Ο βασιλιάς Κάρολος μέσω του Ιδρύματός του Prince’s Trust International βράβευσε δύο νέους Έλληνες επιχειρηματίες που καινοτομούν σώζοντας το περιβάλλον.

O Ευάγγελος Κωνσταντόπουλος είναι φοιτητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, τμήμα αξιοποίησης φυσικών πόρων και συνιδρυτής της The Sports Footprint. Έχει συμμετάσχει σε αρκετά μεγάλα έργα κατασκευών σε όλη την Ελλάδα, εργαζόμενος στον τομέα της αρχιτεκτονικής τοπίου.

Ο Ιωάννης Κωνσταντόπουλος, από την άλλη είναι Ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Λωζάνης και συνιδρυτής της The Sports Footprint. Ο Ιωάννης τελείωσε το προπτυχιακό του στην αθλητική επιστήμη και το μεταπτυχιακό του στο αθλητικό μάνατζμεντ.

«Μεγαλώσαμε στην Νέα Μάκρη, από το 2002, ως μέλη μιας εξαμελής οικογένειας. Ο πατέρας μας είναι καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου πρόεδρος του τμήματος λογοθεραπείας και η μητέρα μας ψυχολόγος που εργάζεται στην σχολή Μωραΐτη. Η μικρότερη αδερφή μας (Θάλεια) σπουδάζει ψυχολογία στο ΕΚΠΑ και ο Bενιαμίν, Φίλιππος είναι ακόμα μαθητής δευτέρας λυκείου».

Πριν από λίγες ημέρες το ίδρυμα του πρίγκιπα Καρόλου Prince’s Trust International και η Βρετανική Πρεσβεία διοργάνωσαν στην Αθήνα την τελετή απονομής του Παγκόσμιου Βραβείου Βιωσιμότητας 2023. Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στο Ιδρυμα του Sir Stelios – Στέλιος Χατζηιωάννου στην Πλάκα με τον οικοδεσπότη να δίνει το δικό του μήνυμα, διαδικτυακά από το Μονακό όπου και βρισκόταν.

Οι Ιωάννης και Ευάγγελος Κωνσταντόπουλος παρέλαβαν το βραβείο από τον αντιπρόεδρο του Prince’s Trust International και επικεφαλής του Ιδρύματος στην Ελλάδα, Πρίγκιπα Παύλο.

Η The Sports Footprint γεννήθηκε, το 2021, ως μια καινοτόμα ιδέα που μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον αθλητισμό και το περιβάλλον, ως συνδυασμός των γνώσεων του Ευάγγελου σχετικά με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και του Ιωάννη σχετικά με την σύγχρονη αθλητική διοίκηση. Μετά από σχεδόν ένα χρόνο προετοιμασίας, έρευνας και δημιουργίας των διαδικασιών και των προσφερόμενων υπηρεσιών, η The Sports Footprint ξεκίνησε το 2022.

«Η ιδέα είναι απλή αλλά φιλόδοξη: να κάνουμε τον αθλητισμό φιλικό προς το περιβάλλον» αναφέρει ο Ευάγγελος και ο Ιωάννης συμπληρώνει:

«Η The Sports Footprint είναι η 1η εταιρεία στην Ελλάδα, που προσφέρει περιβαλλοντικές υπηρεσίες στον χώρο του αθλητισμού. Δημιουργούμε αθλητικούς οργανισμούς με θετικό αποτύπωμα άνθρακα, χρησιμοποιώντας τεχνολογικές λύσεις τελευταίας γενιάς και εφαρμόζοντας σχέδια κυκλικής οικονομίας. Προσφέρουμε κάλυψη βιωσιμότητας 360° και εξατομικευμένες λύσεις προσαρμοσμένες στις ανάγκες των αθλητικών οργανισμών».

«Συγκεκριμένα, το The Sports Footprint βοηθά τους αθλητικούς οργανισμούς –και μάλιστα σε χρονιά Ολυμπιακών αγώνων- να μειώσουν τα λειτουργικά τους κόστη εφαρμόζοντας νέες και οικολογικές τεχνολογίες σε κρίσιμους τομείς λειτουργίας και δημιουργεί νέες πηγές εσόδων για αυτούς (π.χ., LED φώτα για εξοικονόμηση ενέργειας, αισθητήρες ποτίσματος, οικολογική διαχείριση απορριμμάτων, πλατφόρμες βιωσιμότητας κ.α.). Επιπλέον, βοηθούν τους αθλητικούς οργανισμούς να επικοινωνήσουν τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές τους πρωτοβουλίες, να εκπαιδεύσουν το προσωπικό και τους φιλάθλους τους σχετικά με τη βιωσιμότητα και να εμπλακούν με σημαντικούς stakeholders».

«Τέλος, βοηθούν τη βιομηχανία του αθλητισμού να συμμορφωθεί με τους υπάρχοντες εθνικούς και ευρωπαϊκούς νόμους και κανονισμούς (π.χ. EU Corporate Sustainability Reporting Directive) και να ικανοποιήσει τις αυξημένες πιέσεις για ESGreporting και στρατηγικές βιωσιμότητας».

Η αλήθεια είναι ότι τα δύο νέα παιδιά δεν πρόλαβαν να επικοινωνήσουν την ιδέα τους και βρήκαν μεγάλη ανταπόκριση. Το The Sports Footprint είχε ήδη μια εντυπωσιακή λίστα πελατών, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων αθλητικών οργανισμών και event όπως το ΟΑΚΑ, η ΕΠΟ και το Navarino Challenge, καθώς και εκπαιδευτικούς οργανισμούς όπως η Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία, The Football Business Academy και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών μεταξύ άλλων.

Μαρία Λεμονιά

Πηγή: newmoney.gr

Προηγούμενο άρθροΠήγαν σε χωράφι στην Κρήτη και βρήκαν πύθωνα πέντε μέτρων
Επόμενο άρθροΣυναγερμός για την αφρικανική σκόνη: 180.000 τόνοι άμμου στον ουρανό της Ελβετίας, πότε έρχεται στην Ελλάδα