Γράφει ο Kυριάκος Κουτρουμπής, Bar Manager
Πέρασε ένας μήνας από την αρχή του καλοκαιριού και μπήκαμε για τα καλά στις ζέστες. Στο προηγούμενο τεύχος την τιμητική του είχε το mojito, ένα από τα πλέον αγαπημένα καλοκαιρινά cocktail. Αυτή τη φορά, θα σας παρουσιάσω δύο συνταγές για δύο διαφορετικά cocktail που έχουν σχεδόν την ίδια εκτέλεση. Πρώτη επιλογή γι’ αυτό τον μήνα η Margarita, το πιο διάσημο cocktail στην Αμερική. Εύκολο στην εκτέλεση και ιδανικό για πάρτυ. Θα το φτιάξουμε παραδοσιακά με δεύτερο συστατικό το κουαντρό, όπως το έφτιαξε πρώτος ένας Αμερικάνος στο Μεξικό και όχι με τριπλ σεκ όπως συνηθίζεται σήμερα.
Πρώτη επιλογή, η Μargarita.
Τι θα χρειαστούμε;
- 50ml tequila blanco (100% agave)
- 25ml cointreau
- 25ml χυμό μοσχολέμονου
- αλάτι
Ξεκινάμε, προετοιμάζοντας το ποτήρι μας. Αφού το παγώσουμε, το «σκουπίζουμε» περιμετρικά στο χείλος του με μία φέτα μοσχολέμονου και το ακουμπάμε σε ένα πιάτο με αλάτι ώστε να «κολλήσει» στο χείλος του ποτηριού. Στη συνέχεια, προσθέτουμε την tequila, το Cointreau και τον χυμό μοσχολέμονο στο shaker, ανακατεύουμε καλά και σουρώνουμε στο ποτήρι. Έτοιμη η margarita!
Δεύτερη επιλογή, με παρόμοια εκτέλεση, το Daiquiri.
Αποτελεί έμπνευση του αμερικανού Jennings Cox, μεταλλειολόγου μηχανικού ο οποίος βρέθηκε στην Κούβα την εποχή του Αμερικανοϊσπανικού πολέμου. Πήρε το όνομά του από το χωριό Daiquiri κοντά στο Santiago, της Cuba, όπου και πρωτοεμφανίστηκε γύρω στο 1900. Όπως καταλάβατε και με τη margarita, αγαπώ τις παραδοσιακές, original συνταγές. Γι’ αυτό τον λόγο και για το daiquiri θα σας παρουσιάσω την κλασική εκτέλεση, την οποία και προτιμώ!
Τι θα χρειαστούμε;
- 50ml white rum
- 25ml σιρόπι ζάχαρης
- 25ml χυμό μοσχολέμονου
Για αρχή ετοιμάζουμε το σιρόπι ζάχαρης. Θα χρειαστούμε δύο μόνο υλικά: νερό και ζάχαρη! Τοποθετούμε την ίδια ποσότητα νερού και ζάχαρης σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε έως ότου διαλυθεί τελείως η ζάχαρη, προσέχοντας το μείγμα να μην βράσει. Το αφήνουμε να κρυώσει. Μόλις κρυώσει είναι έτοιμο για χρήση! Στη συνέχεια τοποθετούμε το ρούμι, το σιρόπι και τον χυμό μοσχολέμονου σε ένα shaker, ανακατεύουμε καλά και σουρώνουμε στο ποτήρι μας. Έτοιμο και το daiquiri. Το μόνο που απομένει είναι μια καλή παρέα. Καλή απόλαυση!


























































