Δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα το ΦΕΚ που αφορά στην παραχώρηση του χώρου του ΝΑΤ στο Μάτι για τη δημιουργία κοινόχρηστου χώρου δασικής αναψυχής.

Στο άρθρο 93 του νόμου 4863/2021 αναφέρεται:

1. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ύστερα από εισήγηση του διοικητικού συμβουλίου του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.), επιτρέπεται η με ή χωρίς αντάλλαγμα κατά χρήση παραχώρηση στο Δημόσιο ή στον Δήμο Μαραθώνα, του ακινήτου με Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ) 051015309025/0/0, εμβαδού 128.976 τ.μ. που βρίσκεται στη θέση «Μάτι» Αγίου Ανδρέα του Δήμου Μαραθώνα, όπως αυτό εμφαίνεται στο Κτηματολογικό Φύλλο του Κτηματολογικού Γραφείου Αττικής, μετά των επί αυτού κτιριακών εγκαταστάσεων και εν γένει συστατικών των Παιδικών Εξοχών Οίκου Ναύτου (Π.Ε.Ο.Ν.).

Η ανωτέρω κοινή απόφαση εγγράφεται, ατελώς, στο οικείο κτηματολογικό φύλλο. Αποκλειστικός σκοπός της παραχώρησης είναι η αποκατάσταση και αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος και η δημιουργία και λειτουργία εντός του ως άνω ακινήτου, κοινόχρηστου χώρου δασικής αναψυχής για τους κατοίκους της περιοχής και τους επισκέπτες της, το αργότερο μέχρι τις 30.11.2022. Ενόψει του σκοπού της παραχώρησης για αποκλειστική αξιοποίηση του ακινήτου προς αποκατάσταση του περιβάλλοντος και δημιουργία χώρου δασικής αναψυχής, προστατευόμενου από τη δασική νομοθεσία, η έκταση αυτή εξαιρείται από την εφαρμογή του άρθρου 41 του ν. 998/1979 (Α’ 289), πλην της περίπτωσης καταστροφής ή αλλοίωσης της δασικής βλάστησης και της διάθεσης ή χρήσης της έκτασης για διαφορετικό προορισμό. Σε περίπτωση που η απόφαση παραχώρησης προβλέπει την καταβολή ανταλλάγματος, αυτό συμψηφίζεται με το σύνολο των δαπανών που καταβάλλονται από τον παραχωρησιούχο για την αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος, την εκτέλεση των έργων και κατασκευών για τη λειτουργία του χώρου υπαίθριας δασικής αναψυχής και τη φύλαξη και συντήρηση του ακινήτου και των εγκαταστάσεών του.

2. Ο παραχωρησιούχος υποχρεούται, με ευθύνη και δαπάνες του, να συντηρεί και να βελτιώνει τη δασική βλάστηση του ακινήτου, να διαχειρίζεται και να φυλάσσει την έκταση αυτή, σύμφωνα με τη δασική νομοθεσία. Η παραβίαση του σκοπού της παραχώρησης, η χρήση του ακινήτου για σκοπό άλλον από τον προβλεπόμενο στο παρόν, καθώς και η μεταβολή του δασικού του χαρακτήρα με οποιονδήποτε τρόπο, συμπεριλαμβανομένης και της χρήσης του για διημέρευση ή διαμονή προσώπων στον χώρο υπαίθριας αναψυχής, επάγεται την ανάκληση της παραχώρησης.

Όσα ορίζονται στο δεύτερο εδάφιο διαπιστώνονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ύστερα από σχετική εισήγηση της αρμόδιας δασικής αρχής. Από τη δημοσίευση της κοινής απόφασης του τρίτου εδαφίου, ο παραχωρησιούχος υποχρεούται να αποδώσει το ακίνητο στον e-ΕΦΚΑ σε κατάσταση που να εξυπηρετεί τη φύση και τον προορισμό του, αποκαθιστώντας κάθε ζημία που έχει προκληθεί σε αυτό συνεπεία της μετατροπής της χρήσης του ή της αλλοίωσης της φύσης του. Σε περίπτωση ανάκλησης της παραχώρησης, ο e-ΕΦΚΑ δύναται να παραχωρεί το ακίνητο, σύμφωνα με την περ. στ’ του άρθρου 50 του ν. 4430/2016 (Α’ 205), υπό τον όρο της μη μεταβολής του προορισμού και της φύσης της έκτασης, η οποία υπόκειται στην προστασία και τους περιορισμούς της δασικής νομοθεσίας και διατηρεί στο ακέραιο τον δασικό της χαρακτήρα.

3. Στον υπό οργάνωση χώρο υπαίθριας δασικής αναψυχής επιτρέπεται η εκτέλεση των έργων και κατασκευών της παρ. Δ’ της υπ’ αρ. 66102/970/1995 απόφασης του Υπουργού Γεωργίας (Β’ 170) με εξαίρεση τις περ. 8, 15 και 16 και με βάση τις αρχές της αρχιτεκτονικής του τοπίου, τον βαθμό αντοχής του φυσικού περιβάλλοντος για δραστηριότητες υπαίθριας αναψυχής και την προστασία και βελτίωση των συνθηκών διατήρησης του φυσικού περιβάλλοντος. Δεδομένης της γειτνίασης του ακινήτου με τον αστικό ιστό, επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση για λόγους ασφαλείας η περίφραξη αυτού, καθώς και η εγκατάσταση φωτισμού. Επιτρέπεται η εγκατάσταση μικρών ξύλινων λυόμενων οικημάτων για χρήση ως αναψυκτηρίων, επιτρεπόμενης της λειτουργίας τους και μετά τη δύση του ηλίου, υπό την επίβλεψη του παραχωρησιούχου. Τα έσοδα από τη δραστηριότητα αυτήν αποτελούν έσοδα του παραχωρησιούχου και διατίθενται για τις ανάγκες φύλαξης και συντήρησης της έκτασης και των έργων και κατασκευών της.

4. Για την ταχύτατη αποκατάσταση και αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος του ακινήτου και για την εντεύθεν απόδοσή του στο κοινό για τη χρήση για την οποία αυτό προορίζεται, ο παραχωρησιούχος έχει την ιδιότητα του αναδόχου αποκατάστασης της παρ. 3 του άρθρου 42 του ν. 998/1979, χωρίς να χρειάζεται η έκδοση της προβλεπόμενης πράξης ορισμού. Ο ανάδοχος-παραχωρησιούχος, με δικές του δαπάνες:

α) εκπονεί τη μελέτη αποκατάστασης και αναβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος της έκτασης, β) εκπονεί τη μελέτη οργάνωσης και λειτουργίας εντός του ακινήτου χώρου υπαίθριας δασικής αναψυχής, σύμφωνα με την παρ. 3 και τις αναφερόμενες σε αυτή περιπτώσεις της παρ. Δ’ της υπ’ αρ. 66102/970/1995 απόφασης του Υπουργού Γεωργίας, γ) υλοποιεί όσα έργα προβλέπονται από τη σχετική μελέτη για την τεχνητή αποκατάσταση και αναβάθμιση του περιβάλλοντος και δ) υλοποιεί όσα έργα και κατασκευές προβλέπονται από τη σχετική μελέτη για την οργάνωση και λειτουργία του χώρου δασικής αναψυχής. Η θεώρηση και έγκριση των ανωτέρω μελετών, καθώς και η επίβλεψη εκτέλεσης των έργων της παρούσας από τον ανάδοχο και τον φορέα υλοποίησης του έργου διενεργούνται από την αρμόδια δασική αρχή. Σε περίπτωση που οι ανωτέρω μελέτες δεν έχουν εγκριθεί κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, η θεώρηση και έγκρισή τους λαμβάνει χώρα το αργότερο μέσα σε έναν (1) μήνα από την υποβολή τους.

5. Η υλοποίηση των έργων αποκατάστασης και αναβάθμισης του περιβάλλοντος λαμβάνει χώρα με ευθύνη του αναδόχου – παραχωρησιούχου αμέσως μετά από την έγκριση της σχετικής μελέτης ή μετά από την έγκριση αμφοτέρων των μελετών της παρ. 4, σε περίπτωση ταυτόχρονης υποβολής τους, ή αμέσως μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος σε περίπτωση που υπάρχει ήδη εγκεκριμένη η σχετική μελέτη ή οι μελέτες της παρ. 4. Το αργότερο μέσα σε τρεις (3) ημέρες από την έγκριση της μελέτης ή των μελετών, σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο της παρούσας, άλλως το αργότερο μέσα σε τρεις (3) ημέρες από την έναρξη ισχύος του παρόντος, σε περίπτωση ήδη εγκεκριμένης μελέτης ή μελετών, η αρμόδια δασική αρχή εγκαθιστά στο ακίνητο τον ανάδοχο και τον φορέα εκτέλεσης των έργων αποκατάστασης και αναβάθμισης του περιβάλλοντος, με σχετικό πρωτόκολλο εγκατάστασης. Τα ανωτέρω ισχύουν και για την εκτέλεση των έργων και κατασκευών για τη δημιουργία του χώρου δασικής αναψυχής.

6. Ύστερα από την παραλαβή του έργου, πιστοποιείται από την αρμόδια δασική αρχή, η ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης και αναβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος, με διαπιστωτική πράξη που εκδίδεται το αργότερο μέσα σε προθεσμία δέκα (10) ημερών από την παραλαβή. Μετά την έκδοση της διαπιστωτικής πράξης, η αρμόδια δασική αρχή εκδίδει αμελλητί, άλλως το αργότερο μέσα σε τρεις (3) ημέρες, πρωτόκολλο εγκατάστασης του φορέα υλοποίησης των έργων για τη δημιουργία χώρου υπαίθριας δασικής αναψυχής, προκειμένου να εκτελεστούν τα έργα, οι κατασκευές και οι εργασίες που προβλέπονται στην οικεία μελέτη.

Σε περίπτωση που υπάρχουν ήδη εγκεκριμένες μελέτες, εκδίδεται μέσα στις ίδιες προθεσμίες απευθείας πρωτόκολλο εγκατάστασης του φορέα υλοποίησης μόνο για την εκτέλεση των οικείων έργων.

7. Σε περίπτωση διαπίστωσης οποιασδήποτε αλλοίωσης στο φυσικό περιβάλλον με υπαιτιότητα του αναδόχου ή του φορέα εκτέλεσης των έργων, εφαρμόζονται οι κυρώσεις που προβλέπονται από τη δασική νομοθεσία.

8. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εξειδικεύονται οι προϋποθέσεις εφαρμογής της παρούσας, καθορίζονται και εξειδικεύονται οι όροι για την ανάθεση, εκτέλεση και παραλαβή του έργου αποκατάστασης και αναβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος και του έργου οργάνωσης και λειτουργίας του χώρου υπαίθριας δασικής αναψυχής, για την έγκριση των οικείων μελετών, την παραλαβή των έργων από την αρμόδια δασική υπηρεσία, συμπεριλαμβανομένων και των σχετικών προθεσμιών έγκρισης, παραλαβής και έκδοσης των οικείων διαπιστωτικών πράξεων για τη δημιουργία και απόδοση στο κοινό του χώρου δασικής αναψυχής, καθώς και οι πάσης φύσεως αναγκαίες λεπτομέρειες και τα τεχνικά ζητήματα που απαιτούνται για την εφαρμογή της παρούσας.

9. Το άρθρο 169 του ν. 4759/2020 (Α’ 245) και η παρ. 4 του άρθρου 31 του ν. 2166/1993 (Α’ 137) καταργούνται. Διοικητικές πράξεις που εκδόθηκαν κατ’ εφαρμογή των καταργούμενων διατάξεων του πρώτου εδαφίου καταργούνται αυτοδίκαια από την έναρξη ισχύος του παρόντος.

Προηγούμενο άρθροΞεχάστε την Black Friday – Ο Ιανουάριος θα είναι ο μήνας των πραγματικών εκπτώσεων
Επόμενο άρθροΗ Ελβετία έδωσε νομική έγκριση στην «κάψουλα αυτοκτονίας»