
Στις 26 Δεκεμβρίου 1900, το πλοίο Hesperus έφτασε στο Eilean Mòr των απομονωμένων Flannan Isles για την προγραμματισμένη αλλαγή προσωπικού στον φάρο.
Κανείς δεν βγήκε να το υποδεχθεί.
Δεν υπήρξε απάντηση στην κόρνα του πλοίου. Ούτε σε φωτοβολίδα.
Ο φαροφύλακας Joseph Moore βγήκε στην ακτή και ανέβηκε μέχρι τον σταθμό. Εκεί διαπίστωσε ότι οι James Ducat, Thomas Marshall και Donald McArthur είχαν εξαφανιστεί.
Ο φάρος ήταν έτοιμος να λειτουργήσει
Το στοιχείο που έκανε την υπόθεση ακόμη πιο μυστηριώδη ήταν ότι ο σταθμός δεν παρουσίαζε εικόνα πανικού.
Η λάμπα είχε καθαριστεί, τα δοχεία λαδιού ήταν γεμάτα και η κουζίνα είχε τακτοποιηθεί. Οι μετρήσεις είχαν συνεχιστεί μέχρι το πρωί της 15ης Δεκεμβρίου, την ημέρα που πιστεύεται ότι χάθηκαν οι άνδρες.
Ένα διερχόμενο πλοίο ανέφερε επίσης ότι τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας το φως του φάρου δεν ήταν ορατό.
Τι συνέβη;
Η επίσημη έρευνα βρήκε τεράστιες ζημιές στη δυτική αποβάθρα: σιδερένια κιγκλιδώματα είχαν λυγίσει, σχοινιά είχαν παρασυρθεί και ακόμη και ένας μεγάλος βράχος είχε μετακινηθεί.
Το πιθανότερο σενάριο ήταν ότι οι τρεις άνδρες βγήκαν για να ασφαλίσουν εξοπλισμό και παρασύρθηκαν από μια εξαιρετικά μεγάλη θάλασσα ή κύμα.
Κανένα σώμα, όμως, δεν βρέθηκε.
Και 126 χρόνια αργότερα, το τελευταίο κεφάλαιο της ιστορίας τους εξακολουθεί να λείπει.















































