Τρεις δικαστές απολύθηκαν από το δικαστικό σώμα λόγω καθυστερήσεων και αναξιοπρεπούς συμπεριφοράς, με απόφαση της Πειθαρχικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου.

Επιπλέον, σε έναν επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο και παραιτήθηκαν άλλοι τρεις. Αντίθετα, απορρίφθηκε το αίτημα απόλυσης δύο δικαστών και αναβλήθηκε η υπόθεση μιας Πρωτοδίκου.

Σύμφωνα με το dikastiko.gr, απολύθηκαν 2 εφέτες και ένας πρωτοδίκης, ενώ σε έναν ειρηνοδίκη επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο αποδοχών 3 μηνών. Ένας εφέτης παραιτήθηκε πριν την σύγκληση της Πειθαρχικής Ολομέλειας και μια πρόεδρος Πρωτοδικών, όπως και ένας αντεισαγγελέας Πρωτοδικών, παραιτήθηκαν κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας.

Σύμφωνα με την Πειθαρχική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου εξετάστηκε υπόθεση γυναίκας Εφέτη, η οποία έφτασε να επέλθει παραγραφή αδικημάτων σε υπόθεση σωματικής βλάβης, ενώ χρειάστηκε 2 χρόνια και 3 μήνες για να θεωρήσει μια απόφαση.

Για το λόγο αυτό το Πειθαρχικό του Αρείου Πάγου με πλειοψηφία 54 υπέρ και 11 κατά απολύθηκε η συγκεκριμένη γυναίκα Εφέτης λόγω των υπέρμετρων καθυστερήσεων και αδικαιολόγητων απουσιών.

Δεν ήταν όμως η μόνη καθώς καταγράφηκαν και μεγαλύτερες καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση υποθέσεων. Όπως σημειώνεται «οι καθυστερήσεις σε διαφορετικές δικαστικές περιόδους κυμάνθηκαν από 65 έως 150 υποθέσεις, ενώ άλλες υποθέσεις που χειριζόταν μεταχρεώθηκαν σε συναδέλφους της. Κατά το παρελθόν είχε 15 πειθαρχικές αγωγές και τις έχουν επιβληθεί οι πειθαρχικές ποινές επίπληξης και προσωρινής παύσης.

Ενδεικτικό είναι πως η κυρία Αδειλίνη περιγράφει ότι «ο προϊστάμενος του Εφετείου στο οποίο υπηρετεί της είπε ότι δεν χρεώνει στην εν λόγω Εφέτη υποθέσεις για να μην ταλαιπωρεί τον κόσμο με τις καθυστερήσεις της», ενώ από την πλευρά της η κυρία Αδειλίνη επισήμανε ότι έχει αποδεχθεί η υπηρεσιακή της ανεπάρκεια, καθώς παραγράφονται στα χέρια της υποθέσεις και δεν σώζεται πλέον η κατάσταση. Έτσι, για τους λόγους αυτούς τάχθηκε υπέρ της απόλυσής της.

Η αναξιοπρεπής συμπεριφορά εφέτη

Ενδεικτικές οι αναφορές των ανώτατων δικαστικών λειτουργών σε σχέση με αναξιοπρεπείς συμπεριφορές που οδήγησαν στην απόφαση της απόλυσής τους. Όπως αναφέρεται «η συμπεριφορά Εφέτη που υπηρετούσε στην Ήπειρο, άφησε άφωνους και τους 65 δικαστές της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, στην οποία παραπέμφθηκε με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης για κατ΄ εξακολούθηση αναξιοπρεπή συμπεριφορά εκτός υπηρεσίας».

Ειδικότερα, επισημαίνεται πως ο συγκεκριμένος Εφέτης μπήκε σε σούπερ μάρκετ αγόρασε προϊόντα αξίας 14 ευρώ περίπου και πήγε στο ταμείο φωνάζοντας συγχρόνως ότι είναι φορέας του κορονοϊού και παρακάμπτοντας τη σειρά των πελατών οι οποίοι ήταν εμπρός από το ταμείο, πλήρωσε τα προϊόντα που αγοράσει, βγήκε από το σούπερ μάρκετ και μπήκε στο σταθμευμένο αυτοκίνητο του μάρκας Audi, το οποίο ήταν σταθμευμένο και δεν είχε πινακίδες κυκλοφορίας. Οι πινακίδες ήταν στα πίσω καθίσματα του αυτοκινήτου, όπως διαπιστώθηκε μεταγενέστερα.

Η συμπεριφορά του Εφέτη προκάλεσε πανικό και αναστάτωση μέσα στο κατάστημα και η ταμίας ειδοποίησε τον υπεύθυνο του σούπερ μάρκετ και αυτός με τη σειρά του κάλεσε την Αστυνομία. Αμέσως κατέφθασε περιπολικό με δυο άνδρες της ΕΛ.ΑΣ.

«Φώναζε στους αστυνομικούς να του ξύσουν τα αρχ@@»

Οι αστυνομικοί ζήτησαν να τους δώσει ταυτότητα και άδεια οδήγησης. Ο Εφέτης αρχικά αρνήθηκε να δώσει τα στοιχεία που του ζητήθηκαν και αντί της άδειας οδήγησης του αυτοκινήτου έδωσε στους αστυνομικούς παλιά άδεια οδήγησης μοτοποδηλάτου.

Στην συνέχεια οι αστυνομικοί τον ρώτησαν για ποιο λόγο βρισκόταν εκεί και μέσα στο αυτοκίνητο και εκείνος απάντησε ότι κάθεται εκεί «και ξύνει τα αρχί… του και να πάνε και αυτοί να του τα ξύσουν», ενώ συγχρόνως τους είπε αν θέλουν να βρουν τα στοιχεία του, να τα αναζητήσουν στο κομπιούτερ, εννοώντας της ΕΛ.ΑΣ.

Επανειλημμένα αρνήθηκε να βγει από το αυτοκίνητο, λέγοντας ότι μόνο εισαγγελέας μπορεί να τον βγάλει και απευθυνόμενος στους αστυνομικούς τους είπε «θα δείτε τι θα πάθετε». Την στιγμή που του περνούσαν τις χειροπέδες ο δικαστής φώναζε:

«Ψάξτε, έχω ναρκωτικά». Κατά τη μικροσυμπλοκή αυτή τραυματίστηκε ελαφρά ο ένας εκ των αστυνομικών στο χέρι και μετά το περιστατικό οδηγήθηκε στο τοπικό Κέντρο Υγείας. Τον έβαλαν στο περιπολικό και πηγαίνοντας προς το Αστυνομικό Τμήμα, ο Εφέτης τους έλεγε «αρχ… εσένα θα σε γαμ…».

Στο Αστυνομικό Τμήμα έγιναν γνωστά τα στοιχεία του, όπως και η επαγγελματική του ιδιότητα και με εντολή εισαγγελέα αφέθηκε ελεύθερος. Βάσει της εισηγήτριας στο Πειθαρχικό τόνισε ότι ο εν λόγω Εφέτης «δεν έχει συναίσθηση των βασικών υποχρεώσεων του ως δικαστικού λειτουργού και στερείται του απαιτούμενου για δικαστικό λειτουργό ήθος, ενώ θίγει σοβαρά το κύρος του ίδιου και της Δικαιοσύνης» και εισηγήθηκε την οριστική απόλυσή του.

Προηγούμενο άρθροΠροβλήματα με το messenger έχουν οι Έλληνες χρήστες του Facebook
Επόμενο άρθροΠοιος είναι ο συγγραφέας και μουσικός που δολοφονήθηκε στο σπίτι του στα Εξάρχεια