόβους των ιδιοκτητών, ιδίως όσων έχουν οικογένεια και μικρά παιδιά είναι το θέμα της υγείας και της καθαριότητας του αδέσποτου σκύλου σε σύγκριση με κάποιον που θα αγοράσουν.

Σας διαβεβαιώνω ότι από την στιγμή που θα υιοθετήσετε τον τετράποδο φίλο μας, θα τον εμβολιάσετε, θα κάνετε τις απαραίτητες εξετάσεις στον κτηνίατρο και θα τον κάνετε ένα μπάνιο, δεν διατρέχετε κανένα κίνδυνο να αρρωστήσετε ούτε εσείς ούτε η οικογένειά σας. Ακόμη ένας προβληματισμός των υποψήφιων ιδιοκτητών είναι ότι δεν θα βρουν την ράτσα που τους ταιριάζει. Ο συγκεκριμένος προβληματισμός είναι απόλυτα λογικός, όμως στην σημερινή εποχή, με τον αυξημένο αριθμό αδέσποτων στην χώρα μας, η ποικιλία ακόμα και στα σκυλιά ράτσας είναι μεγάλη. Υπάρχουν πολλές δυνατότητες σε σχέση με το που μπορείτε να βρείτε είτε κουτάβια, είτε ενήλικους σκύλους. Κάποιες από αυτές είναι οι φιλοζωικές και διάφορες αγγελίες. Όπως είπα και πριν το φάσμα των επιλογών που έχετε είναι τεράστιο οπότε με το σωστό ψάξιμο μπορείτε να βρείτε τον σκύλο της ηλικίας και του ταπεραμέντου που προτιμάτε.
Επιπλέον πολλοί ιδιοκτήτες φοβούνται ότι εάν υιοθετήσουν κάποιο αδέσποτο το οποίο δεν θα είναι καθαρόαιμο, δεν θα μπορούν να προβλέψουν τον χαρακτήρα του όταν θα μεγαλώσει. Όντως όταν επιλέγουμε μία ράτσα, γνωρίζουμε κάποια βασικά χαρακτηριστικά που θεωρούμε ότι μας αρέσουν ή ότι ταιριάζουν σε εμάς και στον τρόπο με τον οποίο ζούμε. Για παράδειγμα κάποιος ο οποίος έχει οικογένεια, πιθανόν θα προτιμήσει έναν πιο φιλικό σκύλο με τους ανθρώπους, λιγότερο καχύποπτο και ανεκτικό με τα παιδιά, ενώ κάποιος που θα είναι πιο μοναχικός χαρακτήρας ίσως επιλέξει έναν δραστήριο σκύλο, με πολλή ενέργεια και αντοχή. Αντίθετα, όταν υιοθετούμε κάποιο ημίαιμο κουτάβι, βαδίζουμε λιγάκι στα τυφλά. Ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση όμως υπάρχουν λύσεις. Η βοήθεια κάποιου εκπαιδευτή μπορεί να σας διαφωτίσει με την επιλογή του κουταβιού που θα ταιριάζει όσο το δυνατόν περισσότερο σε εσάς. Στις φιλοζωικές επίσης υπάρχουν ικανότατοι εθελοντές που ασχολούνται με την συμπεριφορά των σκύλων και μπορούν να σας βοηθήσουν και να σας δώσουν πληροφορίες για τον εκάστοτε σκύλο.
Βέβαια έχουμε και την επιλογή της υιοθεσίας ενός ενήλικου αδέσποτου, το οποίο θα έχει διαμορφώσει κατά κύριο λόγο τον χαρακτήρα του. Τυχόν προβλήματα όπως φοβίες ή επιθετικότητα, έχετε πάντα την πιθανότητα να αντιμετωπίσετε, ειδικά αν δεν ξέρετε το ιστορικό του σκύλου ακόμη και εάν αγοράσετε έναν σκύλο του οποίου την ράτσα θα γνωρίζετε. Σε αυτές τις περιπτώσεις η υπομονή και η σκληρή δουλειά θα είναι ο οδηγός σας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο κάθε σκύλος είναι μοναδικός, με τον δικό του ιδιαίτερο χαρακτήρα και την δική του προσωπικότητα.
Σίγουρα, η επιλογή για το αν θα υιοθετήσετε ένα σκυλάκι είναι καθαρά δική σας υπόθεση, προσωπικά όμως πιστεύω ότι αξίζει να δώσουμε μία ευκαιρία για μια καλύτερη ζωή και να σώσουμε ένα αδέσποτο. Έτσι κι αλλιώς την αγάπη που τους δίνουμε μας την ανταποδίδουν πάντα στο πολλαπλάσιο.

Προηγούμενο άρθροΑλφαβητάρι για γονείς και παιδιά
Επόμενο άρθροΣχέδιο νόμου για τα Δασικά