Γράφει η ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΥΡΙΑΚΟΥ

Τελικά εμείς δεν χάνουμε δήμαρχο. Ευεργέτη χάνουμε…

Η συνέντευξη του Ηλία Ψηνάκη στο τηλεοπτικό δίκτυο Alpha προκάλεσε αντιδράσεις. Διάφορα Μέσα Ενημέρωσης έσπευσαν, ακόμη και λίγες ώρες μετά την προβολή της, να αντιδράσουν βάζοντας τον στο στόχαστρο.

Όλες οι αντιδράσεις έχουν, όμως, έναν κοινό παρονομαστή. Προσωπική επίθεση απέναντι στα λεγόμενα του κυρίου Ψηνάκη, απέναντι στην απαράδεκτη και υπεροπτική -όπως πάντοτε- συμπεριφορά του, απέναντι στη χυδαιολογία του, η οποία ποτέ δεν εκλείπει.

Είναι περίεργο, όμως. Γιατί είναι η ίδια υπεροπτική συμπεριφορά και η ίδια ακριβώς χυδαιολογία, η οποία γοήτευσε και έπεισε χιλιάδες συνδημότες μας να τον αναδείξουν το 2014 ως τον καταλληλότερο για το αξίωμα του δημάρχου. Τότε που τα ίδια Μέσα Ενημέρωσης τον εκθείαζαν ως τον ιδανικό άνθρωπο για τη συγκεκριμένη θέση. Τότε που, ακόμα χειρότερα, είχε πείσει όλη την Ελλάδα ότι αποτελεί πρότυπο δημάρχου…

Ένας δήμαρχος, όμως, δεν πρέπει να κρίνεται, θετικά ή αρνητικά, από τη συμπεριφορά ή τα λόγια του, αλλά από τα έργα, τις πράξεις και τα κληροδοτήματά του στις επόμενες γενιές. Η συνέντευξη, ωστόσο, δεν είχε χαρακτήρα μόνο απολογητικό. Ο Ηλίας Ψηνάκης δεν παρέλειψε να αναφέρει μία σειρά έργων και πρωτοβουλιών του προς όφελος του Δήμου Μαραθώνα, των δημοτών, της χώρας… της Ευρώπης… ακόμα και της Υφηλίου!

Μιλώντας στον Alpha και τον Αντώνη Σρόιτερ, δεν ξεστόμισε μόνο βωμολοχίες και προσβολές κατά πάντων, δεν τόνισε μόνο, με περισσή μάλιστα θρασύτητα, ότι μπορεί και κοιμάται ήσυχος αφού έχει καθαρή τη συνείδησή του, αλλά είπε και ψέματα. Το κακό γι’ αυτόν και κάθε όμοιό του είναι ότι η αλήθεια πάντα βγαίνει στην επιφάνεια.

Ας θυμηθούμε, όμως, κάποια αποσπάσματα όσων ισχυρίστηκε και ας τα συγκρίνουμε με το τι πραγματικά συνέβη πριν και μετά την 23η Ιουλίου:

«Μετά τη φωτιά έγιναν όλα σωστά. Κι αυτό, γιατί υπήρχαν οι δομές να υποδεχτούν τους 3.000 εθελοντές που είχα καθημερινά. Υπήρχε φαρμακείο, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και μπόρεσαν να δουλέψουν οι εθελοντές»

Από προσωπική εμπειρία, ύστερα από 25 ημέρες που έζησα την κατάσταση ως εθελόντρια, μπορώ με σιγουριά να πω πως δομές δεν υπήρχαν. Φαρμακείο σε καμία περίπτωση δεν υπήρχε. Τα φάρμακα έρχονταν κούτες ολόκληρες ως δωρεές από εταιρείες και δεν ξέραμε τι να τα κάνουμε. Ευτυχώς, ανάμεσα στους εθελοντές υπήρξαν κάποιοι φαρμακοποιοί, οι οποίοι έκαναν άψογη δουλειά και συντόνιζαν για εβδομάδες το κοινωνικό φαρμακείο.

Συντονισμός δεν υπήρχε. Η δημοτική αρχή -πλην λιγοστών Δημοτικών Συμβούλων- ήταν απούσα. Λειτουργούσαμε όλοι στα τυφλά. Προσπαθούσαμε για το καλύτερο δυνατό και θεωρώ πως τελικά αυτό επετεύχθη. Η σίτιση των πυρόπληκτων κατοίκων καθημερινά, μεσημέρι και βράδυ, ήταν αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς και προσφοράς όλων εκείνων που χάρισαν στους συνανθρώπους τους τον χρόνο τους.

Κακώς χρησιμοποιείτε, κ. Ηλία Ψηνάκη, πρώτο πληθυντικό πρόσωπο για ενέργειες στις οποίες δεν ήσαστε παρών, ούτε ως απλώς παρατηρητής.

«Το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν τα αντιπλημμυρικά»

Δεν μας λέει που… Γιατί αυτό που είναι γνωστό, είναι ότι η προηγούμενη Δημοτική Αρχή του παρέδωσε έργα 4,1 εκατομμυρίων ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα και αυτό που, επίσης, έγινε γνωστό είναι ότι κανένα έργο δεν ξεκίνησε και ασφαλώς κανένα δεν ολοκληρώθηκε επί των ημερών του…

«Πριν την πυρκαγιά όλα τα οικόπεδα του Δήμου ήταν καθαρισμένα, διότι όταν έχεις καθαρίσει έχεις λιγότερες πιθανότητες να καείς»

Ουδέν σχόλιο. Μια εικόνα, χίλιες λέξεις. Χαρακτηριστική φωτογραφία, όπως εκατοντάδες άλλες, τραβηγμένη τον Μάιο του 2018, από μια γειτονιά του δήμου μας.

«Έχω κανονίσει την αποχέτευση. Ο Μαραθώνας τόσα χρόνια είναι με βόθρους και υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι που γίνεται αυτό»

Προς υπενθύμιση όλων, ο Βιολογικός και η αποχέτευση ξεκίνησε το 2011. Κανένας Ηλίας Ψηνάκης δεν βρισκόταν τότε στη θέση του Δημάρχου. Και για να του φρεσκάρουμε τη μνήμη ή πιο σωστά να μάθει τα γεγονότα:

07/06/2011: Ομόφωνη απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου για τη χρηματοδότηση του έργου.
17/06/2011: Αίτηση του Δημάρχου κ. Λουίζου προς την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας, για χρηματοδότηση του έργου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
29/12/2011: Κατά πλειοψηφία, απόφαση χωροθέτησης του έργου στη θέση «Λούτσα» (ιδιόκτητη έκταση 45 στρεμμάτων του Δήμου, στα όρια Μαραθώνα-Γραμματικού, εκτός προστατευόμενων περιοχών και χωρίς εμπόδια με Δασαρχείο και Αρχαιολογικές Υπηρεσίες).
01/2012-11/2013: Δημιουργία Φακέλου Περιβαλλοντικών Απαιτήσεων και Προκαταρκτικής Μελέτης και αποστολή των σε 15 Δημόσιους Φορείς. Οι φορείς αυτοί στο ίδιο διάστημα απαντούν με γνωμοδοτήσεις και εγκρίνουν τους φακέλους αυτούς.
07/04/2014: Ο πρώην Περιφερειάρχης Αττικής κ. Σγουρός αποδέχεται το αίτημα του Δήμου και αποφασίζει την ένταξη της πράξης «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΙΚΤΥΩΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ» με κωδικό MIS 482011 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής. Πρόκειται για τη Μελέτη του έργου με συνολική δαπάνη 5.118.747,31 €, η οποία οφείλει να έχει ολοκληρωθεί έως την 31η Δεκεμβρίου 2015. Τη σύμβαση παραδίδει ο κ. Σγουρός στον κ. Λουίζο, σε πανηγυρική εκδήλωση που οργάνωσε η Περιφέρεια στο Αθλητικό & Πολιτιστικό Πάρκο, ενώπιον εκατοντάδων συμπολιτών μας.

Υπογραφή χρηματοδότησης του Βιολογικού Καθαρισμού με τον τέως Περιφερειάρχη, κ. Σγουρό.

16/08/2014: Ολοκληρώνεται ο διεθνής διαγωνισμός για τη μελέτη του Βιολογικού και της αποχέτευσης και παραδίδεται την 1η Σεπτεμβρίου από την Τεχνική Υπηρεσία στη νέα Δημοτική Αρχή.
01/09/2014 – 08/03/2019: Περιμένουμε να τελειώσει η μελέτη, η οποία φαίνεται να έχει πάρει και νέα παράταση. Πέντε χρόνια περιμένουμε την ολοκλήρωση της μελέτης, όταν σε άλλους Δήμους, μελέτες για αντίστοιχα έργα ολοκληρώνονται σε ένα χρόνο. Αυτό πράγματι το κατάφερε ο κ. Ψηνάκης…

«Έχω φτιάξει σχολεία, κολυμβητήρια, κλειστό γήπεδο, δρόμους»

Ουδέν σχόλιο… Είναι γνωστό τοις πάσι ότι από το 2014 έως και σήμερα ούτε ένα έργο υποδομών δεν έχει πραγματοποιηθεί στον Δήμο μας. Ότι από το 2014 έως και σήμερα δεν έχει μπει ούτε μια πέτρα πάνω στην άλλη…

«Η επισκεψιμότητα στον Μαραθώνα είναι 400.000 από 65.000 που ήταν πριν εκλεγώ. Αφού έρχονται, δεν βρίσκουν πάρκινγκ και με βρίζουν»

Προφανώς όλοι οι επισκέπτες φεύγουν αμέσως, για τον λόγο του ότι δεν βρίσκουν πάρκινγκ, γιατί τέτοιο αριθμό επισκεψιμότητας κανένας μας δεν έχει αντιληφθεί ποτέ στην περιοχή μας από το 2014 έως και σήμερα…

«Έκανα μαρίνα κι ο τόπος άρχισε να μοιάζει προς Βουλιαγμένη κι όχι προς χάλια μαύρα»

Όχι προς Βουλιαγμένη… μάλλον προς «Ρημαγμένη» μοιάζει η εικόνα της παραλιακής ζώνης. Ξηλωμένες οι παιδικές χαρές, ξηλωμένο το υπαίθριο γυμναστήριο, ξηλωμένες οι εγκαταστάσεις των δημοτικών ποδηλάτων, διαλυμένα παγκάκια και φωτιστικά, διαλυμένα κράσπεδα και δρόμοι. Πριν 3 μήνες έσκαψαν τον κεντρικότερο δρόμο της παραλίας της Νέας Μάκρης για να επιδιορθώσουν μια βλάβη στην ύδρευση, και οι τρύπες παρέμειναν ανοιχτές για περισσότερο από δύο μήνες…

Όσο για την μαρίνα που… μας έκανε, ακόμη την ψάχνουμε για να βάλουμε τα σκάφη μας…

Εικόνα της παραλιακής ζώνης. Έργο Ψηνάκη…
Τα έργα που… κατήργησε ο Ηλίας Ψηνάκης

Πρέπει, όμως, να του αναγνωρίσουμε και μια ελάχιστη αυτογνωσία. Ο Ηλίας Ψηνάκης δεν «γούσταρε» -και δεν γουστάρει ακόμα- να τον αποκαλούν δήμαρχο. Λογικό… Αφού δεν άρχει ουδενός Δήμου…

Προηγούμενο άρθροWhat the FAQ: Ποιο το πρώτο έργο που θέλετε να κάνει ο επόμενος Δήμαρχος
Επόμενο άρθροΑδιανόητα πράγματα στο Νεκροταφείο Νέας Μάκρης…