Η παιδική χαρά στο Μάτι σήμερα, πριν την ανάπλαση

Δεδομένου ότι δυστυχώς για όλους μας και κυρίως για αυτούς που μαρτύρησαν, η πυρκαγιά στο Μάτι ήταν η δεύτερη φονικότερη του 21ου αιώνα (στην πρώτη θέση της λίστας της φρίκης βρίσκεται η Αυστραλία με 173 θύματα από τις πυρκαγιές του 2007), οι εικόνες που σπάραξαν την καρδιά μας και οι λεπτομέρειες της τραγωδίας ταξίδεψαν σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Άλλωστε, με τα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης να έχουν φέρει ολοκληρωτική επανάσταση στην ταχύτητα με την οποία ταξιδεύουν οι εικόνες και οι πληροφορίες, ήταν θέμα χρόνου να ενημερωθούν και στο εξωτερικό για το τι συνέβη στον μέχρι πρότινος «μικρό παράδεισο» της Ανατολικής Αττικής.

Κι όπως συγκλονίστηκε ο Λορέντζο Τζεντίλε, ο απίστευτος αυτός τύπος από την Τεργέστη που ευαισθητοποίησε εκατοντάδες συμπατριώτες του και οργάνωσε δύο εκστρατείες βοήθειας για τους πυρόπληκτους (διαβάστε την ιστορία του εδώ), έτσι συγκλονίστηκαν και οι εργαζόμενοι στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Η EIB ανήκει στα κράτη μέλη της ΕΕ και είναι ο μεγαλύτερος πολύπλευρος δανειολήπτης και δανειστής κατ’ όγκο, που χρηματοδοτεί και διαθέτει οικονομοτεχνική εξειδίκευση για υγιή και βιώσιμα επενδυτικά προγράμματα που συμβάλλουν στην προαγωγή των τακτικών σκοπών της ΕΕ.

Το Ινστιτούτο της EIB ανέλαβε να διαχειριστεί τη δωρεά ύψους €271.260 (χρήματα εργαζόμενων αλλά και επιπρόσθετη ενίσχυση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων) και κλήθηκε να επιλέξει την ελληνική οργάνωση που θα αναλάμβανε την αξιοποίηση του σημαντικού αυτού ποσού.

Το μη κερδοσκοπικό Σωματείο «Δεσμός» είχε ήδη δραστηριοποιηθεί στην περιοχή από τις πρώτες κιόλας μέρες που ακολούθησαν της πυρκαγιάς, παρέχοντας είδη πρώτης ανάγκης, 350 προστατευτικές μάσκες με φίλτρο άνθρακα για τους πυρόπληκτους, συνολικής αξίας άνω των 5.000 ευρώ κ.α.

«Κάναμε όπως και άλλοι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί μια αναλυτική παρουσίαση στο Ινστιτούτο της EIB, το οποίο τελικά επέλεξε τον Δεσμό για την αξιοποίηση της δωρεάς», δηλώνει στη MP η Εκάβη Βαλλερά, ιδρυτικό μέλος και διευθύντρια του «Δεσμού».

«Τα χρήματα της δωρεάς θα χρησιμοποιηθούν για την ανακατασκευή και ανάπλαση παιδικών χαρών της περιοχής που καταστράφηκαν ολοσχερώς από την πυρκαγιά. Η πρώτη παιδική χαρά είναι αυτή του Νέου Βουτζά (επί των οδών Χρ. Σμύρνης και Κίρκης) και η ανακατασκευή της ολοκληρώθηκε στις 31 Δεκεμβρίου του 2018. Είναι, μάλιστα ο πρώτος χώρος στον Δήμο Μαραθώνα, απόλυτα συμβατός με τους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς Ασφάλειας και τα πρότυπα ποιότητας, ο οποίος διαθέτει εξοπλισμό προσβάσιμο σε παιδιά κάθε ηλικίας και σε παιδιά με Ειδικές Ανάγκες, απορροφητικά πλακίδια ασφαλείας, ηλιακά φωτιστικά σώματα, βρύση και παγκάκια. Η προγραμματισμένη δενδροφύτευση θα ολοκληρωθεί εντός του Απριλίου. Σειρά παίρνει, πλέον, η παιδική χαρά στην οδό Περικλέους στο Μάτι, η οποία και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στον Απρίλιο, ενώ το συνολικό έργο για την περιοχή θα έχει ολοκληρωθεί ως το καλοκαίρι», συμπληρώνει.

Η παιδική χαρά στον Νέο Βουτζά πριν:

Η παιδική χαρά στον Νέο Βουτζά σήμερα:

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι μετά από ενδελεχή έρευνα, ο «Δεσμός» επέλεξε να συνεργαστεί με τη φινλαδική εταιρία Lappset, η οποία έχει μακρόχρονη εμπειρία και ιστορικό κατασκευής υψηλής ποιότητας παιδικών χαρών τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

Προηγούμενο άρθροΜάτι: Οκτώ μήνες μετά…
Επόμενο άρθροΤο 15ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Scrabble θα γίνει στη Νέα Μάκρη