Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Μαραθώνα τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Νέας Μάκρης.

Πρόκειται για ένα έργο πνοής, που εντάσσεται στο πλαίσιο του ευρύτερου οράματος της νέας Δημοτικής Αρχής και του Δημάρχου, Στέργιου Τσίρκα, για τη συνολική βελτίωση της εικόνας της πόλης μας και τη γενικότερη ανάπτυξή της.

Παράλληλα, με γοργούς ρυθμούς προχωρά και το Υπουργείο Υποδομών την εκπόνηση του Master Plan για τη δημιουργία μαρίνας στο σημείο μπροστά από το λιμανάκι της Νέας Μάκρης.

Είναι γεγονός ότι η εικόνα που βλέπει σήμερα κάποιος κάτοικος ή επισκέπτης στο λιμανάκι της Νέας Μάκρης δεν ανταποκρίνεται, αισθητικά και λειτουργικά, σε σύγχρονη τουριστική πόλη, γεγονός που ωριμάζει την ιδέα της αλλαγής της προς το καλύτερο, σύμφωνα με τα επιτυχημένα μονοπάτια που χάραξαν άλλες ελληνικές παραλιακές πόλεις, όπως είναι το Ναύπλιο, η Καλαμάτα κι ο Βόλος.

Το παραλιακό μέτωπο

Από πληροφορίες που συλλέξαμε από την επίσκεψή μας στα γραφεία της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Μαραθώνα, από την ομάδα έργου μελετώνται και προγραμματίζονται μία σειρά από σημαντικά νέα έργα. Στα γραφεία μάς υποδέχθηκαν ο Διευθυντής κι αρχιτέκτων, Αναστάσιος Κανέλλος, η αρχιτέκτων, Γιάννα Γκιώνη, καθώς και οι Δημοτικοί Υπάλληλοι Δημήτρης Γεωργατζής, Καλλιρρόη Παπαδήμα και Μαρία Καλιακούδα, κι από την πρώτη γεύση που πήραμε από τα τεχνικά σχέδια, ομολογούμε ότι εντυπωσιαστήκαμε. Δεν είναι, όμως, ακόμα ολοκληρωμένα, ώστε να γίνει ένα πλήρες ρεπορτάζ με αναλυτικότερες πληροφορίες και 3D προσομοιώσεις.

Είναι δεδομένο, πάντως, ότι έχει ήδη δρομολογηθεί η ριζική ανάπλαση όλης της παραλιακής ζώνης με διαπλάτυνση της Λεωφόρου Ποσειδώνος έως και 8 επιπλέον μέτρα, επέκταση και διαμόρφωση του παραλιακού πεζόδρομου έως τον Νηρέα, δενδροφυτεύσεις, σύγχρονες αισθητικές παρεμβάσεις με πλακοστρώσεις και χώρους αναψυχής, δημιουργία ποδηλατοδρόμου, καθώς και λωρίδας ήπιας κυκλοφορίας.

Επίσης, προβλέπεται η διάνοιξη νέων κάθετων και παράλληλων οδών για την ευκολότερη κυκλοφορία, καθώς και η δημιουργία πολλών νέων δημοτικών χώρων στάθμευσης.
Ενδεικτικό παράδειγμα όσων σχεδιάζονται αποτελεί η διάνοιξη της οδού Καλαφάτη, που θα ενώνει τη Λεωφόρο Μαραθώνος με την παραλία.

Επιπλέον, ολοκληρώνεται η διαδικασία τακτοποίησης των αυθαίρετων κτισμάτων του δημοτικού καταστήματος “De Facto” και ο εναρμονισμός του με τον περιβάλλοντα χώρο, με σκοπό σύντομα να δημοπρατηθεί η ενοικίασή του. Η επαναλειτουργία του πιο κεντρικού καταστήματος της παραλίας είναι γεγονός ότι θα προσθέσει εκ νέου ζωή στο σημείο.

Μιλώντας με τον Δήμαρχο Μαραθώνα, Στέργιο Τσίρκα, μας γνωστοποίησε ότι έχει ήδη υπογράψει τις αποφάσεις απόδοσης χώρων στον Δήμο με βάση την Πράξη Εφαρμογής της 5ης Π.Ε., τα λεγόμενα «ρυμοτομούμενα», τα οποία και σύντομα θα επιδοθούν σε όλους τους ιδιοκτήτες. «Το κλίμα έχει αλλάξει σε σχέση με το παρελθόν και έχει ωριμάσει η ιδέα σε ιδιοκτήτες και επιχειρηματίες ότι η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου είναι πλέον αναγκαία. Όλοι το θέλουν. Μέσα στο 2020 ευελπιστούμε να έχουμε προχωρήσει με τη δημοπράτηση του έργου και, καλώς εχόντων των πραγμάτων, μέσα στο 2021 το έργο θα έχει ολοκληρωθεί», δήλωσε στη MP ο Δήμαρχος.

Η νέα μαρίνα

Το «πράσινο φως» έδωσε στο Υπουργείο Υποδομών το Δημοτικό Συμβούλιο Μαραθώνα στην πρόσφατη συνεδρίασή του, για την αλλαγή της χωροθέτησης της μαρίνας. Ο αρχικός σχεδιασμός του Υπουργείου ήταν να κατασκευαστεί στο ύψος της ταβέρνας «Κοράλι», ενώ με την απόφαση αυτή, το σημείο μεταφέρεται στο κεντρικότερο σημείο της παραλιακής ζώνης, μπροστά στο λιμανάκι της Νέας Μάκρης.

Είναι γεγονός ότι το νέο σημείο πλεονεκτεί λειτουργικά, λόγω του ότι η εμπορική κίνηση της παραλίας βρίσκεται στα πέριξ του λιμανιού, αλλά και αισθητικά, αφού μπορεί να εναρμονιστεί πλήρως με τη συνολική ανάπλαση του παραλιακού μετώπου.
Το συγκεκριμένο εγχείρημα βρίσκεται, βέβαια, σε πολύ πρώιμο στάδιο. «Εγκρίναμε, καταρχήν, τη νέα χωροθέτηση και αναμένουμε το λεγόμενο “Master Plan” του Υπουργείου, ώστε να αποφανθούμε ως Δήμος οριστικά για το έργο», δήλωσε στη MP ο Δήμαρχος, Στέργιος Τσίρκας. «Πρόκειται για ένα έργο πνοής, ένα έργο που θα δώσει τεράστια ανάπτυξη στην πόλη και είμαι πολύ χαρούμενος για την απόφαση αυτή του Δημοτικού Συμβουλίου.»

Πρόκειται, όντως, για μια τεράστια ευκαιρία που δίνεται στην πόλη μας για δεύτερη φορά, και σίγουρα δεν πρέπει να πάει χαμένη…