Το γνωστό «λεωφορειάκι» που από το 1999 μέχρι το 2014 εξυπηρετούσε τις ανάγκες καθημερινής μετακίνησης των κατοίκων και κυρίως των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων του Δήμου μας

Με συνέπεια και υπευθυνότητα, στο πλαίσιο της υλοποίησης των προεκλογικών της δεσμεύσεων απέναντι στους πολίτες, η νέα Δημοτική Αρχή Μαραθώνα βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες μας, σε φάση επεξεργασίας των προϋποθέσεων για την ανασύσταση και επαναλειτουργία της Δημοτικής Συγκοινωνίας, ικανοποιώντας ένα χρόνιο αίτημα των κατοίκων της πόλης.

Στο Δημαρχείο ήδη έχουν ξεκινήσει οι σχετικές συζητήσεις και εξετάζονται προγράμματα σύμφωνα με δοκιμασμένες λύσεις που έχουν στο παρελθόν ακολουθήσει κι άλλοι Δήμοι της Αττικής. Επίσης, σε στάδιο επεξεργασίας βρίσκονται μελέτες που αφορούν στα οικονομικά στοιχεία του προγράμματος, σε σχέση πάντα με τις οικονομικές δυνατότητες του Δήμου, αλλά και μελέτες που αφορούν στο «κτίσιμο» των δρομολογίων και το κυκλοφοριακό, ώστε να προκύψουν τα πλέον ασφαλή συμπεράσματα στην ανάγκη εφαρμογής μιας σύγχρονης, βιώσιμης και λειτουργικής Δημοτικής Συγκοινωνίας. Όλα αυτά, βέβαια, στη λογική ότι βασικός στόχος δεν είναι το κέρδος, αλλά το κοινωνικό όφελος.

Τα άμεσα και έμμεσα οφέλη που απορρέουν από τη λειτουργία της Δημοτικής Συγκοινωνίας είναι ασφαλώς πολλά. Σύμφωνα με την κοινή συνείδηση των κατοίκων του Δήμου, ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο κοινωνικός ρόλος που διαδραματίζει η χρήση της δωρεάν ή με χαμηλό κόστος Δημοτικής Συγκοινωνίας, αφού με τον τρόπο αυτό εξυπηρετούνται οι ανάγκες μετακίνησης των ευάλωτων κοινωνικών κατηγοριών τού επιβατικού κοινού και ιδιαίτερα των ανέργων και των ηλικιωμένων.

Τα τοπικά δρομολόγια συμβάλλουν, επίσης, στη μείωση του κυκλοφοριακού φόρτου, της περιβαλλοντικής ρύπανσης, αλλά και των αναγκών στάθμευσης, καθώς παρέχουν στο κοινό εναλλακτική λύση στις μικρές μετακινήσεις του.

Επιπλέον, συμβάλλουν σημαντικά στην τόνωση της τοπικής οικονομίας, αφού δίνουν τη δυνατότητα ευκολότερης πρόσβασης του κοινού σε διάφορα σημεία ενδιαφέροντος του Δήμου.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε η MP με τον Δήμαρχο Μαραθώνα, Στέργιο Τσίρκα, μaς επιβεβαίωσε τις παραπάνω πληροφορίες, τόνισε, όμως, ότι «το όλο εγχείρημα βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο και πρέπει πρώτα να εξεταστούν λεπτομερώς όλες οι προϋποθέσεις για την υλοποίησή του», καταλήγοντας πως «ασφαλώς μέσα στους βασικούς μας στόχους είναι η καθημερινή αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, για μια πόλη πιο λειτουργική και πιο φιλική για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της».