Επί σειρά ετών κυκλοφορούσε στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα η άποψη ότι θα έπρεπε κάποια στιγμή να εξευρωπαϊστούμε σε ό,τι αφορά στο κάπνισμα σε δημόσιους χώρους και ότι «είμαστε η μοναδική σοβαρή ευρωπαϊκή χώρα που δε σέβεται το δικαίωμα μη καπνιστών να διασκεδάζουν χωρίς να… υποφέρουν».

Παρότι υπάρχει εδώ και χρόνια, ο αντικαπνιστικός νόμος -ως δια μαγείας- δεν εφαρμοζόταν ποτέ και από κανέναν. Από τη μία, οι επιχειρηματίες δεν έμπαιναν καν στη διαδικασία να ρισκάρουν να χάσουν πελάτες, από την άλλη, οι κυβερνήσεις δεν ήθελαν επουδενί να φορτωθούν το πολιτικό κόστος ενός αντιδημοφιλούς, για μεγάλο μέρος της κοινωνίας, μέτρου.

Η νέα κυβέρνηση αποφάσισε να εφαρμόσει οριστικά το μέτρο αδιαφορώντας γι’ αυτό το πολιτικό κόστος, εκμεταλλευόμενη τη θετική γι’ αυτήν αύρα. Φαίνεται, όμως, ότι το έπραξε χωρίς ιδιαίτερο σχέδιο και ουσιαστικά απαγόρεψε καθολικά το κάπνισμα.

Η MP ζήτησε από εννέα επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και των οποίων τα καταστήματα έχουν αρκετή πελατεία, να μας πουν κατά πόσο έχει επηρεαστεί η κίνηση και τι θα αντιπρότειναν στην κυβέρνηση για να έχει το μέτρο καθολική αποδοχή. Κοινή συνισταμένη όσων μας είπαν η ανάγκη να δοθεί στις επιχειρήσεις η δυνατότητα να δημιουργήσουν και ειδικούς χώρους για τους καπνίζοντες…

Αλεξάνδρα Χωριανοπούλου
«Χώρος Cafe»

Τρέχον θέμα για τους καταστηματάρχες τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο ο αντικαπνιστικός νόμος. Τα αποτελέσματα αυτού είναι ορατά στις επιχειρήσεις μας. Όλοι μας έχουμε κληθεί να βρούμε τη βέλτιστη λύση για να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των πελατών μας.

Ωστόσο, με τον ισχύοντα νόμο δε μας δίνονται πολλά περιθώρια. Προσωπικά, ως αντικαπνίστρια προτιμώ να παρευρίσκομαι σε χώρους εστίασης χωρίς να ενοχλούμαι από την αίσθηση του καπνού. Όμως, είναι άδικο να επιβάλλονται ποινές σε επιχειρήσεις στις περιπτώσεις που λαμβάνονται όλα τα απαιτούμενα μέτρα: κατάλληλη σήμανση, έλλειψη σταχτοδοχείων, συστάσεις σε πελάτες. Ούτε βία μπορούμε να ασκήσουμε ούτε αυτός είναι ο ρόλος μας… Κλείνοντας, θεωρώ ότι ο αντικαπνιστικός νόμος θα πλήξει οικονομικά τις επιχειρήσεις μας και γενικότερα τον κλάδο, ειδικά τώρα που χειμωνιάζει. Είναι προφανές ότι θα μειωθεί ο χρόνος παραμονής των πελατών στα καταστήματα, καθώς και η προσέλευσή τους. Καλό θα ήταν να απαγορευτεί το κάπνισμα, αλλά να βρουν τους κατάλληλους τρόπους να καταπολεμήσουν το φαινόμενο που δε θα δρουν εις βάρος των επιχειρήσεων.

Θανάσης Γκιόκας
«Ο Λουλάς»

Ο αντικαπνιστικός νόμος έχει επηρεάσει την επιχείρησή μας σε ένα ποσοστό περίπου 30%, παρ’ όλα αυτά υπάρχουν καπνιστές πελάτες οι οποίοι συμφωνούν με την απαγόρευση και προσαρμόζονται στον νόμο. Μια εναλλακτική που θα πρότεινα στην κυβέρνηση, είναι να προβλέπεται η δημιουργία δύο αιθουσών στα καταστήματα, μίας καπνιστών με καλό εξαερισμό και μίας μη καπνιστών.

Περικλής Μπέλλος
«Η Τράτα»

Σίγουρα η κατάσταση αυτή έχει επηρεάσει αρνητικά σε μεγάλο βαθμό όλες τις επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον επισιτιστικό τομέα. Εστιατόρια και καφετέριες χάνουν καθημερινά μεγάλη μερίδα πελατών, με αποτέλεσμα την πτώση της δουλειάς και του καθημερινού τζίρου. Η προσωπική μου γνώμη είναι πως η όλη νοοτροπία του Έλληνα είναι λανθασμένη. Η άποψη ότι «πληρώνω και κάνω ό,τι θέλω, χωρίς να με νοιάζει τι γίνεται γύρω μου» δεν με βρίσκει καθόλου σύμφωνο. Θα πρέπει να δημιουργήσουμε παιδεία εκεί που δεν υπάρχει ούτε ίχνος και για να γίνει αυτό θα πρέπει να ξεκινήσουμε να σεβόμαστε τον εαυτό μας πρώτα και μετά τους γύρω μας. Δυστυχώς, στη συγκεκριμένη περίπτωση όλοι εμείς οι επαγγελματίες καλούμαστε να επωμιστούμε αυτό το τεράστιο και άδικο φορτίο. Ας ελπίσουμε πως ο κόπος μας δεν θα πάει χαμένος.

Νικολέτα Λόγου
«Λόγου Γεύσεις»

Ασχολούμαι με τον χώρο της εστίασης πάνω από 10 χρόνια και ο αντικαπνιστικός νόμος ήταν κάτι που υποστήριζα πάντα με θέρμη. Όταν πριν από 7 χρόνια μεταφερθήκαμε στον χώρο που είμαστε σήμερα, η εφαρμογή του νόμου ήταν μονόδρομος. Κάποιοι το επικρότησαν και το αγκάλιασαν -ειδικά οι οικογένειες με παιδιά- ωστόσο δεν έλειψαν οι πελάτες που έφευγαν μόλις μάθαιναν ότι δεν επιτρεπόταν το κάπνισμα. Αυτά τα φαινόμενα, καθώς επίσης και η μη εφαρμογή του νόμου από τα περισσότερα καταστήματα της περιοχής, μας ώθησαν στο να γίνουμε πιο ελαστικοί και να επιτρέπουμε το κάπνισμα τις μέρες που υπήρχαν αναμεταδόσεις ποδοσφαιρικών αγώνων. Τον τελευταίο μήνα που υπάρχει καθολική εφαρμογή του νόμου από όλους, προφανώς δεν επιτρέπουμε το κάπνισμα ούτε εκείνες τις μέρες. Πλέον δεν αντιμετωπίζουμε ούτε παράπονα ούτε αποχωρήσεις, είτε γιατί οι πελάτες μας ξέρουν εδώ και χρόνια την πολιτική μας είτε γιατί, επιτέλους, υπάρχει αλλαγή στη νοοτροπία όλων μας.

Αναστασία & Οδυσσέας Πενταγιώτης
«Ο Χοντρός» & «Alchemy»

Η απαγόρευση του καπνίσματος, όπως ήταν λογικό, μείωσε αρκετά τους τζίρους πολλών καταστημάτων εστίασης. Ο Έλληνας καπνιστής θα προτιμήσει να κάτσει σπίτι του και να πιει το ποτό του, παρά να πάει σε ένα μαγαζί που είναι υποχρεωμένος να βγαίνει έξω στο κρύο για να καπνίσει.

Θα ήταν καλό να δοθούν κάποιες άδειες σε μαγαζιά τα οποία πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές, ώστε να δημιουργήσουν κλειστούς χώρους καπνιζόντων, όπου να μπορεί ο καπνιστής να απολαύσει το τσιγάρο του χωρίς να ενοχλεί τους γύρω του και να μην νιώθει απομονωμένος και… παρείσακτος.

Σίσση Αμαξοπούλου
«Το μαγέρικο της Σεβαστής»

Ο νέος αντικαπνιστικός νόμος έχει τεθεί σε πλήρη ισχύ κι, ευτυχώς, τα περισσότερα καταστήματα τον τηρούν κατά γράμμα, περιορίζοντας έτσι τις διαμαρτυρίες…
Σίγουρα υπάρχουν και λίγοι που ντε και καλά θα γκρινιάξουν, αλλά θεωρώ ότι το μέτρο είναι καινούργιο και απλώς δεν το έχουν συνηθίσει. Με τον καιρό, ακόμη κι αυτοί θα συμβιβαστούν… Το κατά πόσο έχει επηρεάσει οικονομικά το μαγαζί είναι λίγο νωρίς για να το απαντήσουμε.

Σίγουρα αυτό που έχουμε παρατηρήσει τον τελευταίο μήνα, είναι ότι έχει παρουσιαστεί αύξηση στα take away και τα delivery.

Σαν κατάστημα είμαστε υπέρ του νόμου. Θεωρώ, όμως, ότι θα έπρεπε να επιτρέπει στους επιχειρηματίες να δημιουργήσουν έναν χώρο μέσα στο μαγαζί τους, ο οποίος να φιλοξενεί τους καπνιστές, κι όχι να τους επιβάλλει να βγαίνουν έξω στο κρύο για να καπνίσουν.

Πέτρος Κιτσαράς
«Jumbo Pizza»

Ο αντικαπνιστικός νόμος σίγουρα επηρεάζει την καθημερινότητα στις επιχειρήσεις, δημιουργεί μια αναστάτωση ανάμεσα σε πελάτες και καταστήματα, καθώς κι ανάμεσα και στους ίδιους τους πελάτες (καπνιστές και μη). Σίγουρα αυτό θα επηρεάσει την ομαλότητα της δουλειάς μέχρι να ισορροπήσει κάπως το όλο θέμα. Για αρχή, θα πρότεινα μια λύση έτσι ώστε να μπορέσουν τα καταστήματα να ικανοποιήσουν και τις δύο πλευρές, δηλαδή να υπάρχει κάποια ανοχή σε συγκεκριμένους ειδικά διαμορφωμένους εξωτερικούς χώρους.
Πιστεύω, πάντως, ότι από τη στιγμή που εφαρμόστηκε ο νόμος, θα πρέπει να τον αποδεχτούμε, να τον σεβαστούμε και να συνεχίσουμε την καθημερινότητά μας…

Στέλιος Γρίβας
«Ινδιάνος beach bar»

Ο αντικαπνιστικός έχει επηρεάσει βαθύτατα, οικονομικά αλλά και ψυχολογικά. Είμαι σύμφωνος με το δικαίωμα στον καθαρό αέρα. Επίσης, είμαι σύμφωνος με την αποτροπή δημιουργίας προτύπων που ωθούν κάποιον να ανάψει ένα τσιγάρο για πρώτη φορά στη ζωή του και ίσως έτσι γίνει καπνιστής. Με αυτόν τον τρόπο έγινα καπνιστής εγώ. Ήταν ελκυστικό… Είμαι κάθετα εναντίον της απαγόρευσης. Κάνε μου ελκυστικό το άλλο. Να θέλω να είμαι με τους άλλους. Να είναι ελκυστικό εκείνο κι όχι αυτό. Με την απαγόρευση απλώς θα βρεθούν τρόποι να παρανομούν όσοι το επιθυμούν και πάλι ίσως γίνουν πρότυπα, γιατί το «παράνομο», με κάποιο μαγικό τρόπο, είναι και ελκυστικό. Όμως, για να μην παρεξηγηθώ, άλλο «παράνομος» κι άλλο «απατεώνας», ε;

Παύλος Δημέλης
«Ο Ψαράς»

Η σημερινή αυστηρότερη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου καλώς η κακώς θα επηρεάσει άμεσα τις επιχειρήσεις εστίασης και ίσως αλλάξει τον τρόπο ζωής και διασκέδασης πάρα πολλών Ελλήνων. Η εμπειρία από άλλες χώρες (Γερμανία, Ολλανδία), όπου εφαρμόστηκε αυστηρά ο αντικαπνιστικός νόμος, λέει ότι τα καταστήματα εστίασης έχασαν 35-40% του τζίρου τους. Στην Ελλάδα, ίσως και λόγω του κλίματος το οποίο επιτρέπει πιο εύκολα σε κάποιον να καθίσει στον εξωτερικό χώρο ενός καταστήματος, ίσως η πτώση να είναι μικρότερη. Σε κάθε περίπτωση αυτή η πτώση είναι προσωρινή και η κατάσταση ισορροπεί με τον καιρό. Βέβαια ο σημαντικότερος παράγοντας για να επέλθει αυτή η εξομάλυνση, είναι ο νόμος να εφαρμοστεί από όλους, έτσι ώστε να μην υπάρχουν φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού.