Πέντε χρόνια και μια εκλογική μάχη νωρίτερα, ο Γιάννης Ζαγάρης* κατέβαινε υποψήφιος με την παράταξη «Πολίτες», ελπίζοντας -όπως πολλοί συνυποψήφιοί του, αλλά και απλοί δημότες- ότι μια καινούρια μέρα ξημερώνει για τον Μαραθώνα. Πού να φανταζόταν ότι πέντε χρόνια και μια εκλογική μάχη μετά, θα καλείτο να φέρει εις πέρας ένα άχαρο έργο. Να είναι ο μεταβατικός Δήμαρχος με μια θητεία 90 ημερών, που θα παραδώσει τα κλειδιά της πόλης στον Στέργιο Τσίρκα, προσπαθώντας να μαζέψει ό,τι είναι δυνατό από τον όλεθρο που άφησε πίσω του ο Ηλίας Ψηνάκης. Αν μη τι άλλο, έχει το θάρρος και την αποφασιστικότητα να βγει μπροστά, να πει «ναι» σε μια πρόκληση που μόνο κακό μπορεί να κάνει στην υστεροφημία του και να δώσει τον καλύτερό του εαυτό, έστω και για τρεις μήνες, για την περιοχή όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε. Σε μια από καρδιάς συνέντευξη στη MP εξηγεί ποιες είναι οι βασικές σκέψεις και προτεραιότητές του, ώστε η επόμενη Δημοτική Αρχή να μην παραλάβει το χάος που παραλαμβάνει ο ίδιος…

Όταν βάλατε υποψηφιότητα το 2014 με την παράταξη «Πολίτες», φανταζόσασταν ποτέ ότι μια μέρα θα αναλαμβάνατε Δήμαρχος Μαραθώνα;

Η τελευταία πενταετία στα δημοτικά δρώμενα επεφύλαξε συνεχείς ανατροπές σε πολλαπλά επίπεδα. Ανεξαρτητοποιήσεις Συμβούλων της πλειοψηφίας, πρόταση μομφής προς τον Δήμαρχο για παραίτηση από το σύνολο σχεδόν των Δημοτικών Συμβούλων. Το γεγονός της ασύμμετρης απειλής και της καταστροφής της 23ης Ιουλίου έβαλε την πολιτική ταφόπλακα στη θητεία Ψηνάκη. Όλα τα παραπάνω δε θα μπορούσε, όπως αντιλαμβάνεστε, να τα συλλάβει ανθρώπινος νους. Η παραίτηση Ψηνάκη για την υποψηφιότητά του στην Ευρωβουλή, βέβαια, δρομολόγησε όντως αιφνιδιαστικά την εκλογή μου στην θέση του Δημάρχου.

Σε τι κατάσταση παραλάβατε τον Δήμο; Σε τι βαθμό είναι δυνατόν να «μαζέψετε» τις πιθανές ελλείψεις που συναντήσατε;

Τόσο σε οικονομικό όσο και σε υπηρεσιακό επίπεδο οι συνθήκες είναι καθαρά οριακές. Κρίση στις σχέσεις ανάμεσα σε υπαλλήλους και διευθύνσεις δίχως προγραμματισμό και δράσεις. Ευτυχώς, όμως, την επομένη μέρα της δεύτερης Κυριακής των εκλογών το κλίμα ισορρόπησε. Η διάθεση των υπαλλήλων άλλαξε. Μένει και οι νέοι Αντιδήμαρχοι να δείξουν ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν την πρόκληση των 90 ημερών.

Ποιο είναι το σημαντικότερο έργο στον Δήμο Μαραθώνα που θα θέλατε να έχετε υλοποιήσει μέχρι το τέλος της θητείας σας;

Υπάρχουν συσσωρευμένα προβλήματα σε υποδομές είκοσι και πλέον χρόνων. Επιλέγω το πρόβλημα της υδροδότησης, αφού αφορά στην υγεία των κατοίκων-δημοτών.
Νερό για όλους! Επιλέγω να θεωρώ ότι το δικαίωμα στην υδροδότηση, ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο, είναι για όλους τους κατοίκους του Μαραθώνα ανάγκη υγείας.
Συνεπώς, οι κάτοικοι αρκετών περιοχών που δεν έχουν νερό καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου ή έχουν πολύ χαμηλή πίεση, δικαιούνται να ζητούν κάτι καλύτερο και δεσμεύομαι ότι μέσα στις επόμενες 90 ημέρες θα έχουν επαρκή υδροδότηση όλο το 24ωρο.

Η αντιπυρική περίοδος έχει ξεκινήσει με τις μνήμες από την περσινή πυρκαγιά να παραμένουν νωπές. Ποιοι είναι οι σχεδιασμοί σας για την πολιτική προστασία; Υπάρχει, φέτος, έτοιμο σχέδιο για την πρόληψη και την έγκαιρη αντιμετώπιση καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης;

Μετά τη μεγάλη καταστροφή της 23ης Ιουλίου 2018 όλοι γίναμε «φτωχότεροι» διότι χάσαμε συνανθρώπους, αλλά και σοφότεροι. Σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς, υπάρχει εγκεκριμένο και επικαιροποιημένο σχέδιο Πολιτικής Προστασίας, ικανό να ανταποκριθεί στις σημερινές ανάγκες του Δήμου.

Πώς έχετε προγραμματίσει να αντιμετωπίσετε ένα κυρίαρχο θέμα που συναντάμε τους θερινούς μήνες, τις «μίνι χωματερές» με κλαδιά, μπάζα και σκουπίδια;

Δυστυχώς, η Διεύθυνση Καθημερινότητας και Δικτύων είναι αποδεκατισμένη από προσωπικό και φτωχότερη σε ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό. Το κομμάτι της καθαριότητας είναι τάνγκο για δύο. Εξηγώ πως το ένα μέρος είναι οι υπηρεσίες του Δήμου και το άλλο μέρος οι κάτοικοι-δημότες που πληρώνουν για καθαριότητα. Είμαστε έτοιμοι να καθαρίσουμε την περιοχή του Δήμου μας από την μια άκρη μέχρι την άλλη. Με σύσσωμη την υπηρεσία, εργολαβική σύμβαση μικρής εμβέλειας και με την οικονομική βοήθεια του μεγάλου ευεργέτη της περιοχής μας. Μετά τον πλήρη καθαρισμό θα αστυνομευθούν οι περιοχές μέρα και νύχτα ώστε να μην αφήνονται σύμμεικτα απορρίμματα (κηπευτικά και οικιακά) στην τύχη τους. Ο ρυπαίνων θα υφίσταται τις συνέπειες του κανονισμού καθαριότητας.

Ως έμπειρος με τα Αυτοδιοικητικά, ποια η γνώμη σας για τα αποτελέσματα των πρόσφατων δημοτικών εκλογών;

Σύμφωνα με τις υποψηφιότητες ήρθε και το αποτέλεσμα. Εξηγώ πως το εκλογικό σώμα, ειδικά της Νέας Μάκρης που αριθμητικά είναι το μεγαλύτερο, επέλεξε την εμπειρία και το χαμηλό προφίλ του Στέργιου Τσίρκα. Η καταστροφική θητεία Ψηνάκη δημιούργησε αγωνία στο εκλογικό σώμα και υστέρηση στην επίλυση σημαντικών προβλημάτων, όπως είναι η οδοποιία, η αντικατάσταση ενός παλαιού και σαθρού δικτύου ύδρευσης κ.α.
Οι ανάγκες για υποδομές σχολικών κτιρίων και αθλητικών χώρων δημιούργησε την ανάγκη εκλογής αρκετών παλαιών αλλά και νέων Συμβούλων προσδοκώντας την επίλυση. Ο Μαραθώνας στήριξε με μικρή διαφορά ψήφων τον Σπύρο Λιβαθινό. Έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης και εξέλεξε έμπειρους τοπικούς συμβούλους. Το Γραμματικό εμπιστεύτηκε το μέλλον του στους ηλικιακά νέους και ο Βαρνάβας επέλεξε νέους που βρίσκονται κοντά στον Νίκο Στεφανίδη.

Έκπληξη αποτέλεσε ο Νίκος Χατζηγιάννης που υπερδιπλασίασε το ποσοστό του. Μεγάλος νικητής με ποσοστό κοντά στο 60% η αποχή ειδικά τη δεύτερη Κυριακή. Ο νεοεκλεγείς στον Μαραθώνα Κυπαρίσσης δηλώνει παρών στην τέταρτη θέση. Ο Νίκος Στεφανίδης εκλέγει για πρώτη φορά δεύτερο μέλος.

Ο Κλεισθένης, όμως, επιβάλλει ευρύτερες συνεργασίες επάνω στο τραπέζι του Δημοτικού Συμβουλίου. Το δημαρχοκεντρικό μοντέλο χάνει σταθερά έδαφος. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι γυναίκες ψηφοφόροι δεν επιλέγουν να υποστηρίξουν γυναίκες για εκπροσώπους στο Δημοτικό Συμβούλιο. Εξελέγησαν μόνο τέσσερις σε σύνολο 33 Συμβούλων.

Άξιο αναφοράς, επίσης, είναι ότι η πλειονότητα των Δημοτικών Συμβούλων της παράταξης της απερχόμενης διοίκησης που έθεσαν ξανά υποψηφιότητα, επανεξελέγησαν με άλλη παράταξη.

Για ποιον λόγο αποφασίσατε να μην είστε εσείς υποψήφιος στις πρόσφατες εκλογές;

Θέλω να σας αποκαλύψω από καρδιάς το παράπονό μου. Ασχολήθηκα με τα κοινά του χωριού μας από μικρή ηλικία. Άλλοτε τα κατάφερα να δώσω λύσεις κι άλλοτε όχι, όπως στο θέμα του ΧΥΤΑ-Υ. Αυτή η ιστορία με πόνεσε ως Δημοτικό Σύμβουλο, αλλά και ως πατέρα, που δεν μπορώ να δώσω απάντηση στα παιδιά μου στο ερώτημα «γιατί πατέρα καταστρέφουν το αύριο της περιοχής μας»;

Δώσαμε αρκετές μάχες από το 2003. Σήμερα εκτιμώ πως απαιτούνται νέοι αγώνες από φρέσκους ανθρώπους. Το εγχείρημα Ψηνάκη πήγε τον Δήμο μας πολύ πίσω. Επίσης, με προβληματίζει το ότι δεν υπάρχει όραμα για την πόλη μας, το χωριό μας. Οι περισσότεροι υποψήφιοι δημοτικοί άρχοντες επιθυμούν να εκλεγούν πρώτα και μετά να δουν τι θα κάνουν.

Αυτό ίσως να είναι η αρχή του κακού. Να διώξουμε τον προηγούμενο και μετά βλέπουμε. Λάθος μεγάλο. Η διοίκηση οφείλει να κινείται σε επίπεδο αρχών και όχι προσωπικών θέσεων που αλλάζουν ανάλογα την πολιτική σκοπιμότητα ή συγκυρία. Είναι κάτι σαν την επιστήμη που ενδιαφέρεται για την επίλυση προβλημάτων για όλους τους ανθρώπους και δεν ασχολείται με το αν ο ίδιος ο επιστήμονας γίνει πλούσιος ή διάσημος.

Προς το παρόν επιθυμώ να βοηθήσω τον Δήμο μας αυτές τις 90 ημέρες με όλες μου τις δυνάμεις και μετά να επιστρέψω στην οικογένειά μου.


Who is who?

Ο Γιάννης Ζαγάρης γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Μαραθώνα. Κατάγεται από παλιά Μαραθωνήτικη οικογένεια. Δραστηριοποιείται ως ελεύθερος επαγγελματίας, είναι παντρεμένος με την πολιτικό μηχανικό Μαρία Νικολάου, με την οποία έχει αποκτήσει δυο παιδιά.

Εκλέγεται Δημοτικός Σύμβουλος Μαραθώνα από το 2002. Έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου, Αντιδήμαρχος, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, μέλος του Νομικού Προσώπου «Τετράπολις», Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Άρτεμις, Πρόεδρος Σωματείου Αυτοκινητιστών Μεσογείων, Πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Μαραθώνα. Συμμετέχει στην Επιτροπή κατά της κατασκευής του ΧΥΤΑ-Υ Γραμματικού από το 2006.