Σημαντικές είναι οι εξελίξεις που σημειώθηκαν τον περασμένο μήνα στο θέμα του ΧΥΤΑ Γραμματικού, ύστερα κι από την Αίτηση Ασφαλιστικών Μέτρων που άσκησε εναντίον της Περιφέρειας Αττικής ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Νέα Εποχή για τον Μαραθώνα», Δημοτικός Σύμβουλος και δικηγόρος, Νίκος Χατζηγιάννης, η οποία εκδικάστηκε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών στις 19 Ιουνίου 2018.

Ο κ. Χατζηγιάννης ζητά από την Ελληνική Δικαιοσύνη να απαγορευθεί η ρίψη -έστω και δοκιμαστικά- απορριμμάτων στον χώρο του υπό κατασκευή ΧΥΤΑ Γραμματικού, επικαλούμενος λόγους πιθανής έως βέβαιης περιβαλλοντικής ρύπανσης, καθώς πλέον έχει καταστεί σαφές ότι το έργο δεν πληροί τους όρους και τις προϋποθέσεις της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Για τον λόγο αυτό απειλείται το οικοσύστημα της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Μαραθώνος και του Ευβοϊκού Κόλπου.

Η Περιφέρεια απολογείται…

Σε μία τρίωρη δικαστική διαδικασία, με ένταση και παλμό, η Περιφέρεια Αττικής προσπάθησε, μάλλον ανεπιτυχώς, να πείσει το Δικαστήριο ότι το έργο είναι σύμφωνο με όλες τις περιβαλλοντικές μελέτες και πρόκειται να λειτουργήσει όχι ως ΧΥΤΑ, αλλά ως ΧΥΤΥ. Στη δίκη αυτή, στην οποία παρενέβησαν υπέρ του κ. Χατζηγιάννη και της αποδοχής της αίτησης δικαστικής προστασίας που κατέθεσε, τόσο διάφοροι τοπικοί σύλλογοι της περιοχής, όσο κι ο δικηγόρος και δημότης Μαραθώνα, Νίκος Μπούρμπος, αλλά κι άλλοι κάτοικοι, απεδείχθησαν όλες εκείνες οι παρατυπίες που καθιστούν την πιθανή ρίψη απορριμμάτων στον χώρο, ως ένα εκ των μεγαλύτερων περιβαλλοντικών «εγκλημάτων» για την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μαραθώνα.

Η πλευρά της Περιφέρειας Αττικής δεν κατόρθωσε να δώσει πειστικές εξηγήσεις κι απαντήσεις στα δεκάδες ερωτήματα που τέθηκαν, με συνέπεια να αναδειχθεί για ακόμη μία φορά η ένδεια επιχειρημάτων της και η βασιμότητα των φόβων που διακατέχουν την τοπική κοινωνία, περί επικείμενης περιβαλλοντικής καταστροφής.

Σε μία κατάμεστη από κόσμο αίθουσα, η δίκη αυτή των ασφαλιστικών μέτρων εξελίχθηκε σε απολογία της Περιφέρειας. Οι κάτοικοι κι οι εκπρόσωποι φορέων του δήμου Μαραθώνα, που παρέστησαν εκεί, έγιναν μάρτυρες της κυνικής προσπάθειας της Περιφέρειας να πείσει το Δικαστήριο ότι από τον υπό κατασκευή ΧΥΤΑ δε διέρχεται ρέμα, ούτε εκεί υπάρχει σεισμικό ρήγμα, ούτε βλάπτεται πιθανώς η προστατευόμενη περιοχή NATURA 2000.

Προσπάθησαν, επίσης, να αντιστρέψουν την πραγματικότητα κι ισχυρίστηκαν ότι η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δε βρήκε κάτι μεμπτό στο έργο, καθώς και ότι η διακοπή της χρηματοδότησης του έργου από το Ταμείο Συνοχής δεν έγινε τάχα για παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, αλλά για λόγους που οφείλονται στην καθυστέρηση ολοκλήρωσης των εργασιών, για την οποία την ευθύνη έχουν κάτοικοι και φορείς του Μαραθώνα, που με διάφορες ενέργειές τους παρεμποδίζουν την ολοκλήρωση αυτών.

Πολλές και σημαντικές απουσίες

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η παντελής απουσία όχι μόνον του επίσημου Δήμου Μαραθώνα, αλλά και μεμονωμένα των Αντιδημάρχων και Δημοτικών του Συμβούλων. Παρόντες μόνον η Δημοτική Σύμβουλος, Σταυρούλα Δρακοπούλου κι η Πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Βαρνάβα, Χαρά Ασημακοπούλου, καθώς και ο Τοπικός Σύμβουλος Βαρνάβα και τέως Πρόεδρος της Κοινότητας, Παναγιώτης Τσιμίνης ενώ ένα πέρασμα έκανε κι ο Δημοτικός Σύμβουλος, Βασίλης Δελαγραμμάτικας.

Την κρίσιμη τούτη στιγμή κι ενώ η λειτουργία του έργου είναι προ των πυλών, ο επίσημος Δήμος Μαραθώνα όχι μόνον απουσίαζε, αλλά δεν έστειλε έστω έναν εκπρόσωπό του. Είναι πλέον φανερό ότι η Δημοτική Αρχή είτε δε θέλει είτε δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις.

Οι θετικές σκέψεις και η αισιοδοξία που συνόδευσε όλους όσοι παρευρέθησαν και παρακολούθησαν τη δίκη, αντικατοπτρίστηκε στη δημόσια εμφάνιση της Περιφερειάρχου, Ρένας Δούρου, δύο μόλις μέρες μετά το Δικαστήριο, στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής. Εκεί, η κυρία Δούρου έδειξε ιδιαίτερα εκνευρισμένη, σημάδι έκδηλο της ανησυχίας της από τις εξελίξεις.

«Για μας είναι μια δίκη ζωής»

Επικοινωνήσαμε με τον κ. Νίκο Χατζηγιάννη ζητώντας να εκτιμήσει την κατάσταση. Όπως μας δήλωσε «για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια το θέμα του ΧΥΤΑ Γραμματικού ήρθε ξανά στις δικαστικές αίθουσες. Πήρα την πρωτοβουλία αυτή διότι, δυστυχώς, η Δημοτική μας Αρχή κωλυσιεργεί κι αφήνει σε μένα τουλάχιστον πλήθος ερωτηματικών. Η Δημοτική Αρχή κι ο κ. Ψηνάκης γνώριζαν για τη διεξαγωγή της δίκης και παρά ταύτα κανείς δεν ήρθε στο δικαστήριο. Μάλιστα, πληροφορούμαι ότι, ακόμη ψάχνουν να αναθέσουν την υπόθεση σε εξειδικευμένο, όπως λένε, δικηγορικό γραφείο… Την ώρα που η υπόθεση έχει ήδη δικαστεί κι αναμένουμε απόφαση».

Όσον αφορά στην εκτίμησή του για το τελικό αποτέλεσμα ο κ. Χατζηγιάννης υποστήριξε ότι «σίγουρα είναι μία δίκη πολιτικής σημασίας για την Περιφέρεια. Για μας είναι δίκη ζωής. Είμαι απόλυτα ευχαριστημένος από τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, καθώς αναδείχθηκαν με επιχειρήματα και αποδείξεις όλες οι παρατυπίες του έργου. Αισιοδοξώ για μία θετική απόφαση. Δε σταματάω, όμως, εδώ.

Στον βαθμό που μπορώ, θα συνεχίσω ως το τέλος κάθε απαραίτητη ενέργεια, ώστε να αποτραπεί η μεγάλη καταστροφή που συνεπάγεται για τον τόπο μας το έργο αυτό. Κάποιοι στον Δήμο μας, είμαι βέβαιος, ότι αυτή την ώρα της μεγάλης διεκδίκησης, επενδύουν τις ελπίδες τους στην αποτυχία της δικαστικής έκβασης. Προφανώς. διότι από πολιτική μικροψυχία δεν μπορούν ή δε θέλουν να αποδεχτούν ένα τυχόν θετικό αποτέλεσμα.
Σε μένα αυτό έγινε φανερό από την απουσία όλων από τη δίκη που έγινε. Φαίνεται, τελικώς, ότι κάποιοι ενδιαφέρονται απλώς να μιλάνε, χωρίς να πράττουν. Αυτό, όμως, είναι το μεγάλο μας πρόβλημα. Οι απλώς φλύαροι. Είναι, εν πολλοίς, οι ίδιοι που επιθυμούν να διαχειρίζονται την τύχη του τόπου μας».