Γράφει ο Ευάγγελος Κυπαρίσσης (Αντιδήμαρχος Μαραθώνα, Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με την «Πορεία Πράξης»)

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΥΜΒΑΝΤΩΝ 2019 -2023

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας 4ετίας ο Δήμος μας αντιμετώπισε σημαντικά συμβάντα πυρκαγιών και έντονων καιρικών φαινομένων, με ελάχιστες απώλειες, αποτέλεσμα της συνολικής προσπάθειας όλων. Επειδή τα θετικά αποτελέσματα στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας δεν είναι δεδομένα, ο απολογισμός των συμβάντων παρουσιάζει αντικειμενικά και χωρίς αμφισβητήσεις το μέγεθος της προσπάθειας.

Από το 2019 έως το 2023 αντιμετωπίσαμε 2.158 συμβάντα με 2.271 καμένα στρέμματα.
Αναλυτικά σε ετήσια βάση:

▪ Το 2019 κάηκαν 1.354 στρέμματα (επισημαίνεται ότι η σημερινή Δημοτική Αρχή ανέλαβε 1/9/2019).

▪ Το 2020 κάηκαν 382 στρέμματα

▪ Το 2021 κάηκαν 352 στρέμματα

▪ Το 2022 κάηκαν 55 στρέμματα

▪ Το 2023 σε 90 πυρκαγιές κάηκαν 124 στρέμματα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ + ΑΦΟΣΙΩΣΗ = ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Η τραγική εμπειρία της φονικής και καταστροφικής πυρκαγιάς του Ιουλίου 2018, παραμένει επίκαιρη για την ευαισθητοποίησή μας, με κοινό γνώμονα τη διαρκή επαγρύπνηση, την ανθεκτικότητα και την πρόληψη.

Με υψηλό αίσθημα ευθύνης ζητώ την εμπιστοσύνη και την ψήφο σας για να συνεχίσω να σας παρέχω της υπηρεσίες μου με επαγγελματική εμπειρία για την ΑΠΟΣΤΟΛΗ και αταλάντευτη ΑΦΟΣΙΩΣΗ στο καθήκον, ώστε να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα η ΑΣΦΑΛΕΙΑ των κατοίκων, των περιουσιών και του φυσικού περιβάλλοντος του Δήμου μας.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ – ΣΤΟΧΟΙ 2023-2028

Οι στόχοι μας στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας εξειδικεύονται ως εξής :

▪ Ενίσχυση της οργάνωσης και συνέχιση της αναβάθμισης λειτουργίας του Κέντρου Επιχειρήσεων.

▪ Επικαιροποίηση και εφαρμογή των σχεδίων δράσης και περαιτέρω αξιοποίηση της λειτουργίας του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΤΟ).

▪ Συνέχιση της ενίσχυσης των εθελοντικών πυροσβεστικών σταθμών, οι οποίοι ήδη λειτουργούν και επιχειρούν με τρόπο αποδοτικό και αποτελεσματικό.

Προς αυτή την κατεύθυνση ο Δήμος θα ενθαρρύνει τις τοπικές κοινωνίες και ιδιαίτερα τους νέους να ιδρύσουν εθελοντικούς σταθμούς Πολιτικής Προστασίας και θα υποστηρίξει έμπρακτα τη λειτουργία τους, έτσι ώστε να καλύψουν χωροταξικά και άλλες περιοχές (π.χ. Γραμματικό, Βαρνάβα κα) και να ενισχύσουν μαζί με τους ήδη υπάρχοντες τις συνολικές προληπτικές και επεμβατικές δυνατότητες.

▪ Αύξηση και επέκταση των ασκήσεων Πολιτικής Προστασίας, ώστε να γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους για διάφορα είδη φυσικών ή ανθρωπογενών καταστροφών, με στόχο τη διαρκή επιμόρφωση και ευαισθητοποίηση τόσο των άμεσα εμπλεκομένων, όσο και των δημοτών.

▪ Ενημερωτικές δράσεις για φυσικές ή ανθρωπογενείς καταστροφές.

▪ Αξιοποίηση νέων – ευφυών τεχνολογιών για παρακολούθηση, έγκαιρη προειδοποίηση και πρόληψη.

▪ Ενίσχυση εξοπλισμού και οχημάτων για τις ανάγκες της Πολιτικής Προστασίας.

▪ Εισαγωγική και διά βίου επιμόρφωση αιρετών και στελεχών του Δήμου στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ – ΣΤΟΧΟΙ 2023-2028

ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ + ΠΡΟΒΟΛΗ = ΕΝΙΣΧΥΣΗ

Την προηγούμενη τετραετία εμπνευστήκαμε και υλοποιήσαμε για πρώτη φορά στα χρονικά του Δήμου μας το Φεστιβάλ Παραδοσιακών Προϊόντων που έγινε θεσμός και πραγματοποιείται επί τέσσερις συνεχείς χρονιές και τον Μαραθώνιο Γαστρονομίας, μετά από άριστη συνεργασία με την Ένωση Εστιατόρων Αττικής και τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας.

Αυτές οι δράσεις προωθούν την απαιτούμενη ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ και ΠΡΟΒΟΛΗ των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του πρωτογενή τομέα και των καταστημάτων εστίασης του Δήμου μας, με αποκλειστικό στόχο την ΕΝΙΣΧΥΣΗ της τοπικής επιχειρηματικότητας.

Στους στόχους μας περιλαμβάνονται η συνέχιση των παραπάνω θεσμικών δράσεων και η επέκτασή τους και σε άλλες παρόμοιες εθνικού, αλλά και διεθνούς επιπέδου.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ – ΣΤΟΧΟΙ 2023-2028

ΥΠΟΔΟΜΕΣ + ΔΙΑΔΡΑΣΗ = ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ

Στον τομέα του Πολιτισμού, υλοποιήσαμε συντηρήσεις και εκτεταμένες παρεμβάσεις στις ΥΠΟΔΟΜΕΣ του Μουσείου Μαραθώνιου Δρόμου. Σε συνεργασία και ΔΙΑΔΡΑΣΗ με διακεκριμένους ομιλητές, συλλόγους και άλλες θεσμικές δομές, παρουσιάσαμε θεατρικές παρατάσεις, θεματικές εκθέσεις, συναυλίες και διευρύναμε τις συνεργασίες του Μουσείου με κρατικούς και επιστημονικούς φορείς με στόχο την ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ της λειτουργίας του.

Στους στόχους μας είναι η διατήρηση των υποδομών στο επιθυμητό επίπεδο, η περαιτέρω διαδραστική συνεργασία για την παρουσίαση νέων πολιτιστικών δράσεων και κυρίως η αξιοποίηση των μελετών που εκπονήσαμε, καθώς και η συναφής εξεύρεση πόρων, με στόχο να οδηγήσουν το Μουσείο στη μετάβαση της ψηφιακής εποχής.

Όπως έπραξα μέχρι σήμερα σε όλη μου τη ζωή, σας διαβεβαιώ ότι θα καταβάλλω κάθε ανθρωπίνως δυνατή προσπάθεια για να τηρήσω στο ακέραιο τον λόγο τιμής που σας δίνω.

Προηγούμενο άρθροΓονείς παίρνουν πινέλα και μπογιές και βάφουν σχολείο στη Νέα Μάκρη
Επόμενο άρθροΛευτέρης Ελευθεράκης: «Για έναν πιο σύγχρονο, λειτουργικό και όμορφο δήμο»