Το πρώτο δίκτυο 5G έρχεται στην ΕλλάδαΣε λίγους μήνες, τα Τρίκαλα θα γίνουν η πρώτη πόλη της Ελλάδας με δίκτυο τεχνολογίας 5G. Η συμφωνία που υπέγραψε την Παρασκευή ο δήμος, δρομολογεί τη σταδιακή μετατροπή των Τρικάλων σε μία πρότυπη πόλη 5G-Ready.

Στη σύμβαση με τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και την e-trikala ΑΕ, προβλέπεται η δωρεάν εγκατάσταση ενός πιλοτικού δικτύου 5G στην πόλη.

Τα οφέλη

Εκτός από ασύρματη πρόσβαση στο ίντερνετ, το δίκτυο θα παρέχει λύσεις «Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης» με υπηρεσίες «έξυπνης» στάθμευσης και φωτισμού για τους δημότες, προσφέροντας επιπλέον δυνατότητες στους ντόπιους επιχειρηματίες.

Οι εργασίες για την ολοκλήρωση του δικτύου εκτιμάται πως θα διαρκέσουν περίπου 4 μήνες.

Αν το Internet of Things είναι το όχημα για το μέλλον, η τεχνολογία 5G είναι η λεωφόρος, τόνισε ο δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου μετά την υπογραφή της συμφωνίας.

Η τεχνολογία αλλάζει ριζικά τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε την καθημερινότητά μας και βεβαίως τον τρόπο που επικοινωνούμε, επισήμανε από την πλευρά του, ο γ.γ. Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Βασίλης Μαγκλάρας.

Πριν την υπογραφή της συμφωνίας, ο κ. Μαγκλάρας ενημερώθηκε και για το smartfarming, δηλαδή την «έξυπνη γεωργία». Στο κέντρο ελέγχου του Smart Trikala παρουσιάστηκε η καινοτόμα εφαρμογή συστημάτων για «γεωργία ακριβείας».

Με τη βοήθεια των τεχνολογικών μέσων, το σύστημα μετρά όλα τα δεδομένα από την καλλιέργεια (θερμοκρασία, ποσοστό υγρασίας, ταχύτητα των ανέμων κ.λπ.) και αποφασίζει αυτόματα για διάφορες ενέργειες όπως η λίπανση και το πότισμα. Οι αγρότες ενημερώνονται για τις αυτοματοποιημένες αποφάσεις και μπορούν ανά πάσα στιγμή να επέμβουν δικτυακά.

Στα Τρίκαλα είχε δοκιμαστεί στο πρόσφατο παρελθόν και το πρώτο λεωφορείο χωρίς οδηγό ενώ σχεδόν σε ολόκληρη την πόλη είναι δυνατή η ελεύθερη πρόσβαση στο Internet μέσω WiFi.

ΠΗΓΗlifo.gr
Προηγούμενο άρθροΣαν σήμερα, 22 χρόνια πριν, «έφυγε» ο Οδυσσέας Ελύτης
Επόμενο άρθρο5+1 φράσεις που ποτέ δεν πρέπει να πεις