Ο νόμος του Μέρφι που λέει ότι «εάν κάτι είναι να πάει στραβά, θα πάει…» βρίσκει την εφαρμογή του τις πιο απίθανες στιγμές.

Το 1982 η Ελλάδα είχε χωριστεί στα… δύο. Η μισή ήταν με την Άννα κι η άλλη μισή με τη Σοφία. Μιλάμε για αθλητισμό και η Βερούλη με τη Σακοράφα ήταν οι δύο παγκοσμίου κλάσης αθλήτριες. Η πρώτη, λίγες μέρες νωρίτερα, στο νεόκτιστο ΟΑΚΑ είχε κερδίσει το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Το πρώτο χρυσό που κέρδιζε ελληνίδα αθλήτρια.

Η Σοφία ήταν έτοιμη να… απαντήσει. Η ευκαιρία της ήταν στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα στα Χανιά. Δεν τη βοηθούσε το μικρό γήπεδο, το «Έλενα Βενιζέλου», αλλά είχε πείσμα. Το κοινό το είχε προϊδεάσει ο Τάσος Παπαχρήστος στο «Έθνος της Κυριακής».

f1 2 1

Ήταν 26 Σεπτεμβρίου του 1982. Η ΕΡΤ είχε στείλει τη μια από τις τέσσερις φορητές κάμερες που είχε προμηθευτεί με την έναρξη της έγχρωμης τηλεόρασης. Τη χειριζόταν ένας από τους εμπειρότερους καμεραμάν που διέθετε. Η εντολή ήταν σαφής:

-Τραβάμε όλες τις προσπάθειες της Σακοράφα!

Ο καμεραμάν στα «αφιλόξενα» και πρόχειρα δημοσιογραφικά θεωρεία του γηπέδου «τράβηξε» την πρώτη προσπάθεια (65μ58), τράβηξε τη δεύτερη (61μ82), τράβηξε την τρίτη (65μ72) και λίγο πριν την τέταρτη αποφάσισε να ανάψει τσιγάρο. Τι τό θελε; Η Σοφία έτρεξε πιο γρήγορα απ’ ό,τι υπολόγιζε (ένας από τους βασικούς λόγους που έκανε το ρεκόρ), το ακόντιο άρχισε να πετά και έντρομος πάτησε το κουμπί της εγγραφής. Οι κριτές μέτρησαν την προσπάθεια στα 74μ20. Ήταν παγκόσμιο ρεκόρ! Καταστροφή…

f2 3 1

Η τηλεόραση, όμως, ξέρει να λέει ψέματα. Το λάθος καλύφθηκε. Άλλη είναι η προσπάθεια της Σοφίας στην εκκίνηση, άλλη το ακόντιο που προσγειώνεται και αληθινό είναι το πλάνο με τον πίνακα που αναφέρει το παγκόσμιο ρεκόρ!

Δείτε προσεκτικά το βίντεο και θα καταλάβετε από τα πολλά «κατ», όπως λένε τα «κοψίματα» της εικόνας.

Κι αν ο καμεραμάν είχε μια άτυχη στιγμή έστω και σε μια ιστορική αθλητική προσπάθεια τι να πει κανείς για την ίδια την ΕΡΤ που κράτησε μόνο λίγα δευτερόλεπτα στο αρχείο της από τη μέρα εκείνη. Η Σακοράφα ήταν η δεύτερη που σημείωνε παγκόσμιο ρεκόρ (είχε προηγηθεί ο Χρήστος Παπανικολάου στο επί κοντώ με 5μ49), αλλά η χρονική διάρκεια των πλάνων της είναι λιγότερη κι από το φιλμ με την προσπάθεια του Παπανικολάου.

Τι έγιναν οι άλλες προσπάθειες; Απλά σβήστηκαν γιατί κάποιοι θεώρησαν ότι δεν αξίζει να μείνουν στο αρχείο της και να πιάνουν χώρο.

 

ΠΗΓΗnewscenter.gr
Προηγούμενο άρθροΠινόκιο και Μινχάουζεν μαζί: Ποια ζώδια λένε τα περισσότερα ψέματα
Επόμενο άρθροΠιστός για πάντα – Σκύλος δεν αποχωρίζεται τον τάφο του ιδιοκτήτη του εδώ και τρία χρόνια (vid)