Με μεγάλη επιτυχία και παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου, στον προαύλιο χώρο του Μουσείου Μαραθωνίου Δρόμου, η επετειακή εκδήλωση – αφιέρωμα στη Μάχη του Μαραθώνα και στον Μαραθώνιο Δρόμο.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανάρτηση στο Facebook, «στην εκδήλωση που οργάνωσε και συντόνισε ο Αντιδήμαρχος πολιτισμού κος Ευάγγελος Κυπαρίσσης κύριοι ομιλητές ήταν ο ιστορικός Δρ. Κωνσταντίνος Λαγός και ο καθηγητής φυσικής αγωγής Δρ Σταύρος Τσόνιας.

Ο κος Λαγός μας παρουσίασε μια νέα θεώρηση της μάχης του Μαραθώνα (490 π.Χ.)., σύμφωνα με την τεκμηρίωση του βιβλίου του «Μάχη Μαραθώνα. Η Ανατροπή». Ανέδειξε την άμεση σχέση της μάχης του Μαραθώνα με την εδραίωση και διεύρυνση του πολιτεύματος της Δημοκρατίας στην αρχαία Αθήνα.

Σύμφωνα με τις αναφορές του μετά τη νίκη, ο δήμος απόκτησε αυτοπεποίθηση και ενισχύθηκε ο ρόλος της πλειοψηφίας του, δηλαδή των θητών (των κατώτερων δηλ. κοινωνικών στρωμάτων), καθώς αναγνωρίστηκε η μεγάλη συμβολή τους στο νικηφόρο αποτέλεσμα.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την ομιλία του κου Τσόνια, ο οποίος αναφέρθηκε στον πρώτο Ολυμπιακό Μαραθώνιο δρόμο του 1896 και στην νίκη του Σπύρου Λούη, που αποτέλεσαν την κορωνίδα των Α΄ Διεθνών Ολυμπιακών Αγώνων.

Αναφέρθηκε στην εξέλιξη και γιγάντωση του Μαραθωνίου κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας.

Ξεχωριστή στιγμή της εκδήλωσης η ερμηνεία του επιγράμματος του Σιμωνίδη για του ηρωικούς Μαραθωνομάχους από την σοπράνο Δώρα Ρούσση, που έχει η ίδια μελοποιήσει.

Το ζωηρό ενδιαφέρον του κοινού εκφράστηκε με χείμαρρο ερωτήσεων που ακολούθησαν και η συζήτηση συνεχίστηκε αρκετά μετά το τέλος της εκδήλωσης.

Τίμησαν με την παρουσία τους τη διάλεξη:

Ο Αντιδήμαρχος κος Χρήστος Στάμος. Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΜΑ κος Μανώλης Γεωργάτος. Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Ελένη Ανδρώνη και Στέλιος Γεραμάνης. Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Μαραθώνα κος Κώστας Λάσκος. Οι Τοπικοί Σύμβουλοι κ.κ.Δημήτρης Κυριακός, Γιώργος Πάντος και Σπύρος Ζαγάρης. Ο πρώην Δήμαρχος Μαραθώνα κος Σπύρος Ζαγάρης.

Ο Διοικητής του ΚΕΔΑ /ΖΟΥΜΠΕΡΙ κος Στέφανος Γκαλίτσιος.

Πρόεδροι συλλόγων:

Γυναικών Μαραθώνα, κα Γεωργία Κάτσα.

Μαραθωνοδρόμων «Τελμησσός» κος Βλάσης Καραβασίλης

«Φίλοι του Αρχαιολογικού Μουσείου Μαραθώνα» κος Μάρτιν Γκρεπ.

Αθλητικού συλλόγου «ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ» κος Νίκος Βεντούρας.

ΘΕΜΙΣ «Δικαστών και Εισαγγελέων» κος Χρήστος Τσιλιμέκης

Αθλητικού Ομίλου ΑΜΕΑ κα Ολια Ασπρίδου

Κέντρου Βιωσιμότητας και Περιβαντολογικής Προστασίας κος Δημήτρης Καζαζάκης.
Ο εγγονός του Μαραθωνοδρόμου – Ολυμπιονίκη στον 1ο Ολυμπιακό Μαραθώνιο του 1896 Χαρίλαου Βασιλάκου, κος Χάρις Βασιλάκος

Ο συντονιστής του κοινωνικού φροντιστηρίου Νέας Μάκρης κος Πασχάλης Πούλιος.

Ο Επικεφαλής της Δύναμης Πολιτών κος Βασίλης Δελαγραμμάτικας.

Ευχαριστούμε τον κο Γιάννη Θεοδωρακόπουλο για τα ηχητικά και τον κο Νίκο Παπαργύρη για την τεχνική υποστήριξη της εκδήλωσης.

Σας ευχαριστούμε όλους για την παρουσία σας!!!!».