Οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των τεσσάρων Δημοτικών της Νέας Μάκρης καταγράφουν στη MP τα προβλήματα και τις ανάγκες των Σχολείων και των κτιριακών εγκαταστάσεων

Νέα σχολική χρονιά, νέα άγχη για τους γονείς, νέα καθημερινότητα για τα παιδιά. Μεγάλωσαν κατά ένα έτος, αυξάνονται οι δυσκολίες και αυτομάτως αυξάνονται και οι υποχρεώσεις τους.

Ζούμε σε έναν Δήμο με υπεράριθμο αριθμό σχολείων και κατά γενική ομολογία δεν είναι εύκολο να λειτουργούν όλα στην εντέλεια.

Πόσω μάλλον όταν ως χώρα εδώ και δεκαετίες φαίνεται πως δεν έχουμε ως προτεραιότητα την Παιδεία, αν κρίνει κάποιος από τα πολύ περιορισμένα κονδύλια και το πολύ μικρό ποσοστό του ΑΕΠ που αφιερώνεται σε αυτή σε κάθε Κρατικό Προϋπολογισμό.

Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει ως πολίτες να αρκούμαστε στα βασικά για τα παιδιά μας, να συμβιβαζόμαστε με τα λίγα και να μη διεκδικούμε τα αυτονόητα.

Στα τέσσερα Δημοτικά σχολεία της Νέας Μάκρης θα φοιτήσουν φέτος κάτι λιγότερο από 1.000 μαθητές και συγκεκριμένα περίπου 320 στο Δημοτικό Ανατολής, 270 στο 1ο Δημοτικό, 120 στο 2ο Δημοτικό και 250 στο Δημοτικό Αγίας Μαρίνας.

Ζητήσαμε από τους Συλλόγους Γονέων να μας καταγράψουν τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολικά συγκροτήματα. Να μας βάλουν μέσα στους χώρους νοητά αφού χτυπήσει το κουδούνι και να μας πουν τι δεν λειτουργεί σωστά και ποια ζητήματα χρήζουν άμεσης επίλυσης.

2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ Ν. ΜΑΚΡΗΣ (Σάκης Παπαδόπουλος, Πρόεδρος Συλλόγου)

H νέα σχολική χρονιά θα βρει τα παιδιά μας στις εγκαταστάσεις του παλιού σχολείου (κοντέινερ) στο Πολιτιστικό & Αθλητικό Πάρκο Νέας Μάκρης, παρότι η αρχική προθεσμία του εργολάβου της ΚΤΥΠ ήταν τον Σεπτέμβριο του 2021.

Βάσει νεότερων διαβεβαιώσεων, το νέο κτίριο θα ολοκληρωθεί στα τέλη Οκτωβρίου του 2022. Το νέο σχολείο διαθέτει ανεπαρκή προαύλιο χώρο που θα επηρεάζει αρνητικά την προσαρμογή και την ασφάλεια των παιδιών και σίγουρα δεν εξασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία του.

Είναι απολύτως απαραίτητο να ολοκληρωθεί άμεσα η διαδικασία αγοράς / απαλλοτρίωσης των δυο γειτονικών οικοπέδων, συνολικής έκτασης ενός στρέμματος περίπου, που εκκρεμεί εδώ και δύο χρόνια. Αναφορικά με το παλιό κτίριο (κοντέινερ από το 2010), προβλήματα εντοπίζονται στο γειτονικό οικόπεδο που πρέπει να καθαριστεί για την ασφάλεια όλων, κάτι που ισχύει και με το κανάλι που συνορεύει με αυτό.

Χρειάζεται, επίσης, να καθαριστούν οι υδρορροές και τα λούκια και να βαφτούν εσωτερικά οι τουαλέτες των αγοριών.

1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ Ν. ΜΑΚΡΗΣ (Αθηνά Κατσέλα, Γενική Γραμματέας Συλλόγου)

Το σχολείο μας αντιμετωπίζει συγκεκριμένα προβλήματα για τα οποία ο Δήμος είναι ενήμερος. Με λίγα λόγια, παρατηρούνται:

• Τεράστιο πρόβλημα υγρομόνωσης του κτιρίου, με ταβάνια και τοίχους που έχουν διαβρωθεί. Κατά την περίοδο του χειμώνα, τα νερά στάζουν από τα ταβάνια, οι τοίχοι και οι σοβάδες φουσκώνουν από την υγρασία και τη μούχλα και επίσης νερό τρέχει και μέσα από τις πρίζες.

 • Ζητήματα ασφαλείας του χώρου από την είσοδο εξωσχολικών.

• Κακοτεχνίες στα παράθυρα αλουμινίου του σχολείου, με αποτέλεσμα το νερό της βροχής να περνά μέσα.

• Φθορές στις βρύσες του προαύλιου χώρου.

Υπάρχουν βέβαια και τα πάγια προβλήματα της πλειοψηφίας των σχολικών μονάδων, όπως:

• Προγραμματισμός Ελέγχου Αντισεισμικής Προστασίας.

• Μελέτες Πυρασφάλειας Σχολικών Μονάδων.

• Μελέτες Ηλεκτρολογικών Εγκαταστάσεων – Πιστοποίηση Ασανσέρ – Αλεξικέραυνα.

• Νομιμοποίηση Αυθαιρέτων τμημάτων σχολικών μονάδων.

• Ράμπες ΑμεΑ.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΑΝΑΤΟΛΗΣ (Γεωργία Δρακούλη, Πρόεδρος Συλλόγου)

Το Δημοτικό Σχολείο Ανατολής είναι ένα από τα μεγαλύτερα δημοτικά σχολεία του Δήμου Μαραθώνα αφού στεγάζει 327 μαθητές. Έχει φτάσει να γίνει από δωδεκαθέσιο ακόμα και δεκαεξαθέσιο, με αποτέλεσμα οι χώροι των εργαστηρίων, της βιβλιοθήκης, της τραπεζαρίας ακόμα και η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων να χρησιμοποιούνται τα τελευταία χρόνια ως τάξεις.


Η σχολική μονάδα χωρίζεται σε δύο κτίρια, τα οποία είναι κτισμένα το πρώτο το 1960 και το δεύτερο το 2005, μαζί με μια προκάτ αίθουσα και το αρχικό νηπιαγωγείο της Ανατολής. Η συντήρηση που απαιτεί ένα σχολείο τέτοιας παλαιότητας και δυναμικής μαθητών, πρέπει να είναι διαρκής, οργανωμένη και επαναλαμβανόμενη.

Στο δικό μας σχολείο, δυστυχώς, δεν συναντάμε κάτι τέτοιο. Τα προβλήματα υπάρχουν, είναι πολλά, σοβαρά και ο ρυθμός επίλυσής τους είναι κατά κύριο λόγο από αργός έως ανύπαρκτος.

Τοίχοι γεμάτοι υγρασία, φουσκωμένοι, ακόμα και με μούχλα δίπλα από τα θρανία των μαθητών. Πλακάκια σπασμένα, εσωτερικά και εξωτερικά καθώς επίσης και φουσκωμένα πατώματα όπως στην αίθουσα προκάτ ή ακόμα και λιμνάζοντα νερά στην αποθήκη, που εκτελεί χρέη βιβλιοθήκης, κάθε φορά που βρέχει.

Πέργκολες σαπισμένες, ολισθηρός και επικίνδυνος προαύλιος χώρος, όπου προστίθεται και η πλήρης απουσία σημείου σκίασης. Κάγκελα και μπασκέτες κατεστραμμένα που περιμένουν ακόμη την αντικατάστασή τους.

Σε αυτά βέβαια έρχονται να προστεθούν κι άλλα σοβαρά ζητήματα, όπως η απουσία του πιστοποιητικού πυρασφάλειας και αναβάθμισης της ηλεκτρολογικής μελέτης του σχολείου.

Ο σύλλογός μας συνεργάζεται καθημερινά με τη διεύθυνση του σχολείου κι αμφότεροι ενημερώνουν τον Δήμο. Η πρόθεση του Δήμου είναι πάντα θετική στην επίλυση των προβλημάτων, ωστόσο η έλλειψη εργατικού δυναμικού καθιστά αδύνατη τη σωστή και προγραμματισμένη συντήρηση.

Χρειάστηκαν αρκετές ενοχλήσεις και πιέσεις και να περάσει σχεδόν όλο το καλοκαίρι, για να βαφτούν μέρος του εξωτερικού τοίχου και οι κερκίδες και να αλλαχθούν πλακάκια στις τουαλέτες και τον εξωτερικό χώρο, μια εβδομάδα πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Αναζητάμε συνεχώς τρόπους αναβάθμισης της σχολικής μονάδας, μέσα στα όρια του επιτρεπτού. Και φυσικά κάθε χορηγία για μεγάλα έργα, όπως για παράδειγμα ο εξωτερικός ελαιοχρωματισμός του νέου κτιρίου και η κάλυψη αντιολισθητικού εδάφους σε κάποια σημεία της αυλής από τον κ. Μαρτίνο, είναι πράγματα που κάνουν το έργο μας ευκολότερο.

Ελπίζουμε η συντήρηση και αναβάθμιση όλων των σχολικών μονάδων να γίνει βασική προτεραιότητα για τον Δήμο Μαραθώνα.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΑΓ. ΜΑΡΙΝΑΣ (Δάφνη Τσουμπλέκα, Πρόεδρος Συλλόγου)

Ο Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Αγίας Μαρίνας, καθώς και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, προσπαθούν από κοινού να επιλύσουν τα όποια λειτουργικά προβλήματα προκύπτουν και όποτε αυτό είναι εφικτό.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες ανταποκρίνονται μεν στα αιτήματά μας, όμως με δεδομένο ότι είμαστε και ένας Δήμος με υπερβολικά μεγάλο αριθμό σχολείων, παρατηρείται καθυστέρηση στην επίλυσή τους.

Ενδεικτικά, κάποια προβλήματα της σχολικής μας μονάδας είναι:

• Ο μεγάλος αύλειος χώρος του σχολείου είναι γεμάτος πεύκα, γεγονός που απαιτεί το ετήσιο προγραμματισμένο κλάδεμά τους.

• Το κτίριο είναι διώροφο, στον πρώτο και στον δεύτερο όροφο υπάρχουν παράθυρα στους διαδρόμους όπου είναι απαραίτητη η τοποθέτηση προστατευτικών κιγκλιδωμάτων για την ασφάλεια της ακεραιότητας και της ζωής των μαθητών.

• Η ταράτσα που στεγάζεται το Ολοήμερο Πρόγραμμα, καθώς και η βιβλιοθήκη, λόγω της κλίσης τους μαζεύουν νερά με αποτέλεσμα να εμφανίζεται υγρασία στα ταβάνια. Κάτι που σημαίνει ότι χρειάζονται επισκευή και επαναπροσδιορισμός της θέσης των σωλήνων απορροής των βρόχινων νερών.

• Οι εξωτερικές πόρτες εισόδου – εξόδου των μαθητών χρειάζονται επισκευή, καθώς συχνά δυσχεραίνουν το έργο των δασκάλων συνοδών.

• Επίσης, η πρόσοψη του κτιρίου καθώς και οι αίθουσες διδασκαλίας χρειάζονται βάψιμο.
Το πρώτο και κύριο μέλημά μας είναι η ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών, καθώς και η εύρυθμη λειτουργία του σχολείου.

Προηγούμενο άρθροΒόλος: «Ήξερα ότι ο αδερφός μου βίαζε την κόρη μου – Με βίασε και μένα ο πατέρας μου όταν ήμουν τεσσάρων»
Επόμενο άρθροΑυτή είναι η εντυπωσιακή ιδιωτική συλλογή αυτοκινήτων της βασίλισσας Ελισάβετ (vid)