Αλλαγές στα πρόστιμαΣυνάντηση με τους επικεφαλής των θεσμών είχε ο Χρ. Σπίρτζης την Παρασκευή, τους οποίους ενημέρωσε για τις αλλαγές στον ΚΟΚ και τα ηλεκτρονικά διόδια. Ο υπουργός Υποδομών ενημέρωσε τους επικεφαλής των θεσμών για τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις που σχεδιάζει, οι οποίες να σημειωθεί πως δεν είναι μνημονιακή υποχρέωση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Σπίρτζη:
  • Καταργείται με τον νέο ΚΟΚ η υφιστάμενη ρύθμιση για έκπτωση 50% όταν πληρώνονται οι κλήσεις της τροχαίας εντός 10ημέρου
  • Με τον νέο ΚΟΚ τα πρόστιμα θα κλιμακώνονται ανάλογα με το εισόδημα
  • Θα υπάρξει κατηγοριοποίηση των παραβάσεων ανάλογα με την επικινδυνότητα και την αντικοινωνική συμπεριφορά.
  • Ειδική παράβαση θα είναι οι χειρονομίες (π.χ. μούντζες) από επαγγελματίες οδηγούς.

Η συνάντηση Σπίρτζη – Θεσμών αφορούσε το θέμα της παραχώρησης της εκμετάλλευσης της Εγνατίας Οδού. Ο υπουργός Υποδομών τους ενημέρωσε για την Ενιαία Βάση Δεδομένων που δημιουργείται για οχήματα με στοιχεία από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, την ΑΑΔΕ και το Υπουργείο Μεταφορών αλλά και τη Βάση Δεδομένων για Οδηγούς, οι οποίες θα διασταυρώνονται και θα «επικοινωνούν»μεταξύ τους.

Επίσης, διευκρίνισε ότι στις αρχές του 2019 θα ξεκινήσει σταδιακά η εφαρμογή των ηλεκτρονικών διοδίων σε όλους τους οδικούς άξονες, που θα χρεώνουν τους οδηγούς ανάλογα με τη χρήση. Ο σχετικός διαγωνισμός αναμένεται εντός του Δεκεμβρίου.