Φίλερις ή γεραρός;

«Είναι πραγματικός φίλερις και καθόλου προσφυής για να τον καλέσεις σε μια παρέα. Αν ήταν γεραρός, να το συζητούσαμε». Αλήθεια, πόσους λόγους μπορείς να σκεφτείς για να χρησιμοποιήσεις κάποια στιγμή στη ζωή σου έστω μία από τις τρεις μαυρισμένες λέξεις; Κάποιοι… λάτρεις του παιχνιδιού, που επινόησε το μακρινό 1931 ένας άνεργος αμερικανός αρχιτέκτονας ονόματι Άλφρεντ Μόσερ Μπατς, έχουν να σας προτείνουν σίγουρα έναν. Scrabble!

Το μάθαμε παιδιά, του αφιερωθήκαμε μεγαλώνοντας και το λατρέψαμε όταν πια το λεξιλόγιό μας άνοιξε τόσο τους ορίζοντές του που μπορούσαμε να βρούμε λέξη με τρία «τ» και δύο «η» (δεν είναι κουίζ, μη σπάτε το κεφάλι σας…).

Όπως, όμως, κάθε παιχνίδι που διαγράφει μακρά πορεία επιτυχίας και συγκινεί εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως (μαζί με τη Monopoly είναι τα πιο διαδεδομένα επιτραπέζια στον κόσμο), έτσι και το Scrabble σταδιακά πέρασε σε άλλο επίπεδο.

Για τους περισσότερους παραμένει ένα μέσο για να διασκεδάσουμε πίνοντας κρασί, να διαφωνήσουμε και να αναμετρηθούμε σε βραδιές χαλάρωσης και «σπιτικής» διασκέδασης. Για κάποιους άλλους, το Scrabble αποτελεί τρόπο ζωής. Πολύ απλά σκέφτονται συνεχώς… υπό το πρίσμα του παιχνιδιού και οδηγώντας, έχουν δίπλα τους ένα σημειωματάριο που γράφουν όποια περίεργη λέξη τούς έρθει στο κεφάλι.

Είναι αυτοί οι άνθρωποι που αρκετά χρόνια μετά τους… πρωταγωνιστές και πρωτοπόρους Αμερικανούς, έδωσαν σάρκα και οστά στην ιδέα του αγωνιστικού Scrabble. Το οποίο στην ουσία δε διαφέρει από το Scrabble για τους… κοινούς θνητούς, εντούτοις έχει περιορισμό χρόνου, ποινές, έφορο και κανόνες που το μετατρέπουν από παιχνίδι ετοιμότητας και έμπνευσης, σε παιχνίδι ευφυΐας και στρατηγικής, όπως είναι το μπριτζ και το σκάκι.

Ξεκίνημα από την Καστοριά

Η πρώτη απόπειρα να δημιουργηθεί αγωνιστικό Scrabble στην Ελλάδα ξεκίνησε από τον Όμιλο της Καστοριάς το 2000 και αγκαλιάστηκε γρήγορα και από άλλες πόλεις της χώρας. Μετά τα πρώτα διερευνητικά χρόνια και δεδομένου ότι αρκετός κόσμος έδειξε ενδιαφέρον, ιδρύθηκε και η Πανελλήνια Ένωση Σκραμπλ (ΠΕΣ) το 2009.

Κάθε χρόνο διοργανώνονται μια σειρά από τουρνουά από τους έξι υπάρχοντες ομίλους (Θεσσαλονίκης, Αθηνών-Πειραιώς, Καστοριάς, Πτολεμαϊδας, Βέροιας και Ρόδου), ενώ η ΠΕΣ είναι υπεύθυνη για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα.

Να η ευκαιρία!

Αφού, λοιπόν, διαβάσατε όλα τα παραπάνω και σκεφτήκατε «λες;», να σας πούμε ότι έχετε τη μεγάλη σας ευκαιρία. Το φετινό, 15ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα φιλοξενείται στη Νέα Μάκρη και συγκεκριμένα στο Marathon Beach Resort, το τριήμερο 3-5 Μαΐου.

«Περιμένουμε περίπου 100 παίκτες από διάφορα μέρη της Ελλάδας και ευελπιστούμε ότι θα έχουμε και αρκετό νέο αίμα, καθώς το αγωνιστικό Scrabble κερδίζει συνεχώς φίλους και θαυμαστές. Όποιος έρθει ακόμα και να παρακολουθήσει, θα διαπιστώσει ότι πρωτίστως είμαστε μια παρέα. Μια παρέα με το ίδιο πάθος, τα μέλη της οποίας ανανεώνουν συνεχώς το ραντεβού τους σε κάποια γωνιά της Ελλάδας, για να παίξουν Scrabble, να ανταγωνιστούν, να κοντραριστούν και να διασκεδάσουν με την ψυχή τους εντός και… εκτός “αγωνιστικού χώρου”», λένε στην MP οι Τάκης Παπαγιαννόπουλος και Εύα Ζέρβα, ανδρόγυνο στη ζωή, μέλη του Ομίλου Αθηνών-Πειραιώς και αθλητές στην πρώτη κατηγορία.

Κι όπως μας εγγυήθηκαν, όποιος θέλει να δει τι σημαίνει ψυχαγωγία με την ευρεία έννοια του όρου, δεν έχει παρά να δώσει το «παρών» για πρώτη φορά σε επίσημο αγώνα (δηλώσεις συμμετοχής ακόμα και ανήμερα του τουρνουά).

Off the record μάς είπαν, επίσης, ότι δεν υπάρχει ποτέ μα ποτέ περίπτωση να κερδίσετε αντίπαλο που βρίσκεται σε καλό επίπεδο αγωνιστικού Scrabble, όσα μπουκάλια κρασί και αν έχετε ανοίξει ψάχνοντας λέξη με επτά γράμματα που να κολλάει στο ήδη γεμάτο ταμπλό.
Ποιος ξέρει, όμως, τι θα γίνει μια μέρα στο μέλλον, όταν θα κυκλοφορείτε κι εσείς με σημειωματάριο στο αυτοκίνητο…

ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ